WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Gejala penyakit buah pinggang kronik >

Kadar refluks asid yang tinggi pesakit buah pinggang mungkin komplikasi serius

2018-03-30 09:56

Kadar refluks asid yang tinggi pesakit buah pinggang mungkin komplikasi seriusKadar tinggi pesakit buah pinggang kronik (CKD) penyakit refluks asid boleh membawa kepada komplikasi serius

Gastroesophageal Reflux penyakit (Tentera Darat GERD), juga dikenali sebagai asid reflux, adalah gangguan gastrousus biasa atas pada orang dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD). Tentera Darat GERD yang tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi serius dari semasa ke semasa, termasuk kerengsaan yang teruk daripada esofagus dari asid dalam perut refluxed yang merosakkan lapisan dan menyebabkan pendarahan atau ulser (esophagitis). Orang dewasa yang mempunyai esophagitis kronik selama bertahun-tahun adalah lebih berisiko untuk menghidap precancerous perubahan dalam esofagus. Dalam sesetengah kes individu yang mempunyai Tentera Darat GERD telah membangunkan esofagus Barrett's, satu keadaan di mana tisu lapisan esofagus digantikan dengan tisu yang serupa dengan lapisan usus. Sebilangan kecil penghidap esofagus Barrett, walaupun telah membangunkan jenis kanser esofagus yang sangat berbahaya. Timangan, refluks asid boleh membawa kepada kesukaran, masalah pernafasan dan muntah, seperti masalah pernafasan menelan.

Tentera Darat GERD paling kerap mengakibatkan individu dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD) apabila otot yang bertindak sebagai injap antara esofagus dan perut (bawah esofagus sphincter) menjadi lemah atau melegakan apabila tidak menyebabkan kandungan perut meningkat ke dalam esofagus. Faktor-faktor yang boleh menyumbang kepada Tentera Darat GERD pesakit penyakit buah pinggang kronik (CKD) termasuk obesiti, merokok atau terhidu asap rokok perokok lain, dan lebih kerap ubat-ubatan tertentu, seperti ubat-ubatan asma, ubat tahan sakit, sedatif, antidepresan, banyak antihistamin dan ubat-ubatan darah tinggi (penghalang saluran kalsium).

Tekanan darah tinggi merupakan penyebab utama penyakit buah pinggang kronik (CKD) dan malah mereka yang kontrak CKD daripada cara-cara lain seperti kencing manis atau kegagalan buah pinggang, berjuang dengan tekanan darah tinggi selepas diagnosis. Ubat-ubatan antihipertensi mempunyai beberapa mekanisma tindakan bagi membantu tekanan darah yang lebih rendah. Satu kelas ubat-ubatan tersebut dipanggil penghalang channel kalsium dan mereka cukup berkesan merendahkan paras tekanan darah mereka dengan CKD. Tetapi, penghalang channel kalsium berehat sejenis sel otot di dalam badan yang dipanggil otot licin (hormon dan lain-lain faktor-faktor tempatan yang mengawal sel-sel otot). Otot licin adalah sejenis otot yang bukan dalam kawalan anda sedar, tidak seperti otot-otot dalam tangan atau kaki anda. Tekanan darah tinggi anda jatuh sebagai otot lancar saluran darah anda santai talian itu. Walau bagaimanapun, otot licin juga talian usus anda, termasuk esofagus, sphincter esofagus yang lebih rendah dan kolon (usus besar). Kesan-kesan sampingan penghalang saluran kalsium boleh membawa kepada Tentera Darat GERD.

Sesetengah orang boleh mengurangkan gejala-gejala Tentera Darat GERD dengan mengurangkan berat badan (jika berlebihan berat badan) dan memakai pakaian longgar-pemasangan sekitar kawasan perut kerana ketat pakaian boleh mencerut di kawasan tersebut dan meningkatkan sistem pencernaan. Perubahan pemakanan yang boleh membantu mengurangkan gejala-gejala yang termasuk mengurangkan pengambilan lemak dan makan hidangan yang kecil, kerap dan bukannya orang-orang besar yang tiga. Orang-orang dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD) yang berlebihan berat badan perlu berbincang dengan pakar pemakanan mereka mengenai perubahan pemakanan yang boleh mengurangkan Tentera Darat GERD sebelum menggubal sebarang perubahan diri. Selain itu, kekal tegak selama 3 jam selepas makanan boleh membantu memerangi gejala refluks asid dan meningkatkan kepala katil anda 6 hingga 8 inci dengan membolot blok kayu di bawah bedposts ini juga boleh membantu. Hanya menggunakan bantal tambahan mungkin tidak berkesan.

Inhibitors pam PROTON (PPIs) adalah sangat berkesan dalam melegakan simptom dan penyembuhan kepada lapisan esofagus pada kebanyakan pesakit CKD dengan Tentera Darat GERD supaya Nephrologists sering menetapkan PPIs jangka panjang pengurusan asid refluks. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan orang-orang yang mengambil PPIs jangka panjang atau dalam dos yang tinggi adalah lebih cenderung untuk mempunyai pinggul, pergelangan tangan dan patah tulang belakang. Oleh itu, anda harus kekal vigilante dan menyedari kesan-kesan ubat itu pada badan anda.

Semua ubat-ubatan telah dikehendaki tindakan dan kesan-kesan sampingan yang mungkin. Kadang-kadang apabila ubat yang ditetapkan bagi satu masalah, ia boleh berakhir menuju ke satu lagi masalah. Badan setiap individu boleh bertindak balas dengan cara berbeza untuk pelbagai ubat-ubatan, dan ia memang tidak mustahil untuk meramalkan kesan dadah dan kesan sampingan. Anda dan Nephrologist anda perlu memantau gejala-gejala anda untuk mencegah dan merawat komplikasi jangka panjang yang berkaitan dengan Tentera Darat GERD.

Sebelum ini:Risiko ulser buah pinggang pesakit dan strategi-strategi untuk mengurangkan kejadian

Artikel seterusnya:Kaitan antara pedih ulu hati, refluks asid, penyakit buah pinggang dan kencing manis

Tag: penyakit buah pinggang Refluks asid Komplikasi

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat