WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Gejala Penyakit Ginjal >

Kalsium, fosforus dan penyakit buah pinggang

2017-12-14 19:30

Kalsium, fosforus dan penyakit buah pinggangElectrolytes terapung melalui darah dan melakukan pelbagai fungsi dalam badan-badan rakyat. Kalsium, natrium dan kalium, sebagai contoh, bekerja bersama-sama untuk membantu otot-otot badan kontrak. Dan kerja-kerja sesetengahnya elektrik bahan dikawal atau sekurang-kurangnya dipengaruhi oleh buah pinggang.

Ini bermakna bahawa apabila buah pinggang sudah berpenyakit, electrolytes itu mungkin juga berfungsi dengan cara yang tidak sihat. Masalah yang serius boleh timbul yang mungkin, pada mulanya, kelihatan sekali berkaitan dengan buah pinggang. Tetapi untuk memahami bagaimana isu-isu ini berkembang, kita terlebih dahulu perlu tahu bagaimana electrolytes berfungsi apabila segala-galanya berfungsi dengan betul.

Mari kita lihat pada dua electrolytes – kalsium dan fosforus – yang sering bekerja bersama-sama, setiap bahan yang bergantung kepada buah pinggang untuk memastikan ia seimbang dengan yang lain. Fungsi pertama kedua-dua adalah mungkin jelas: untuk membantu membina tulang dan gigi. Hampir semua orang tahu bahawa kalsium yang baik untuk membina tulang, tetapi sedikit yang menyedari bahawa fosforus adalah sama pentingnya. Malah, manakala kira-kira sembilan puluh sembilan peratus daripada kalsium dalam badan tertumpu di tulang, sebanyak lapan puluh limaperatus daripada fosforus badan juga boleh didapati tiada.

Di samping itu, fosforus memainkan peranan yang utama dalam memindahkan tenaga sepanjang di dalam badan. Kalsium dan fosforus yang bersama-sama membantumenjaga sel-sel dalam ketenteraman, dan mengawal atur fungsi saraf. Ingat peranan kalsium di dalam membantu otot untuk kontrak? Ini tidak mungkin boleh tanpa fosforus yang bekerja tepat seiring. Electrolytes dua itu adalah rakan-rakan yang sama.

Buah pinggang yang membantu dalam mengekalkan tahap fosforus yang seimbangdengan menggalakkan penghasilan Vitamin D, yang seterusnya membantu badanmenyingkirkan bahan lebihan fosforus. Tetapi sebagai berkembang penyakit buah pinggang, buah pinggang menjadi dapat mencetuskan Vitamin D. Dan itulah apabilaperkongsian gembira kalsium dan fosforus sebaliknya menjadi mimpi ngeri. Kita akan mengkaji apa yang berlaku dalam keadaan itu dengan melihat kami seterusnya dibuah pinggang and electrolytes itu.

Sebelum ini:Pengenalan kepada Electrolytes dan penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Kalium dan natrium, penyakit buah pinggang

Tag: penyakit buah pinggang Electrolytes

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat