WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Gejala Penyakit Ginjal >

Apakah keputusan dipstick air kencing menguji dalam penyakit buah pinggang?

2018-01-03 01:27

Apakah keputusan dipstick air kencing menguji dalam penyakit buah pinggang?Ujian air kencing dipstick boleh melihat perkara-perkara berikut:

Darah

Tidak biasanya didapati dalam air kencing.

Boleh hadir jika ada jangkitan.

Boleh disebabkan oleh penyakit punca yang ketara, seperti barah pundi kencing atau buah pinggang (dan kelenjar prostat pada lelaki).

Di kalangan wanita, ia mungkin menjadi pencemaran jika anda period ketika itu melakukan sampel.

Sentiasa perlu disahkan dengan menghantar sampel untuk ujian makmal yang lengkap, seperti ujian dipstick boleh menjadi positif apabila ada apa-apa yang salah.

Protein

Protein biasanya didapati dalam air kencing dalam jumlah yang kecil tetapi jumlah ini kecil tidak biasanya dibungkus dalam ujian air kencing dipstick.

Protein boleh didapati dalam jumlah yang lebih besar jika ada jangkitan atau jika anda hamil dan sedang membangunkan praeklampsia.

Boleh menjadi tanda pertama penyakit buah pinggang.

Glukosa

Glukosa, jenis gula, Jangan sekali-kali biasanya didapati dalam air kencing.

Glukosa dalam air kencing mungkin menjadi tanda pertama penyakit kencing manis.

Keton

Keton adalah bahan kimia yang dibuat oleh badan apabila ia merobohkan lemak untuk tenaga, iaitu apa yang kita lakukan apabila kita kebuluran dan telah digunakan sehingga semua, atau hampir semua, Kedai-kedai kami gula (glukosa). Ini adalah perkara biasa.

Keton tidak selalunya dijumpai dalam air kencing.

Keton boleh hadir jika anda menghidap diabetes dan ia adalah di luar kawalan dan tahap gula dalam darah adalah sangat tinggi.

Keton mungkin juga hadir di kalangan wanita yang mengandung.

Bilirubin dan urobilinogen

Bilirubin dan urobilinogen adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh hati. Mereka tidak biasa terdapat dalam air kencing.

Jika bilirubin didapati dalam air kencing itu biasanya bermaksud terdapat masalah dengan hati.

Jumlah urobilinogen yang kecil boleh didapati dalam air kencing tetapi jumlah mencadangkan masalah dengan hati atau dengan sel-sel darah merah dimusnahkan terlalu cepat.

Leukocyte esterase dan nitrit

Ini adalah ujian kedua-dua untuk kewujudan jangkitan.

Leukocyte esterase ujian mencari reaksi yang hanya akan berlaku jika terdapat banyak sel-sel putih dalam air kencing. Sel-sel putih masuk ke dalam air kencing apabila terdapat jangkitan.

Nitrit tidak biasanya ditemui dalam air kencing tetapi akan muncul di sana jika terdapat banyak kuman (bakteria) dalam air kencing.

Nitrit ujian boleh menjadi negatif walaupun terdapat banyak bakteria dalam air kencing jika air kencing tidak berada dalam pundi kencing untuk tempoh yang lama. Sebagai contoh ia akan menjadi negatif jika sampel air kencing anda sebaik sahaja setelah diluluskan air kencing. Sebaik-baiknya anda perlu menunggu sekurang-kurangnya 4 jam dari masa yang anda telah pee yang sebelum melakukan sampel air kencing anda.

Ujian air kencing dipstick juga mengukur berapa pekat air kencing dan bagaimana berasid.

Sebelum ini:Apa masalah boleh menyebabkan ia bukan penyakit buah pinggang?

Artikel seterusnya:Apakah darah dalam air kencing?

Tag: penyakit buah pinggang air kencing

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat