WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Rawatan Penyakit Ginjal > Pergigian Cina >

Interaksi ubat-ubatan mungkin semakin berbahaya kepada pesakit buah pinggang

2018-02-26 23:42

Interaksi ubat-ubatan mungkin semakin berbahaya kepada pesakit buah pinggangPesakit dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD), khususnya orang-orang dialisis secara purata mengambil lebih daripada 20 pil setiap hari. Mempunyai kencing manis hanya menambah kepada beban pil pesakit. Terdapat interaksi ubat yang tidak terkira banyaknya yang berlaku di antara ubat-ubatan lain yang anda mengambil, makanan yang anda makan atau apa yang anda minum. Interaksi ubat boleh mengubah cara ubat-ubatan anda bertindak dalam badan anda, yang membuat mereka kurang berkesan. Terus terang, yang lebih buruk ialah bahawa interaksi ini banyak boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diduga dan berpotensi berbahaya dan dalam beberapa kes-kes kematian. Mereka dengan CKD adalah pada risiko yang lebih besar bagi interaksi ubat yang negatif daripada yang lain kerana sebilangan besar pesakit mengambil ubat-ubatan preskripsi dan menukarkan vitamin.

Anda mungkin mempunyai latar belakang tiada farmaseutikal dan kurang arif dengan ubat-ubatan apa yang anda perlu dan harus tidak pernah bergaul. Pusat kawalan penyakit dan pencegahan menganggarkan bahawa 700,000 bilik kecemasan Jabatan Lawatan dan 120,000 hospitalizations setahun adalah disebabkan oleh peristiwa-peristiwa buruk dadah termasuk interaksi negatif dadah. Walaupun angka-angka ini mungkin mengejutkan, terdapat perkara-perkara yang boleh anda lakukan untuk pastikan diri anda selamat.

Kebanyakan tahu bahawa dengan mengikuti arahan Nephrologists anda dengan berhati-hati apabila mengambil ubat-ubatan ia menghadkan risiko. Walau bagaimanapun untuk Nephrologists ia adalah sukar untuk meramalkan secara tepat Bilakahinteraksi yang negatif akan timbul. Selain itu, jenis ubat-ubatan yang anda ambil, anda umur, diet, penyakit, dan kesihatan secara keseluruhan semua mempengaruhirisiko anda. Terdapat tiga jenis interaksi ubat yang penting:

Interaksi ubat-ubat ini berlaku apabila dua atau lebih ubat-ubatan berinteraksi antara satu sama lain. Ramai mengaitkan interaksi ubat-ubat over-the-counter ubat-ubatan dan ubat-ubatan preskripsi. Lagi vitamin, makanan tambahan dan produk herba juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya. Sebagai contoh,makanan tambahan herba Bilboa pengunaan perubatan Ginkgo boleh menyebabkan pendarahan berlebihan jika diambil dengan aspirin.

Interaksi ubat-makanan berlaku apabila dadah berinteraksi dengan sesuatu yang anda makan atau minum. Sebagai contoh, produk tenusu seperti susu, yogurt dan keju, boleh mengganggu penyerapan antibiotik ke dalam aliran darah yang membuat mereka kurang berkesan. Sayur-sayuran yang mengandungi vitamin K, seperti brokoli, boleh mengurangkan keberkesanan darah tertentu penipisan (digunakan untuk menghalang kaunseling pesakit darah), ubat seperti Warfarin.

Kebanyakan orang perlu tahu tidak untuk campuran alkohol dan ubat-ubatan seperti antidepresan. Masih sesetengah pesakit penyakit buah pinggang kronik (CKD)minum sedikit alkohol tidak kerap (yang biasanya tidak digalakkan). Apa anda mungkin tidak tahu adalah bahawa walaupun jumlah yang sangat kecil bir, arak atau minuman keras boleh meningkatkan risiko anda perut berdarah atau hati kerosakanapabila dicampurkan dengan aspirin, ibuprofen dan acetaminophen.

Interaksi ubat-keadaan mungkin berlaku apabila ubat-ubatan yang berinteraksi dengan keadaan kesihatan yang sedia ada. Satu isu dikenali lebih kecil yang berkaitan dengan anda adalah Decongestant (seperti Sdn dijumpai dalam banyak persediaan yang sejuk dan batuk). Ia boleh meningkatkan tekanan darah dan boleh menjadi berbahaya untuk penghidap hipertensi. Satu lagi isu berkaitan ialah penggunaan Diuretics seperti Hydrodiuril (hydrochlorothiazide) yang boleh meningkatkan gula dalam darah dalam Penghidap kencing manis.

Ia boleh membosankan dan seolah-olah tidak perlu, tetapi membaca label ubat-ubatan anda bagi sebarang amaran dan mencari yang "dadah interaksi langkah berjaga-jaga." Mengkaji semula amaran ini dengan berhati-hati dan minta ahli farmasianda untuk sehelai maklumat dadah. Juga cuba menggunakan farmasi sama untuksemua ubat-ubatan preskripsi dan produk-produk over-the-counter anda. Dengan cara ini ahli farmasi anda mempunyai rekod semua ubat-ubatan preskripsi anda dan boleh menasihatkan anda mengenai interaksi ubat dan kesan sampingan.

Berhenti sekarang, dan merebut beg ubat anda, pen dan kertas untuk membuat senarai semua ubat-ubatan preskripsi dan produk-produk over-the-counter, termasuk ubat-ubatan, vitamin dan suplemen anda. Menyemak senarai ini dengan pasukanpenjagaan kesihatan anda termasuk Nephrologists dan ahli farmasi anda untuk memastikan bahawa mereka sedar akan apa-apa vitamin atau makanan tambahan yang anda ambil.

Sebelum ini:Akan kaki urut baik untuk pesakit yang menghidapi penyakit buah pinggang?

Artikel seterusnya:Bagaimana kita boleh merawat air kencing Foamy selepas pemindahan buah pinggang

Tag: rawatan penyakit buah pinggang ubat-ubatan interaksi

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat