WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Gejala Penyakit Ginjal >

Anemia penyakit ginjal kronik

2018-01-01 23:45

Anemia penyakit ginjal kronikAnemia penyakit ginjal kronik

Punca-punca anemia pada pesakit dengan Disease(CKD) buah pinggang kronik, selain daripada kegagalan buah pinggang itu sendiri, termasuklah:

Kehilangan darah yang kronik

Kekurangan zat besi

Vitamin B12 atau kekurangan asid folik

Hipotiroidisme

Jangkitan kronik atau keradangan

Hyperparathyroidism

Ketoksikan aluminium

Malignancy

Haemolysis

Penyusupan Tulang Sum-Sum

Aplasia merah your perkataan tulen

Penyiasatan

Menyiasat pesakit kronik buah pinggang Disease(CKD) jika tahap hemoglobin mereka jatuh ke 11 g/dL atau kurang, atau mereka mendapat gejala-gejala yang disebabkan oleh anemia, seperti keletihan atau sesak.

Ini akan melibatkan pemerintah keluar sebab-sebab lain anemia, penilaian fungsibuah pinggang, penilaian terhadap apa-apa komplikasi kardiovaskular dan lain-lain anemia atau Disease(CKD) buah pinggang kronik.

Fungsi buah pinggang, eGFR dan electrolytes.

FBC, darah, kajian besi (ferritin, tepu transferrin, besi), B12 dan asid folik. Di manaferritin adalah < Adalah 100 μg/L ada anemia kekurangan zat besi. Jika ferritin melebihi paras ini, kekurangan fungsian besi (dan dengan itu suatu keperluan untuk tambahan besi) ditakrifkan oleh peratusan sel-sel merah hypochromic > 6% (jika ujian ada) atau sebaliknya tepu transferrin < 20%. 3, 4

Siasatan lain akan ditentukan oleh mungkin diagnos alternatif dan kesan kardiovaskular anemia - contohnya, TFTs, ultrasound buah pinggang, echocardiography,penyiasatan untuk pendarahan gastrousus.

Pengurusan

Sebarang pesakit kronik buah pinggang Disease(CKD) menyampaikan dengan anemia:

Hendaklah dirujuk kepada Jabatan ginjal pakar tempatan bagi penilaian penuh dan pengurusan. Penilaian klinikal harus merangkumi penilaian pemakanan, kesejahteraan umum dan lain-lain sebab yang mungkin untuk anemia (contohnya, darah occult kerugian).

Tekanan darah juga harus disemak dan mana-mana lain-lain faktor yang mencadangkan akut pada penyakit buah pinggang kronik - contohnya, jangkitan.

Penyiasatan ujian darah asas seperti yang digariskan di atas hendaklah dihantar(memastikan keputusan boleh didapati di bahagian buah pinggang).

Pengurusan anemia perlu dipertimbangkan di dalam penghidap anemia CKD apabila tahap tahap hemoglobin kurang daripada atau sama kepada 11 g/dL (atau 10 g/dL jika di bawah umur 2 tahun).

Dalam penghidap anemia Disease(CKD) buah pinggang kronik, rawatan harus beriltizam untuk mengekalkan tahap tahap hemoglobin yang stabil antara 10 dan 12 g/dL untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun dan antara 9.5 dan 11.5 g/dL dalam kanak-kanak berusia di bawah umur 2 tahun.

Rawatan dengan ejen-ejen yang merangsang erythropoiesis harus ditawarkan kepada pesakit-pesakit dengan anemia Disease(CKD) buah pinggang kronik yang dijangka akan mendapat manfaat dari segi kualiti hidup dan fungsi fizikal. Terdapat beberapa kajian yang membandingkan keberkesanan pelbagai agen. Satu kajian melaporkan bahawa alfa darbepoetin setiap minggu atau setiap dua minggu adalah lebih berkesan dalam mencapai sasaran tahap hemoglobin berbanding pada setiap minggu epoetin alfa, dengan sedikit perubahan dos dan komplikasi akses vaskular yang kecil.

Masa yang diambil untuk erythropoetin rawatan berkesan bergantung pada faktor pesakit individu seperti tahap anemia, kehadiran lain-lain faktor yang negatif -contohnya, kekurangan zat besi dan tahap penyakit buah pinggang.

Kontra-indikasi bagi rawatan erythropoetin termasuk tekanan darah tinggi tidak terkawal. [

Potensi kesan-kesan sampingan erythropoetin termasuk kenaikan dalam tekanandarah atau gangguan tekanan darah tinggi, sakit kepala, pertambahan platelet kiraan, gejala seperti influenza (boleh dikurangkan jika larutan suntikan diberi lebih daripada lima minit), thromboembolic peristiwa-peristiwa, aplasia merah your perkataan tulen, reaksi hyperkalaemia dan kulit.

Kebimbangan mengenai peningkatan risiko kardiovaskular acara telah membawakepada pengurangan dalam penggunaan erythropoetins sebagai satu Kumpulandalam beberapa tahun kebelakangan

Sebelum ini:Bengkak kaki dan pesakit penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:microalbuminuria penyakit buah pinggang kronik (CKD) dan kencing manis

Tag: anemia penyakit buah pinggang kron

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat