WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Gejala Penyakit Ginjal >

microalbuminuria penyakit buah pinggang kronik (CKD) dan kencing manis

2018-01-03 01:04

microalbuminuria penyakit buah pinggang kronik (CKD) dan kencing manisKepentingan microalbuminuria

Microalbuminuria dikaitkan dengan kemusnahan endothelial generalised dan telah terbukti menjadi satu faktor risiko bebas yang dikaitkan dengan kencing manis, CKD, penyakit kardiovaskular, tekanan darah tinggi, (RCMO) dalam thromboembolism dan kematian semua sebab.

Kencing manis

Kanak-kanak dan orang dewasa menghidap diabetes jenis 2 boleh mempunyai microalbuminuria pada persembahan, kerana mereka mungkin mempunyai penyakit pendam selama bertahun-tahun. Microalbuminuria bukanlah biasanya hadir waktu disahkan menghidap kencing manis jenis 1.

Pemeriksaan Tahunan yang spesimen air kencing pagi pertama-Pas untuk microalbuminuria (anggaran ACR) dengan ukuran serum creatinine pada masa yang sama adalah disyorkan. Kanak-kanak menghidap diabetes jenis 1 perlu diperiksa dari umur 12 tahun.

Penyakit buah pinggang kronik (CKD)

Penanda penyakit buah pinggang termasuklah albuminuria (ACR lebih daripada 3 mg/mmol), keabnormalan mendapan air kencing, elektrolit dan lain-lain kecacatan disebabkan oleh gangguan tiub, keabnormalan yang dikesan oleh Histologi, keabnormalan struktur dikesan oleh pengimejan, dan Sejarah pemindahan buah pinggang. Pesakit perlu diuji untuk proteinuria jika mereka mempunyai sebarang faktor risiko berikut:

GFR ≤60 ml/min/1.73 m2.

Kencing manis.

Tekanan darah tinggi.

Penyakit kardiovaskular.

Struktur saluran buah pinggang, penyakit, pelbagai renal calculi atau prostatic hypertrophy.

Penyakit multisystem dengan potensi penglibatan buah pinggang - contohnya, systemic lupus erythematosus.

Sejarah keluarga buah pinggang kronik (CKD) penyakit peringkat 5 atau penyakitbuah pinggang turun-temurun.

Haematuria.

ACR yang meningkat dan menurun GFR adalah dikaitkan dengan peningkatan risiko buruk hasil untuk pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD). ACRyang meningkat dan menurun GFR gabungan membiak risiko kesan buruk.

Penghidap penyakit buah pinggang kronik (CKD) dan ACR seorang daripada 70 mg/mmol atau lebih hendaklah dirujuk untuk penilaian pakar, melainkan ini sudah diketahui disebabkan oleh penyakit kencing manis dan sudah sewajarnya dirawat. Pesakit dengan satu ACR 30 mg/mmol atau lebih bersama-sama haematuria juga boleh dirujuk.

Penyakit kardiovaskular

Microalbuminuria telah terbukti menjadi satu faktor peramal yang bebas penyakit jantung koronari, penyakit kardiovaskular dan semua-sebab kematian dalam masyarakat umum

Sebelum ini:Anemia penyakit ginjal kronik

Artikel seterusnya:Pengurusan microalbuminuria penyakit buah pinggang kronik (CKD)

Tag: kencing manis buah pinggang kronik microalbuminuria

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat