WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Rawatan Buah Pinggang Kronik >

Kesan-kesan sampingan Ciclosporin bagi penyakit buah pinggang

2017-12-22 18:51

Kesan-kesan sampingan Ciclosporin bagi penyakit buah pinggangCiclosporin adalah satu jenis perubatan Barat, ia terpakai untuk mengelakkan buah pinggang, hati, jantung, Sum-Sum dan lain-lain organ-organ dan tisu-tisu berlaku reaksi penolakan; menghalang dan merawat rasuah-versus-host reaksi apabila pemindahan Sum-Sum. Cicloporin sering digabungkan permohonan dengan hormon adrenocortical untuk meningkatkan kesan penyembuhan. Di samping itu, ciclosporin biasanya digunakan untuk merawat Sindrom nephritic. Ia adalah berkesan dalam meringankan simptom. Walau bagaimanapun, berbanding dengan ubat-ubatan immunosuppressive yang lain, ia membawa lebih banyak kesan sampingan.

Nephrotoxicity

Nephrotoxicity daripada ciclosporin boleh dibahagikan kepada dua jenis: nephrotoxicity akut dan kronik.

Nephrotoxicity akut

Ciclosporin dapat kontrak arteri buah pinggang, yang membawa kepada kurang darah tambahan kepada buah pinggang dan GFR ditolak, bahkan membawa kepada kegagalan buah pinggang akut.

Nephrotoxicity kronik

Lama tempoh penggunaan ciclosporin boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang kronik. Untuk mengelakkan kegagalan buah pinggang yang kronik, jika tahap creatinine serum di atas 200umol atau cystic buah pinggang berlaku, ciclosporin tidakdisyorkan.

Hepatotoxicity

Ciclosporin juga mempunyai hepatotoxicity dan merosakkan hati dan meningkatkantahap transaminase serum. Hepatotoxicity daripada ciclosporin berkaitan dengan dos. Jika pesakit mempunyai sejarah penyakit hati atau mengambil ubat-ubatan laindengan hepatotoxicity, kerosakan hati adalah lebih cenderung untuk berlaku. Oleh itu, jika pesakit dengan sindrom nephritic mengambil cyclosporine, ia adalah perlu bagi mereka untuk menguji fungsi hati sentiasa.

Hyperuricemia

Hyperuricemia adalah kesan sampingan daripada ciclosporin. Jika berlaku, pesakit perlu mengambil ubat untuk menyekat pengeluaran asid urik. Sementara itu, merekajuga harus mengambil sodium bicarbonate untuk alkalify air kencing dan mengekalkan PH peringkat dalam lingkungan 6.2 ~ 6.8. Dengan cara ini, ia boleh menghalangpemendapan asid urik akan merosakkan buah pinggang.

Tekanan darah tinggi

Hipertensi juga boleh berlaku antara penghidap Sindrom nephritic yang mengambilciclosporin. Kerana ia boleh berpuasa kemerosotan fungsi buah pinggang, ia adalahsangat penting untuk mengawal tekanan darah tinggi.

Lain-lain

Juga terdapat beberapa orang lain kesan sampingan, seperti pertumbuhan rambutyang meningkat, perubahan mood, obesiti, dan lain-lain.

Sebelum ini:Tahukah anda Apakah kesan spirulina untuk penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Apakah kesan glucocorticoid (GCS)

Tag: penyakit buah pinggang rawatan Ciclosporin

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat