WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Gejala Penyakit Ginjal >

Hyperparathyroidism penyakit buah pinggang boleh melemahkan kesan

2018-02-14 19:37

Hyperparathyroidism penyakit buah pinggang boleh melemahkan kesanSekolah Menengah hyperparathyroidism (SHPT) menerangkan perubahan yang kompleks dalam metabolisme tulang dan mineral yang berlaku sebagai akibat langsung daripada penyakit buah pinggang kronik (CKD). Penyakit tulang, komplikasi baik diiktiraf SHPT, mewakili hanya satu kebimbangan yang kecil berdasarkan keterangan yang menyambung SHPT dengan penyakit kardiovaskular dan meningkatkan risiko morbiditi dan kematian pesakit-pesakit dengan CKD. Pesakit dengan ringan CKD mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala-gejala dan oleh itu mungkin tidakakan dikenali sehingga Patologi kawan SHPT telah bermula. Intervensi awal bolehmelambatkan atau menangkap perkembangan penyakit tulang dan serangan jantung. Masalah pemakanan, pharmacotherapy dan kepatuhan pesakit adalah pentingsemua pertimbangan dalam mewujudkan pelan rawatan yang berjaya.

Penyakit buah pinggang kronik (CKD) merupakan masalah kesihatan yang sangat berleluasa di Amerika Syarikat dan kebiasaannya akibat penyakit kronik, seperti diabetes dan hypertensi. Kerana ∼ 40% pesakit diabetes membangunkan nephropathy,pesakit kencing manis sahaja akan kira 12 juta orang yang menghidap CKD. Limaperingkat CKD digunakan bersusun lapis pesakit berdasarkan tahap fungsi ginjal dan Akta sebagai penanda untuk meramalkan kewujudan bersama-morbidities CKD,seperti sekolah menengah hyperparathyroidism (SHPT). Kajian telah menunjukkanbahawa pesakit-pesakit CKD yang diklasifikasikan sebagai Stage 3, Stage 4 atau 5peringkat yang berisiko untuk, atau mungkin sudah telah dibangunkan, SHPT. Pengenalpastian awal dan rawatan SHPT adalah penting untuk mencegah atau mengawal akibat komplikasi ini.

Osteodystrophy buah pinggang merujuk kepada beberapa penyakit tulang yang terakru dari pathophysiology metabolisma tulang dan mineral di CKD: osteitis fibrosa cystica, osteomalacia dan penyakit tulang adynamic. Osteitis fibrosa cystica dirujuk sebagai penyakit tulang tinggi-perolehan dan dikaitkan dengan kepekatan PTHbertingkat yang merangsang aktiviti osteoclast, kerosakan tulang dan resorption.Osteomalacia ("tulang lembut") dicirikan oleh perolehan rendah tulang dan mineralization yang tidak normal dan sejarah telah dikaitkan dengan ketoksikan aluminium. Penyakit tulang adynamic dirujuk sebagai penyakit rendah-perolehan dengan mineralization biasa dan mungkin ujud hasil dari tahap PTH rendah. Prevalens penyakit tulang adynamic semakin meningkat dan mungkin akibat daripada penindasan over PTH daripada penggunaan agen vitamin D, calcimimetics dan pengikat fosfat,secara berseorangan atau secara kombinasi.

Matlamat utama merawat SHPT adalah untuk menormalkan metabolisma mineral,mencegah penyakit tulang, dan mengelakkan extraskeletal manifestasi proses biokimia yang diubahsuai. Penanda buku kalsium, fosforus, vitamin D dan iPTH digunakan sebagai pengganti langkah-langkah perkembangan penyakit. Ia adalah pentinguntuk mengenalpasti SHPT awal. Kecacatan boleh berlaku halus, biasanya tanpa apa-apa gejala, dan kemajuan boleh menyebabkan komplikasi yang lebih banyak jikatidak dikesan lebih awal. Sehingga baru-baru ini, ia adalah fikir hiperphosphatemiaitu adalah tanda awal gangguan metabolisme SHPT dan tulang. Walau bagaimanapun, apabila pesakit sampai ke peringkat 3 CKD, ia adalah berkemungkinan tinggibahawa tiada seorang pun daripada parameter biokimia yang dinilai secara rutinakan menjadi tidak normal. Malah, tahap iPTH sering meningkat sebelum berlaku hiperphosphatemia klinikal. Bagi tujuan ini, garis panduan Kebangsaan buah pinggang Yayasan buah pinggang penyakit hasil kualiti inisiatif (KQODI) mencadangkan bahawa semua pesakit yang menghidapi satu GFR < 60 ml/min/1.73 m2 menjalani penilaian peringkat serum kalsium, fosforus, dan iPTH. Di samping itu, jika kepekatan iPTH melebihi sasaran khusus peringkat CKD, pendahulu diaktifkan vitamin d perlu dinilai dan dirawat. Mudah-mudahan, awal pengenalpastian dan penilaian SHPTakan memperbaiki tulang dan metabolisme mineral CKD dan mengurangkan komplikasi yang berkaitan (cth., patah, sakit dan kalsifikasi kardiovaskular).

SHPT adalah satu keadaan yang kompleks dan mencabar. Parameter metabolik seperti kalsium, fosfat, iPTH, dan vitamin D perlu dikekalkan dalam julat sasaran untuk mengelakkan penyakit tulang dan extraskeletal kalsifikasi, mengurangkan risiko penyakit jantung, dan menyelenggara homeostasis sistem-sistem badan yang lain. Di samping itu, Semua ini perlu dikawal pada masa yang sama untuk berjaya.

Mungkin cabaran yang paling sukar dalam rawatan SHPT adalah bahawa penerimaan pesakit dan pematuhan. Rumit sembuh ubat-ubatan yang melibatkan mengambil ubat-ubatan beberapa kali setiap hari, beban tinggi pil, syarat-syarat Ko-fobia,kekangan kewangan, isu-isu psikososial dan sekatan Diet akan semua faktor-faktoryang meningkatkan kadar pematuhan dan menepis kejayaan rawatan. Mengekalkan tulang dan metabolisme mineral adalah satu cabaran, dan memerlukan pendekatan pelbagai disiplin pasukan. Kakitangan kesihatan dietitians mesti memainkan peranan penting dalam pengurusan SHPT Reka bentuk pelan pemakanan yang mengehadkan jumlah fosforus semasa menyediakan pengambilan protin yang optimum.Mereka juga boleh mengesyorkan protein tambahan atau bantuan lain-lain pemakanan bagi keseimbangan pemakanan yang optimum.

Sebelum ini:Lebih rendah Extremities penglihatan dalam pesakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Pesakit penyakit ginjal betul rasa buruk dalam mulut mereka

Tag: penyakit buah pinggang penyakit tulang Hyperparathyroidism

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat