WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Gejala penyakit buah pinggang kronik >

Risiko ulser buah pinggang pesakit dan strategi-strategi untuk mengurangkan kejadian

2018-03-30 09:53

Risiko ulser buah pinggang pesakit dan strategi-strategi untuk mengurangkan kejadianRisiko ulser ditemui baru dalam pesakit penyakit buah pinggang kronik dan strategi untuk mengurangkan kejadian

Pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD) adalah pada risiko yang meningkat dengan ketara daripada ulser peptic (perut), menurut satu kajian yang dilaporkan dalam berita Urologi dan Renal pada 27 Februari 2014. Para penyelidik Universiti Perubatan mendapati bahawa dari 1998 hingga 2008, kejadian ulser perut meningkat daripada 13.2 kepada 19.8 bagi setiap 1,000 orang dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD). Ini adalah jauh lebih tinggi daripada nisbah pesakit ulser-CKD pada hanya 1.1 hingga 2.0 setiap 1,000 orang setiap tahun.

Ulser mempunyai banyak kesan sampingan yang negatif termasuk tetapi tidak terhad kepada kehilangan berat badan, hernia, hypotension (tekanan darah rendah), penyerapan nutrien yang lemah dan cirit-birit yang teruk. Berbanding penduduk umum, pesakit CKD tidak lagi pada hemodialisis (HD) telah 3.8 kali lebih cenderung untuk mendapat ulser perut manakala orang-orang HD mempunyai purata 9.7 kali lebih tinggi risiko ulser perut. Penyelidik mencadangkan, "that CKD itu sendiri merupakan faktor risiko bebas kuat untuk PUD [ulser], dan kejadian PUD [ulser] antara pesakit penyakit buah pinggang kronik (CKD) tua semakin meningkat dengan ketara."

Masih kajian menekankan hakikat bahawa pesakit-pesakit penyakit buah pinggang kronik (CKD) yang menerima-inflamasi anti-radang dadah (NSAID) (sakit mengungguli) atau clopidogrel (darah nipis) adalah berisiko tinggi khususnya ulser jika dibandingkan dengan pesakit-pesakit CKD tidak mengambil ubat-ubatan tersebut. Antara mata pelajaran yang mengambil NSAID atau clopidogrel, pesakit Bebas - HD kronik buah pinggang penyakit CKD mempunyai risiko ulser 4.6 atau peningkatan 3.1 times, masing-masing.

Anehnya, jika anda telah CKD dan telah mengambil aspirin, anda akan tidak boleh meningkatkan risiko anda untuk ulser, yang adalah ironik kerana aspirin penghilang kesakitan yang terkemuka. Jadi untuk mengurangkan risiko anda, perkara yang terbaik yang anda boleh lakukan adalah berbincang dengan Nephrologists anda mengenai penggunaan aspirin bagi relievers kesakitan lebih berbahaya dan selamat pencair darah yang lain. Jika anda tidak mampu untuk mengambil aspirin atau menggantikan ubat-ubatan anda sebab-sebab tertentu, pastikan anda bercakap dengan Nephrologists anda tentang pilihan-pilihan lain yang anda perlu untuk melindungi diri anda daripada ulser.

Sebelum ini:Home remedi untuk penghadaman perut & isu bersama untuk buah pinggang pesakit

Artikel seterusnya:Kadar refluks asid yang tinggi pesakit buah pinggang mungkin komplikasi serius

Tag: penyakit buah pinggang Mengurangkan Ulser kejadian

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat