WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Gejala penyakit buah pinggang kronik >

Apakah peringkat buah pinggang kronik penyakit (CKD)

2018-07-13 18:05

Apakah peringkat Disease(CKD) buah pinggang kronikPenyakit buah pinggang kronik adalah penyakit kronik yang melemahkan pada dirinya sendiri, juga boleh menyumbang kepada, atau mendapat kesan, lain-lain penyakit kronik yang terkemuka, termasuk penyakit kardiovaskular dan penyakit kencing manis. Di bawah menunjukkan penyakit buah pinggang kronik dan GFR bagi setiap peringkat:

Peringkat 1 buah pinggang penyakit kronik GFR: 90 + fungsi buah pinggang huraian: Normal tetapi ujian menunjukkan tanda-tanda awal kerosakan buah pinggang

GFR:60 penyakit buah pinggang kronik peringkat 2-89 description/kawalan: sedikit berkurangan fungsi buah pinggang, keputusan ujian menunjukkan beberapa tanda-tanda kerosakan buah pinggang

Penyakit buah pinggang kronik Stage3 GFR:30-59 description/kawalan: sederhana berkurangan fungsi buah pinggang

GFR:15 penyakit buah pinggang kronik peringkat 4-29 Keterangan: teruk mengurangkan fungsi buah pinggang

Peringkat 5 penyakit buah pinggang kronik GFR: < 15 atau dialisis description/kawalan: kegagalan buah pinggang yang mantap, dialisis atau pemindahan mungkin diperlukan

Penyakit buah pinggang kronik peringkat 1

Seorang yang mempunyai tahap 1 CKD mempunyai kerosakan buah pinggang dengan penapisan glomerular dalam kadar pada paras yang normal atau tinggi melebihi 90 ml/min. Terdapat biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala untuk menandakan buah pinggang rosak. Kerana buah pinggang melakukan pekerjaan yang baik walaupun mereka tidak berfungsi pada 100%, kebanyakan orang akan tidak tahu mereka mempunyai peringkat 1 CKD.

Penyakit buah pinggang kronik peringkat 2

Peringkat 2 CKD adalah sedikit berkurangan fungsi buah pinggang, GFR 60-89mls/min/1.73m2 peringkat kedua memerlukan keterangan lain mengenai penyakit buah pinggang. Terdapat biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala untuk menandakan buah pinggang rosak. Becausekidneys melakukan kerja dengan baik walaupun mereka tidak berfungsi pada 100%, kebanyakan orang akan tahu mereka telah pentas 2 CKD.

Penyakit buah pinggang kronik tahap 3

Sebagai fungsi buah pinggang penurunan sisa produk boleh membina di dalam darah yang menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai "uremia." Di peringkat 3 CKD seseorang adalah lebih cenderung untuk mengalami komplikasi penyakit buah pinggang seperti hipertensi anemia atau penyakit tulang yang awal.

Penyakit buah pinggang kronik peringkat 4

Seorang yang mempunyai tahap 4 CKD telah maju pinggang dengan pengurangan teruk GFR 15-30 ml/min. Ianya mungkin seseorang dengan peringkat 4 CKD akan memerlukan dialisis atau menjalani pemindahan ginjal dalam masa terdekat. Sebagai penurunan fungsi buah pinggang, bahan buangan dan toksin yang membina di dalam darah yang menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai "uremia."

Penyakit buah pinggang kronik peringkat 5

Jika buah pinggang anda terus semakin parah, CKD boleh membawa kepada ESRD (penyakit buah pinggang peringkat akhir). Ini adalah apabila buah pinggang tidak berfungsi cukup baik bagi anda untuk hidup. Jika ini berlaku, anda akan perlu dialisis atau menjalani pemindahan ginjal untuk hidup.

Sebelum ini:Tidak kencing Foamy menunjukkan penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Penyakit buah pinggang kronik peringkat 5: Asas-asas, gejala, rawatan dan pemakanan

Tag: buah pinggang kronik penyakit

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat