WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Gejala Penyakit Ginjal >

Besi dan penyakit buah pinggang kronik

2017-12-14 19:36

Besi dan penyakit buah pinggang kronikMengapa besi adalah penting bagi penghidap penyakit buah pinggang kronik

Kerana Kesihatan Kanada menyemak semula garis panduannya makanan memperkenalkan besi untuk bayi seawal 6-bulan-tua yang kita lihat kepentingan mineral ini kesihatan semua orang, khususnya kepada orang-orang dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD).

Mengekalkan tahap besi yang sihat adalah penting untuk semua orang kerana tahap rendah menyebabkan anemia. Besi membantu membuat sihat sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru ke semua bahagian badan. Anemia yang disebabkan oleh bilangan sel darah merah rendah (RBC). Seorang yang mempunyai penyakit ini akan kelihatan pucat, biasanya lemah, mempunyai rasa cahaya diketuai, sakitdada, denyutan jantung yang lebih cepat, lebih letih daripada biasa dan tertekan.

Buah pinggang membuat erythproprotein (EPO) yang memberi isyarat kepada badan supaya sel-sel darah merah. CKD berkurangan keupayaan buah pinggang untukmengeluarkan EPO yang menyebabkan kiraan RBC untuk mengurangkan dan seterusnya berkembang menjadi anemia. Sesetengah doktor menetapkan erythropoiesis-merangsang ejen (ESA) untuk membantu dalam EPO. Apabila ini berlaku (ESA preskripsi) lebih zat besi diperlukan untuk membantu dalam EPO.

Mengukur tahap besi

Untuk mengukur tahap besi badan anda, anda perlu tahu tahap Sabit anda, yang terdiri daripada besi dan oksigen. Bagi wanita, paras normal Sabit 12.0 dan bagi lelaki, ia adalah pada 13.5. Tahap besi seseorang boleh juga diukur melalui transferrin tepu(TSAT) dan ferritin ujian. Tahap normal TSAT adalah sekurang-kurangnya 20 peratus,manakala tahap ferritin biasa adalah 100 ng / ml. doktor mengesyorkan bulanan ujian tahap besi sehingga peringkat Sabit biasa telah dicapai. Apabila peringkat Sabit sasaran telah dicapai ujian setiap tiga bulan adalah disyorkan.

Rawatan yang disyorkan untuk zat besi yang rendah

Doktor akan membuat satu pelan rawatan jika anda mempunyai tahap rendah besi.Beliau lebih cenderung akan mengesyorkan meningkatkan pengambilan makanan yang kaya besi dengan telur, sayur-sayuran hijau yang berdaun dan daging merah seperti stik dan tauhu. Pakar pemakanan dapat membantu memperkembangkan rancangan makan yang sesuai untuk keadaan CKD anda. Satu lagi pilihan adalah untukdoktor mengesyorkan suplemen besi sama ada dalam bentuk cecair atau tablet, atau menetapkan suplemen multivitamin dan mineral yang mempunyai asid folik, irondan vitamin B. Pilihan ketiga adalah untuk doktor keluarga anda untuk menyuntik ubat iron ke urat anda. Hanya ingat bahawa makanan tambahan besi yang ditelan melalui mulut boleh menjejaskan lain-lain ubat-ubatan yang anda sedang jadi sentiasa berunding dengan doktor atau pakar pemakanan untuk kontra apa-apa.

Terdapat penyelidikan berterusan bagi ubat-ubatan baru untuk membantu kekurangan zat besi dalam penghidap CKD. Jika anda mencari rawatan baru sentiasa membuat mata untuk berunding dengan doktor anda sebelum mengambil sebarang makanan tambahan baru yang berada di pasaran.

Sebelum ini:Kalium dan natrium, penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Masalah Retina dan penyakit buah pinggang kronik

Tag: penyakit buah pinggang gejala-gejala simptom penyakit buah pinggang

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat