WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Rawatan Buah Pinggang Kronik >

Ubat-ubatan yang Fardu dalam kemerosotan buah pinggang

2018-01-02 00:45

Ubat-ubatan yang Fardu dalam kemerosotan buah pinggangKemerosotan buah pinggang mungkin akut atau kronik - kedua-duanya boleh mengakibatkan masalah dengan ubat-ubatan. Kemerosotan buah pinggang adalahhasil daripada pelbagai penyakit buah pinggang atau sistemik, seperti kencing manis nephropathy atau systemic lupus erythematosus. Biasa penuaan menyebabkan penurunan dalam fungsi buah pinggang disebabkan oleh kehilangan nephrons. Apabila menetapkan untuk pesakit tua, ia harus maka boleh dianggap bahawawujud beberapa tahap kemerosotan buah pinggang. Jika kerosakan buah pinggang lebih ringan dianggap mungkin, fungsi buah pinggang perlu diperiksa sebelum menetapkan apa-apa dadah yang memerlukan pengubahsuaian dos. Sebab-sebab masalah dengan ubat-ubatan dalam kemerosotan buah pinggang termasuklah:

Kegagalan untuk membolehkan dadah atau metabolites budi.

Banyak kesan-kesan sampingan buruk yang diterima oleh pesakit dengan kemerosotan buah pinggang.

Beberapa jenis ubat yang tidak lagi menjadi fungsi berkesan apabila buah pinggang berkurangan.

Isyarat berkomputer akan menjadi lebih penting dalam mengurangkan kesilapandalam menetapkan pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang.

Penilaian fungsi buah pinggang

Lihat berasingan menilai buah pinggang fungsi artikel.

Normal GFR adalah kira-kira 100 ml/minute/1.73 m2.

Sejak April 2006 di UK, makmal-makmal tempatan yang kebanyakan mengira kadar anggaran penapisan glomerular (eGFR) pada semua sampel yang dihantar untuk mengukur creatinine.

Menetapkan dalam kemerosotan buah pinggang

Ubat-ubatan yang renally akan excreted mungkin perlu mempunyai mereka dosyang berkurangan dalam pesakit dengan ketidakcukupan renal atau penyakit buah pinggang peringkat akhir:

Bagi menetapkan tujuan, kemerosotan buah pinggang biasanya dibahagikan kepada tiga Gred:

Sederhana: GFR 20-50 ml/minit; serum creatinine kira-kira 150-300 µmol/L.

Sederhana: GFR 10-20 ml/minit; serum creatinine kira-kira 300-700 µmol/L.

Teruk: GFR kurang daripada 10 ml/minit; serum creatinine > 700 µmol/L.

Pesakit dengan GFR di atas 50 ml/minit tidak biasanya memerlukan mana-manapelarasan dos.

Ubat-ubatan Nephrotoxic hendaklah, jika boleh, dielakkan pada pesakit denganpenyakit buah pinggang kerana akibat nephrotoxicity dijangka menjadi lebih serius apabila rizab buah pinggang itu sudah berkurangan.

Keadaan boleh berubah jika pesakit mula dialisis, kerana sesetengah dadah akandihapuskan oleh dialisis tersebut. Dialisis boleh membawa kepada kehilangan kesan terapeutik untuk beberapa jenis ubat.

Ubat-ubatan yang mana perhatian yang khusus hendaklah diberikan termasuk antibiotik, histamine H2-penerima Cholinergic, digoxin, anticonvulsants dan ubat-ubat antiradang Bukan steroid (NSAID).

Bagi ubat-ubatan yang banyak dengan hanya kecil atau tidak berkaitan dos kesan sampingan pengubahsuaian dos regimen yang sangat tepat adalah tidak perludan satu skim mudah untuk pengurangan dos adalah mencukupi. Bagi ubat-ubatan lebih toksik dengan margin keselamatan kecil, sembuh dos yang berdasarkanGFR harus digunakan.

Dos penyelenggaraan harian yang jumlah dadah boleh dikurangkan dengan mengurangkan saiz dos kepada individu atau dengan meningkatkan tempoh di antara dos. Untuk beberapa jenis ubat, jika saiz penyelenggaraan dos dikurangkan ia akan menjadi penting untuk memberi dos loading jika kesan serta-merta dikehendaki. Dos loading yang biasanya perlu saiz dos permulaan bagi pesakit dengan fungsi buah pinggang yang normal yang sama.

Ubat-ubatan yang menyebabkan perubahan biokimia

Menetapkan apa-apa ubat yang meningkatkan tahap kalium adalah berpotensi amat berbahaya - contohnya, kalium tambahan dan diuretics membiarkan kalium.Produk-produk lain yang mengandungi kalium termasuk ispaghula sekam julap.

Produk dengan kandungan natrium yang tinggi (contohnya, sesetengah antasid)boleh menyebabkan pengekalan air dan sodium dalam pesakit dengan kemerosotan buah pinggang.

Terapi penggantian berlebihan vitamin D boleh menyebabkan hypercalcaemia yang mendak atau memburukkan lagi kemerosotan buah pinggang. Ramai pesakitdengan penyakit buah pinggang kronik (CKD) yang ditetapkan alfacalcidol; terapiperlu itu dipantau dengan baik.

Ubat-ubatan Nephrotoxic

Ubat-ubatan yang menyebabkan kerosakan yang prerenal

Ubat-ubatan yang boleh menyebabkan kerugian gastrousus yang berlebihan, sama ada melalui cirit-birit atau muntah-muntah, juga menyebabkan jumlah pengurangan tenaga dan mungkin mendak kecederaan buah pinggang akut (AKI).

NSAID, malah kursus-kursus pendek, boleh menyebabkan AKI akibat daripada underperfusion buah pinggang.

Menukar angiotensin inhibitors enzim (sat) juga boleh menyebabkan kemerosotan dalam fungsi buah pinggang. Walau bagaimanapun, ini adalah masalah hanyapada pesakit dengan perfusion ginjal terjejas, terutamanya dengan stenosis arteribuah pinggang belakang.

Perhatian harus dilakukan apabila perencat ACE untuk dan NSAID adalah ditentukan bersama-sama, seperti kombinasi ini boleh mendak untuk mengalami kemerosotan fungsi buah pinggang yang akut.

Ubat-ubatan yang menyebabkan kerosakan yang intrarenal

Intrarenal kerosakan ini boleh mengakibatkan kesan toksik yang secara langsungpada buah pinggang atau tindak balas hipersensitiviti.

Kebanyakan ubat-ubatan yang menyebabkan kerosakan dalam buah pinggang berbuat demikian disebabkan oleh tindak balas hipersensitiviti, yang melibatkan kerosakan sama ada glomerular atau ruang-antara.

Ubat-ubatan yang telah dilaporkan menyebabkan glomerulonephritis termasuk penicillamine, emas, captopril, phenytoin dan sesetengah antibiotik, termasuk penicillins, sulfonamides dan rifampicin dibahagikan.

Ubat-ubatan yang boleh menyebabkan ruang-antara Nefritis termasuk penicillins, cephalosporins, sulfonamides, thiazide diuretics, furosemide, NSAID

Sebelum ini:Apakah rawatan untuk penyakit buah pinggang kronik?

Artikel seterusnya:Immunosuppressants bagi penyakit buah pinggang

Tag: Dadah kerosakan buah pinggang

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat