WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Nefropati diabetes > rawatan nefropati diabetik >

Apakah rawatan untuk penyakit kencing manis buah pinggang?

2017-12-29 23:02

Apakah rawatan untuk penyakit kencing manis buah pinggang?Rawatan yang boleh diperhatikan dibincangkan seperti di bawah. Rawatan bertujuan untuk:

Mencegah atau melambatkan penyakit ini berjalan lancar untuk kegagalan buah pinggang. Secara khususnya, jika anda mempunyai penyakit buah pinggang diabetes awal (microalbuminuria) ia tidak sentiasa maju ke fasa proteinuria penyakit itu.

Mengurangkan risiko mendapat penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantungdan angin ahmar.

Perencat enzim (sat) angiotensin-menukar

Terdapat beberapa jenis dan jenama ubat-ubatan jenis ini. ACE inhibitors yang berfungsi dengan mengurangkan jumlah kimia yang dipanggil angiotensin II yanganda buat dalam aliran darah anda. Bahan kimia ini cenderung untuk mengecilkan (mencerut) salur darah. Oleh yang demikian, kurang bahan kimia ini menyebabkan saluran darah untuk berehat dan meluaskan dan jadi tekanan darah dalam salur darah berkurangan.

ACE inhibitors adalah ubat-ubatan yang sering digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, cara mereka bekerja juga seolah-olah mempunyai kesan perlindungan pada buah pinggang dan jantung. Ini bermakna bahawa mereka membantu untuk mencegah atau melambatkan perkembangan penyakit buah pinggang.

Antagonis penerima angiotensin-II (AIIRA)

Terdapat beberapa jenis dan jenama ubat-ubatan jenis ini. Orang-orang yang ada di UK adalah: azilsartan, candesartan, eprosartan, irbesartan, losartan, olmesartan, telmisartan dan valsartan. AIIRAs bekerja dalam cara yang sama untuk ACE inhibitors. Salah satu boleh digunakan dan bukannya perencat ACE untuk jika andamempunyai masalah atau kesan sampingan dengan mengambil satu perencat ACE. (Sebagai contoh, sesetengah orang yang mengambil perencat ACE untuk membangunkan batuk yang berterusan.)

Baik mengawal paras glukosa darah anda

Baik kawalan paras gula darah (glukosa) anda akan membantu untuk melambatkan perkembangan penyakit buah pinggang dan untuk mengurangkan risiko andauntuk membangunkan berkaitan penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok. Sebaik-baiknya, Tujuannya adalah untuk mengekalkan HbA1c andauntuk kurang daripada 48 mmol/mol tetapi ini mungkin tidak selalu boleh mencapai dan tahap sasaran HbA1c perlu dipersetujui secara individu antara anda dandoktor anda.

Kawalan yang baik tekanan darah anda

Pengawalan tekanan darah yang ketat ini mungkin mengurangkan risiko mendapat penyakit kardiovaskular dan mencegah atau melambatkan perkembangan penyakit buah pinggang. Kebanyakan orang sudah boleh mengambil perencat ACE untuk atau AIIRA (seperti yang dinyatakan di atas). Ubat-ubatan ini mengurangkantekanan darah.

Walau bagaimanapun, sekiranya tekanan darah anda kekal pada 130/80 mm Hgatau lebih maka satu atau lebih ubat-ubatan tambahan mungkin dinasihatkan untuk menurunkan tekanan darah anda ke bawah paras ini.

Kajian ubat-ubatan anda

Ubat-ubat tertentu boleh menjejaskan buah pinggang sebagai sampingan-kesanyang boleh membuat lebih teruk penyakit kencing manis buah pinggang. Sebagai contoh, anda tidak perlu mengambil ubat-ubatan anti-radang melainkan dinasihatkan oleh doktor. Anda juga mungkin perlu menyesuaikan dos ubat-ubatan tertentu yang boleh diambil jika penyakit buah pinggang anda menjadi lebih teruk.

Rawatan lain untuk mengurangkan faktor risiko

Ubat untuk menurunkan tahap kolesterol anda biasanya dinasihatkan. Ini akan membantu untuk mengurangkan risiko mendapat beberapa komplikasi seperti penyakit jantung, Peripheral penyakit arteri dan angin ahmar.

Di mana berkaitan, untuk menangani risiko gaya hidup faktor, termasuk:

Berhenti merokok jika anda Merokok.

Makan diet yang sihat. Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai pinggang yang ditubuhkan mungkin perlu mengurangkan protein dalam diet dan had natrium, kalium dan fosforus pengambilan mereka.

Ingat berat badan dan pinggang anda semak. Mereka yang mempunyai penyakityang ditubuhkan mungkin perlu meningkatkan kalori, jika mereka membangunkan masalah mengekalkan berat badan yang sihat.

Mengambil aktiviti fizikal yang kerap.

Memotong jika anda minum banyak alkohol.

Apakah prospek?

Jika anda mempunyai microalbuminuria (seperti yang dinyatakan di atas), ini mungkin jelas, terutamanya dengan rawatan.

Jika anda mempunyai proteinuria (diterangkan di atas), dari semasa ke semasa penyakit ini cenderung untuk menjadi lebih teruk dan kemajuan untuk kegagalanbuah pinggang peringkat akhir. Walau bagaimanapun, tempoh masa ini mengambil boleh berbeza-beza dan ia mungkin mengambil masa. Jika buah pinggang anda mula gagal anda perlu dirujuk ke pakar buah pinggang.

Apabila fungsi buah pinggang juga di bawah tahap tertentu maka anda akan perlu dialisis atau menjalani pemindahan ginjal.

Kebimbangan utama adalah meningkatkan risiko untuk membentuk penyakit-penyakit kardiovaskular. Penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok, adalah punca utama kematian dalam penghidap penyakit kencing manis buah pinggang. Rawatan yang digariskan di atas akan mengurangkan risiko ini berlaku.

Sebelum ini:Apakah rawatan dan pemakanan Nephrotic Sindrom

Artikel seterusnya:Rawatan untuk kencing manis Nephropathy

Tag: rawatan penyakit buah pinggang diabetes

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat