WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Prognosis Penyakit Ginjal Kronik >

PENYAKIT SEKSUALITI DAN BUAH PINGGANG

2017-12-14 19:53

PENYAKIT SEKSUALITI DAN BUAH PINGGANGBolehkah penghidap penyakit buah pinggang atau kegagalan buah pinggang masihmenikmati seks?

Ia adalah penting untuk ingat bahawa penghidap kegagalan buah pinggang bolehmempunyai perkahwinan yang sihat dan hubungan yang bermakna. Mereka boleh jatuh cinta, menjaga keluarga dan menjadi seksual. Tinggal intim dengan orang-orang yang anda cinta adalah penting. Ia adalah sesuatu yang semua orang perlu.

Ramai orang berfikir bahawa seksualiti hanya merujuk kepada hubungan seks. Tetapi seksualiti meliputi banyak perkara, seperti menyentuh, memeluk atau mencium. Ia termasuk bagaimana anda merasa tentang diri anda, bagaimana anda berkomunikasi dan bagaimana bersedia anda berada dekat dengan orang lain.

Terdapat banyak perkara yang boleh menjejaskan seksualiti anda jika anda mempunyai kegagalan buah pinggang, penyakit atau buah pinggang — hormon, saraf, tahap tenaga, ubat-ubatan bahkan. Tetapi ada juga perkara-perkara yang anda dan pasukan penjagaan kesihatan anda boleh lakukan untuk menangani perubahan ini. Jangan takut untuk bertanya atau mendapatkan bantuan daripada penjagaan kesihatanprofesional.

Bagaimana jika saya hilang minat dalam hubungan seks?

Minat sex anda mungkin berubah apabila anda mempunyai penyakit buah pinggang atau kegagalan buah pinggang. Pada mulanya, anda mungkin mempunyai kurangminat seks. Ini boleh berlaku kerana anda memerlukan banyak tenaga untuk menghadapi perubahan fizikal dan emosi yang disebabkan oleh penyakit anda. Dalam masa, minat anda boleh kembali ke normal.

Sesetengah lelaki mungkin mendapati ia lebih sukar untuk mempunyai atau mengekalkan ereksi. Ini adalah sangat biasa dengan kegagalan buah pinggang. Ia boleh disebabkan kesan sampingan ubat-ubatan, setelah pembentukan sisa toksik di dalamdarah yang mungkin tidak dapat sepenuhnya dipenuhi dengan dialisis, atau perkara-perkara lain. Banyak masalah-masalah ini boleh dirawat. Jangan takut untuk bertanya atau mendapatkan bantuan daripada penjagaan kesihatan profesional.

Emosi juga boleh menjejaskan fungsi seksual. Ini termasuklah tekanan, kemurungan,saraf, takut hilang upaya atau kematian, masalah perkahwinan, dan banyak lagi. Bagi sesetengah orang, penyakit buah pinggang boleh menyebabkan perubahan-perubahan fizikal yang boleh membuatkan mereka rasa kurang menarik. Ini juga boleh menjejaskan kepentingan seksual. Pasangan yang mencari yang akan mengubah kehidupan seks mereka perlu berbincang dengan doktor atau pekerja sosial mereka. Banyak masalah-masalah ini boleh dirawat.

Adakah hubungan seks yang selamat untuk pesakit buah pinggang?

Sesetengah pesakit dan rakan-rakan mereka mungkin bimbang bahawa aktiviti seksual boleh menyebabkan kematian pesakit atau memudaratkan akses dialisis atau buah pinggang yang tertinggi. Tiada had perlu diletakkan pada pesakit buah pinggangseks. Jika aktiviti seks tidak meletakkan tekanan atau ketegangan di akses Laman web, ia tidak akan menyebabkan kerosakan. Takut boleh menyebabkan orang ramai untuk mengelakkan aktiviti seksual sia.

Setelah menerima pemindahan, ia adalah penting untuk tunggu sehingga parut yang telah mula sembuh. Sebaik sahaja doktor berkata ia adalah hak untuk menyambung aktiviti seksual, Terdapat tiada sebab untuk bimbang tentang merosakkan buah pinggang tertinggi.

Bagi sesetengah pasangan, hubungan seks adalah tidak mungkin. Sesetengah mungkin merasa bahawa seks adalah tidak penting kerana ia adalah sekali. Aktiviti-aktiviti seperti menyentuh, memeluk dan mencium memberikan perasaan kemesraan dankeakraban walaupun persetubuhan tidak terlibat. Profesional pakar terapi seks boleh mengesyorkan kaedah alternatif.

Bagaimana saya boleh tahu sama ada masalah seksual kerana sebab-sebab fizikal atau emosi?

Ini memerlukan lengkap perubatan, psikologi, dan sejarah seksual anda dan pasangan anda. Ubat-ubatan perlu disemak semula bagi kesan sampingan seksual dan ditukar jika boleh. Darah ujian harus merangkumi tahap hormon dan tahap gula dalamdarah untuk memeriksa kencing manis. Lelaki boleh diperiksa untuk melihat jika bekalan saraf dan darah ke zakar yang baik dan jika mereka boleh mempunyai pendirian. Jika tiada masalah fizikal didapati, punca emosi yang perlu dipertimbangkan.

Apa yang boleh dilakukan jika masalah fizikal?

Beberapa opsyen yang tersedia untuk lelaki zakar yang tidak akan mendapatkan atau penginapan yang keras (ketegangan). Pembedahan implan zakar meletakkan rodkembung atau separa tegar ke dalam zakar. Dalam beberapa kes, pembedahan boleh meningkatkan aliran darah ke zakar. Jika lelaki itu tidak mahu pembedahan, hormon lelaki yang boleh diberi. Ubat-ubatan oral dan suntikan boleh menyebabkan ketegangan zakar. Peranti luaran sedut boleh membuat zakar yang cukup keras untuk persetubuhan, tetapi mereka memerlukan masa dan kekuatan tangan. Doktor dengan latihan Khas di mati pucuk boleh memberikan maklumat mengenai semua opsyenserta mereka kelebihan, keburukan dan kesan-kesan sampingan.

Pesakit wanita biasanya mempunyai kurang basah faraj dan mungkin mengalami kesakitan semasa aktiviti seksual. Tahap hormon yang lebih rendah boleh menyebabkan kekeringan faraj. Penggunaan pelincir faraj yang larut-air boleh mengurangkan atau menghentikan kesakitan yang dikaitkan dengan persetubuhan. Jangan gunakanJeli petroleum kerana ia boleh meningkatkan risiko jangkitan. Sesetengah wanita mungkin tidak perlu klimaks yang atau mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk mendapatkan "dihidupkan" disebabkan kehilangan tenaga, perubahan hormon, atau ubat untuk tekanan darah tinggi. Perubahan dalam tekanan darah ubat atau hormon tambahan mungkin diperlukan. Doktor anda boleh memberikan maklumat mengenai pilihan.

Apa yang boleh dilakukan jika masalah psikologi?

Berasa bimbang, cemas atau tertekan adalah perkara biasa apabila berhadapan dengan kerugian yang serius seperti penyakit buah pinggang dan kegagalan buah pinggang. Emosi ini boleh menyebabkan kehilangan tenaga dan int rendah

Sebelum ini:penyakit buah pinggang menjadi pakar istirehat anda sendiri

Artikel seterusnya:Penyakit buah pinggang kronik dan pengurusan

Tag: penyakit buah pinggang

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat