WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Gejala Penyakit Ginjal >

Kalium dan natrium, penyakit buah pinggang

2017-12-14 19:31

Kalium dan natrium, penyakit buah pinggangKalium dan natrium membentuk pasangan elektrolit yang lain yang berkaitan antara satu sama lain dan menghadapi masalah bersambung apabila terkena penyakit buah pinggang. Pertama sekali, bahan kimia ini dua borang tertentu baki cecair di dalam dan di luar sel-sel badan. Kalium tinggi tertumpu di dalam sel-sel, manakala sodium lebih tinggi tertumpu di luar.

Manakala sodium mengawal paras cecair seluruh badan itu sendiri, keseimbangan kimia dalam-luar natrium-kalium dari sel-sel adalah sangat penting. Keseimbangan ini mencipta satu potensi elektrik dikenakan pada membran sel. Dan potensi elektrik yang sememangnya perlu untuk perkara-perkara seperti fungsi jantung, pengecutanotot dan penghantaran impuls saraf. Jika bahan kimia ini akan dibuang oleh baki, ia adalah jelas bahawa orang mungkin mengalami apa-apa dari jantung ke otot-otot yang lemah atau pun masalah saraf.

Buah pinggang menjadi satu fungsi yang penting dalam mengekalkan ini electrolytes yang seimbang, mengumuhkan jumlah lebihan supaya badan kekal terkawal. Tetapi apa yang berlaku jika ada lebih banyak kandungan kimia tertentu di dalam badandaripada buah pinggang mungkin boleh menghilangkan? Kita lihat soalan ini datang lebih dan lebih ke hadapan sebagai diet Amerika Utara, khususnya, semakin dibanjiri dengan natrium. Natrium berlebihan boleh membawa kepada penahanan bendalir, tekanan darah tinggi, dan buah pinggang yang menjadi jadi terlalu kerap digunabahawa mereka mula bertatih atau bahkan gagal.

Pada masa yang sama, jika buah pinggang tidak boleh berfungsi pada kekuatan penuh dan tidak lagi boleh menghapuskan kalium dalam cara yang mereka sepatutnya, orang boleh mula mengalami keadaan yang dikenali sebagai hyperkalemia. Ini menggalakkan lagi pembentukan bendalir dalam badan, tetapi kesannya yang paling teruk mempunyai kaitan dengan hati. Ia boleh menyebabkan denyutan jantung yang lemah atau tidak teratur, dan kesukaran yang mengawal otot-otot. Pada yang paling teruk, ia boleh membawa kepada masalah pernafasan, kelemahan atau serangan jantung. Tetapi seperti begitu banyak keadaan yang berkaitan dengan fungsi buah pinggang, ia selalunya menunjukkan gejala-gejala tidak sekali sehingga buah pinggang sudah teruk terjejas.

Doktor perlu berhati-hati dalam cuba untuk menyeimbangkan semula natrium dankalium. Apabila pesakit menerima diuretics yang menggalakkan kencing, untuk membuang lebihan natrium, mereka kadang-kadang mengalami potassium habis, yangmencipta satu saraf, jantung, dan masalah otot. Namun kekurangan baki boleh merosakkan buah pinggang – dan buah pinggang rosak boleh membuang baki lagi keluar. Ianya jauh lebih baik untuk makan diet yang sihat dan meningkatkan kesihatanbuah pinggang untuk bermula dengan, daripada berebut untuk cuba membaiki ketidakseimbangan elektrolit ini selepas ianya berlaku.

Sebelum ini:Kalsium, fosforus dan penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Besi dan penyakit buah pinggang kronik

Tag: penyakit buah pinggang Electrolytes

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat