WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Prognosis Penyakit Ginjal Kronik >

Mencegah atau melambatkan perkembangan penyakit buah pinggang kronik (CKD)

2018-01-01 22:12

Mencegah atau melambatkan perkembangan penyakit buah pinggang kronik (CKD)Terdapat cara untuk menghentikan penyakit buah pinggang kronik (CKD) yang menjadi lebih teruk apa-apa atau melambatkan perkembangan apa-apa. Anda harus mempunyai pemeriksaan setiap sekarang dan kemudian oleh jururawat andaGP atau amalan untuk memantau fungsi buah pinggang anda - ujian eGFR. Mereka juga akan memberikan anda rawatan dan nasihat mengenai bagaimana untukmencegah atau melambatkan perkembangan penyakit buah pinggang kronik (CKD). Ini biasanya termasuklah:

Mengawal tekanan darah. Rawatan paling penting untuk mencegah atau melambatkan perkembangan penyakit buah pinggang kronik (CKD), apa jua punca-punca, adalah untuk menjaga tekanan darah anda dikawal dengan baik. Kebanyakan penghidap penyakit buah pinggang kronik (CKD) akan memerlukan ubat-ubatan untuk mengawal tekanan darah mereka. Doktor anda akan memberikan anda tahap tekanan darah yang sasaran kepada matlamat untuk. Ini adalah biasanya di bawah 130/80 mm Hg, dan lebih rendah dalam beberapa keadaan.

Mengkaji ubat-ubatan anda. Ubat-ubat tertentu boleh menjejaskan buah pinggang sebagai sampingan-kesan yang boleh membuat buah pinggang kronik (CKD)penyakit menjadi lebih teruk. Sebagai contoh, jika anda mempunyai penyakit buah pinggang kronik (CKD) anda tidak perlu mengambil ubat-ubatan anti-radangmelainkan dinasihatkan oleh doktor. Anda juga mungkin perlu menyesuaikan dos ubat-ubatan tertentu yang boleh anda ambil jika anda penyakit buah pinggangkronik (CKD) menjadi lebih teruk lagi.

Diet. Jika anda mempunyai lebih maju penyakit buah pinggang kronik (CKD) (peringkat 4 atau 5) maka anda akan perlu untuk mengikuti diet yang khas. Baca lebih lanjut tentang pemakanan dalam penyakit buah pinggang kronik.

Mengurangkan risiko mendapat penyakit kardiovaskular

Penghidap penyakit buah pinggang kronik (CKD) mempunyai peningkatan risikountuk membentuk penyakit-penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung, angin ahmar dan Peripheral penyakit arteri. Penghidap penyakit buah pinggang kronik (CKD) adalah sebenarnya dua puluh kali lebih berkemungkinan mati daripadakardiovaskular berkaitan masalah daripada daripada kegagalan buah pinggang. Inilah sebabnya mengurangkan kardiovaskular risiko faktor-faktor lain adalah sangat penting. Lihat risalah berasingan yang dipanggil penyakit kardiovaskular (Atheroma). Secara ringkasnya, lazimnya ini termasuk:

Baik kawalan tekanan darah.

Baik kawalan glukosa darah jika anda menghidap diabetes.

Ubat untuk menurunkan tahap kolesterol (dipanggil statin), yang sering diberikan kepada penghidap penyakit buah pinggang kronik (CKD).

Di mana berkaitan, untuk menangani risiko gaya hidup faktor. Ini bermakna untuk:

Berhenti merokok jika anda menghisap dan memotong jika anda minum banyakalkohol.

Makan diet yang sihat yang merangkumi pengambilan garam yang rendah.

Ingat berat badan dan pinggang anda semak.

Mengambil aktiviti fizikal yang kerap.

Jika anda mempunyai tahap yang tinggi protein dalam air kencing anda kemudian anda mungkin dinasihatkan untuk mengambil ubat-ubatan bahkan jika tekanan darah anda adalah perkara biasa. Sejenis ubat yang dipanggil untuk menukar angiotensin enzim (sat) penindas (contohnya captopril enalapril, ramipril, lisinopril)telah ditunjukkan untuk memberi manfaat kepada sesetengah penghidap penyakit buah pinggang kronik (CKD), kerana ia mengurangkan risiko kardiovaskular penyakit dan boleh menghalang meruncing fungsi buah pinggang anda.

Sebelum ini:Bagaimana untuk memastikan selamat melancong dengan penyakit buah pinggang?

Artikel seterusnya:Melegakan gejala-gejala dan masalah yang disebabkan oleh penyakit ginjal kronik (CKD)

Tag: penyakit buah pinggang kronik perkembangan

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat