WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Prognosis Penyakit Ginjal Kronik >

Perbezaan yang menguruskan penyakit buah pinggang dengan kemurungan atau Demoralization

2018-01-10 01:11

Perbezaan yang menguruskan penyakit buah pinggang dengan kemurungan atau DemoralizationPerbezaan antara urusan Disease(CKD) buah pinggang kronik dengan kemurungan atau Demoralization?

Kemurungan adalah biasa di kalangan orang-orang dengan Disease(CKD) buah pinggang kronik, dengan sehingga 40 peratus daripada pesakit-pesakit kronik buah pinggang Disease(CKD) yang mengalami ia. Statistik menunjukkan bahawa sehingga 50 peratus daripada hemodialisis pesakit mengalami kemurungan. Gejala-gejala termasuk:

A hilang minat dalam aktiviti-aktiviti yang mereka sekali dinikmati

Suasana tertekan, perasaan sedih, tahu-menahu tentang ketidak upayaan dan menangis

Perubahan corak tidur: terlalu banyak tidur, bangun di tengah-tengah malam atau mampu mendapat tidur yang nyenyak

Dapat menumpukan perhatian

Perubahan selera makan: selera bertambah atau berkurangan dengan pertambahan berat badan atau penurunan berat badan

Resah, mudah marah atau cepat marah

Kelesuan bertambah

Rendah diri-esteem-perasaan tiada nilai diri dan rasa bersalah yang berlebihan

Mengurangkan kepentingan dalam aktiviti seksual

Fikiran merosakkan diri atau pemikiran kematian

Sesetengah pakar kesihatan mental menggunakan konsep "demoralization" untuk membezakan antara gangguan kemurungan dan kesedihan-kesedihan yang merupakan sebahagian daripada keadaan manusia. Hal ini sangat penting perbezaan yang orang mengalami kegawatan emosi harus diingat sebelum menerima diagnosis kemurungan dan terutamanya sebelum beralih kepada ubat antidepressant untuk melegakan kesakitan emosi mereka.

Diagnosis kemurungan memerlukan bahawa seseorang yang telah mengalami suasana yang tertekan atau kehilangan faedah atau kesenangan dalam kebanyakanaktiviti dan empat tanda-tanda tambahan seperti pemikiran kematian atau membunuh diri atau perubahan dalam selera makan, tidur, atau aktiviti, sekurang-kurangnya dua minggu. Kemurungan kecil mempunyai tanda-tanda kurang dan kurang teruk. Suasana tertekan yang berlangsung dua tahun atau lagi dipanggil Dysthymia. Gangguan pelarasan adalah tindak balas kepada peristiwa yang menyedihkan, seperti kesakitan fizikal yang serius, yang itu melebihi apa dijangka dan/ataumelibatkan kerosakan ketara berfungsi seperti penyakit buah pinggang kronik. Sebaliknya, "demoralization" secara umumnya ditakrifkan sebagai ketidakupayaanyang berterusan untuk mengatasi.

Walaupun demoralization boleh berlaku dalam banyak keadaan menyedihkan termasuk pengangguran jangka panjang, anjakan disebabkan oleh peperangan ataubencana alam, dipenjarakan, dan sebagainya, kebanyakan Sastera tentang demoralization tumpuan orang-orang yang mempunyai satu Terminal atau menyahdayakan teruk penyakit fizikal atau kecederaan dan adalah amat bermasalah tentang hal itu.

Berfikir bahawa anda akan mati lebih cepat daripada yang dijangkakan, atau bahawa bahawa anda akan mempunyai hidup dengan kesakitan yang teruk sama ada untuk jangka masa pendek atau selama bertahun-tahun boleh membangkitkansoalan yang kuat, emosi yang dikenakan. Saya lakukan cukup dengan hidup saya? Saya menyediakan anak-anak saya? Hidup saya mempunyai maksud? Apa yang akan saya dapat setelah aku mati? Menghadapi soalan-soalan seperti ini boleh menjadi betul-betul upsetting dan membangkitkan atau menggambarkan keadaandemoralization.

Kebenaran diberitahu, yang membezakan antara kemurungan dan demoralization boleh jadi sukar. Ia memerlukan pertimbangan berapa teruk gejala berada, sama ada mereka akan reaksi yang mudah difahami kepada merisaukan keadaan atau berlebihan, dan jika ada sejarah penyakit mental sebelum keadaan semasa. Profesional walaupun kadang-kadang tidak bersetuju. Profesional kesihatan mental juga tidak bersetuju mengenai sama ada demoralization perlu dianggap sebagai gangguan mood diagnosable tertentu.

Walau bagaimanapun, perbezaan antara kemurungan dan demoralization adalahpenting, dan ia perkara yang diagnosis dibuat, jika hanya kerana kebanyakan kitatidak mahu dapat didiagnosis dengan penyakit yang kita tidak benar-benar mempunyai, sama ada ia adalah kemurungan atau penyakit kencing manis .

Di samping itu, characterizing kesakitan emosi seseorang sebagai kemurungan utama atau demoralization mempengaruhi pilihan campur tangan. Diagnosis dengan kemurungan miring kita ke arah menetapkan ubat antidepressant, yang bukan lebih berkesan daripada placebos kecuali orang yang teruk kemurungan.

Characterizing seseorang sebagai demoralized boleh membawa kepada campur-tangan farmakologi yang lebih sesuai seperti terlibat dalam memuaskan dan menyemak aktiviti-aktiviti yang bermakna, mengekalkan hubungan yang ramah dan mengambil berat, kaunseling kerohanian, meditasi, kehidupan, fizikal bersenam setakat yang mungkin, dan, sangat penting, psikoterapi. Mencari jenis terapi ini boleh membantu bagi sesetengah orang yang bergelut dengan kesedihan-kesedihan yang merupakan sebahagian daripada keadaan manusia, sama ada atau tidak ia merupakan gangguan mental diagnosable.

Workup penuh profesional yang boleh membantu untuk membezakan demoralization dari dalam kemurungan. Merisaukan mood boleh timbul daripada pelbagaikonteks. Mereka mungkin menunjukkan gangguan mental yang utama, tetapi boleh juga merupakan reaksi terhadap keadaan hidup, kelemahan personaliti atau corak tingkah laku. Pengendalian kesedihan itu mesti padan dengan sumbernya. Jadi, orang yang boleh ditangkap

Sebelum ini:Pesakit penyakit buah pinggang kronik boleh menggunakan rempah

Artikel seterusnya:Menghadapi dan mengatasi tekanan hangat daripada penyakit buah pinggang

Tag: buah pinggang Pesakit buah pinggang Kemurungan Demoralization penyakit

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat