WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > IgA nephropathy > IgA nephropathy gejala >

Bright penyakit: punca & gejala-gejala

2018-04-05 11:15

Bright penyakit: punca & gejala-gejalaBright penyakit adalah satu istilah kuno yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai penyakit buah pinggang yang termasuk Nefritis akut/kronik atau glomerulonephritis (GN). Istilah ini tidak lagi digunakan kerana etiologies better-difahami telah dibangunkan untuk pengelasan yang lebih ringkas oleh perubatan moden.

Bright penyakit adalah satu istilah umum yang telah sejarah digunakan untuk menggambarkan gejala Nefritis dan lain-lain penyakit radang buah pinggang. Ia disebabkan oleh jangkitan unit penapisan (glomeruli) pinggang oleh bakteria Streptococcus. Gejala-gejala kronik Nefritis yang pertama dinyatakan oleh pakar perubatan Inggeris Richard Bright di 1827, oleh itu nama, yang mempunyai hanya satu permohonan hari yang bersejarah.

Sebab-sebab

Nefritis berlaku apabila terdapat keradangan teruk sel-sel buah pinggang dan jika kiri berdaftar boleh membawa kepada kes-kes teruk yang membataskan aktiviti harian. Penyebab biasa Nefritis adalah jangkitan streptococcal, yang membawa kepada reaksi imun dan kerosakan glomeruli, yang bertindak sebagai pusat penapisan buah pinggang itu. Sebab-sebab lain Nefritis termasuk radang pembuluh darah di buah pinggang dan pelbagai imun gangguan itu menyebabkan glomerulonephritis.

Gejala-gejala

Perkumuhan protein (proteinuria) dan kadang-kadang darah (hematuria) dalam air kencing adalah petunjuk utama penyakit Bright. Gejala-gejala lain penyakit Bright termasuk yang berikut:

Edema

Ruam

Demam

Loya dan muntah-muntah

Edema

Muntah-muntah

Backaches

Demam

Masalah pernafasan

Terdapat bentuk-bentuk lain Nefritis dan jangkitan radang saluran darah pada buah pinggang yang menyebabkan gejala serupa Bright penyakit. Inilah sebabnya istilah merangkumi pelbagai punca dan gejala-gejala yang bersaudara gangguan radang buah pinggang.

Sebelum ini:IgA Nephropathy (Berger di penyakit) - tanda-tanda

Artikel seterusnya:Apakah gejala-gejala Iga Nephropathy

Tag: punca Bright penyakit tanda-tanda

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat