WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Gejala Penyakit Ginjal >

Apa itu haematuria?

2018-01-03 02:16

Apa itu haematuria?Haematuria adalah istilah perubatan bagi darah dalam air kencing. Ini selalunya berlaku apabila terdapat masalah dengan pundi kencing atau buah pinggang anda. Sesetengah orang mempunyai gejala-gejala lain apabila mereka mempunyai darah dalam air kencing mereka, sedangkan orang lain akan berasa benar-benar baik dengan tiada gejala-gejala lain.

Apakah yang menyebabkan darah dalam air kencing?

Terdapat banyak sebab-sebab yang berbeza. Darah boleh datang dari buah pinggang anda atau dari mana-mana kawasan di sepanjang saluran kencing anda - contohnya, dari pundi kencing, ureters atau uretra anda.

Ia kadang-kadang boleh menjadi sukar bagi wanita untuk mengetahui betul-betul di mana darah datang dari. Darah dari kitaran haid atau dari punca lain daripada faraj boleh menyebabkan darah dalam air kencing.

Jangkitan saluran kencing

Jangkitan air kencing adalah punca paling biasa darah dalam air kencing anda, terutamanya di kalangan wanita. Jangkitan kencing menyebabkan keradangan pundi kencing anda (cystitis). Simptom paling biasa adalah sakit kencing lulus dan lulus air kencing lebih kerap dari biasa. Anda juga mungkin mengalami kesakitan di perut anda lebih rendah dan suhu yang tinggi (demam). Darah boleh berlaku dalam air kencing akibat keradangan ini berlaku dalam pundi kencing anda.

Jangkitan saluran kencing biasanya sangat berkesan dirawat dengan kursus jangka pendek antibiotik. Ujian lanjut mungkin diperlukan jika anda mempunyai:

Kerap episod jangkitan - Lihat risalah berasingan yang dikenali sebagai Cystitis berulang di kalangan wanita.

Asas syarat-syarat lain - sebagai contoh, masalah buah pinggang pada masa lalu.

Lihat risalah berasingan yang dikenali sebagai Cystitis (jangkitan air kencing) dalam wanita, jangkitan kencing lelaki, jangkitan air kencing orang tua, jangkitan air kencing kehamilan dan jangkitan air kencing kanak-kanak untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Jangkitan buah pinggang

Jangkitan buah pinggang (juga dikenali sebagai pyelonephritis) biasanya berlaku komplikasi Jangkitan pundi kencing. Gejala-gejala jangkitan buah pinggang adalah biasanya lebih teruk berbanding dengan jangkitan saluran kencing. Sering terdapat suhu yang sangat tinggi (demam) dan sakit di bahagian perut anda (abdomen) atau lebih bahagian belakang anda.

Jangkitan buah pinggang dirawat dengan kursus lagi antibiotik. Jika jangkitan adalah lebih teruk maka antibiotik tersebut mungkin perlu diberi terus ke urat di hospital. Lihat risalah berasingan yang dipanggil jangkitan ginjal (Pyelonephritis) untuk maklumat lanjut.

Bagi wanita

Ini adalah keradangan tiub air kencing penyaliran keluar dari badan anda (uretra anda). Wanita sering disebabkan oleh jangkitan seksual dihantar yang mudah dirawat dengan antibiotik.

Batu buah pinggang

Pendarahan ke dalam saluran kencing anda boleh berlaku apabila batu yang diluluskan, sebagai batu/tisu beralkohol juga terhadap bahagian dalam uretra anda. Ia adalah perkara biasa untuk mempunyai sakit dari bahagian belakang anda dan seluruh perut anda ke arah pangkal paha anda apabila ini berlaku. Sesetengah orang dengan batu buah pinggang hanya mempunyai darah dalam air kencing mereka, yang dijemput oleh ujian dipstick.

Walaupun banyak batu-batu tidak perlu apa-apa rawatan kerana ia akan berlalu dengan sendirinya, sesetengah orang perlu mempunyai rawatan khusus untuk membuang mana-mana batu buah pinggang. Lihat risalah berasingan yang dipanggil batu buah pinggang untuk maklumat lanjut.

Tumor di dalam pundi kencing atau buah pinggang

Tanda awal yang paling biasa kanser pundi kencing dan kanser buah pinggang adalah darah dalam air kencing, biasanya tanpa apa-apa gejala-gejala lain. Walau bagaimanapun, sebahagian besar orang-orang yang ada darah dalam air kencingmereka tidak mempunyai kanser.

Harapan bagi pesakit kanser pundi kencing dan buah pinggang adalah lebih baikmasa sebelum ia dikesan. Oleh itu, adalah sangat penting bahawa orang-orang tertentu mempunyai ujian untuk mencari kanser pundi kencing jika mereka mempunyai darah dalam air kencing mereka. Sebagai contoh, seseorang yang berusia lebih 45 tahun dengan tiada jangkitan menyebabkan darah dalam air kencing mereka akan dirujuk untuk ujian. Ini termasuk satu imbasan atau prosedur di mana sebuah teleskop nipis kecil berlalu ke dalam pundi kencing anda (cystoscopy).

Keradangan buah pinggang

Terdapat pelbagai keadaan yang boleh membawa kepada keradangan buah pinggang anda. Ini boleh kemudian mengakibatkan darah dalam air kencing, yang biasanya hanya didapati apabila dipstick ujian air kencing anda dilaksanakan. Ini radang buah pinggang dikenali sebagai glomerulonephritis. Gejala-gejala lain seperti keletihan dan bengkak sekeliling mata dan kaki anda boleh juga kadang-kadang berlaku.

Keradangan membawa kepada glomerulonephritis yang biasanya disebabkan oleh masalah dengan sistem imun badan anda. Ini kadang-kadang boleh dicetuskanoleh jangkitan. Glomerulonephritis adalah punca paling biasa darah dalam air kencing kanak-kanak dan orang dewasa. Walau bagaimanapun, ia boleh berlaku pada orang mana-mana umur. Lihat risalah berasingan yang dikenali sebagai Glomerulonephritis untuk maklumat lanjut.

Gangguan pendarahan

Terdapat beberapa syarat yang boleh menyebabkan masalah dengan cara pembekuan darah dalam badan anda. Contoh ini adalah haemophilia. Inilah punca darah dalam air kencing yang luar biasa tetapi penting. Jika anda mengambil tablet penipisan darah (contohnya, warfarin), ia adalah penting bahawa anda mempunyai darah anda diperiksa dengan segera sekiranya anda mengalami darah dalam air kencing. Ini adalah kerana warfarin dos anda mungkin terlalu tinggi.

Terdapat juga keadaan-keadaan lain, lebih luar biasa yang boleh mengakibatkan darah dalam air kencing. Ini termasuklah penyakit sel sabit

Sebelum ini:Apakah darah dalam air kencing?

Artikel seterusnya:Top 7 Petua untuk melegakan gatal-gatal kulit dalam penyakit buah pinggang cepat

Tag: haematuria

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat