WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Gejala penyakit buah pinggang kronik >

Buah pinggang penyakit: keradangan serta tekanan darah tinggi adalah sama dengan tinggi risiko daripada strok

2018-03-12 09:22

Buah pinggang penyakit: keradangan serta tekanan darah tinggi adalah sama dengan tinggi risiko daripada strokSebanyak 30% dari individu yang mempunyai penyakit buah pinggang juga didiagnos dengan tekanan darah tinggi. Begitu juga, orang yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik (CKD) boleh mengalami keradangan kronik yang boleh membawa kepada penyakit kardiovaskular dan juga untuk peningkatan kadar kematian. Bukti terkini menunjukkan bahawa tahap protein yang dijumpai di dalam darah meningkat mana sebagai tindak balas kepada keradangan boleh meningkatkan risiko strok antara lelaki dengan tekanan darah tinggi.

Walaupun kita telah mengetahui bahawa tekanan darah tinggi adalah menjadi faktor risiko bagi angin ahmar, itu masih kes itu bahawa tidak semua orang dengan hipertensi sebenarnya diserang angin ahmar. Mengapa tidak ada lebih berisiko daripada yang lain? Penyelidik percaya bahawa radang boleh menjadi kunci untuk memahami soalan ini.

Mereka dinilai tahap pelbagai protein yang dikenali untuk dikaitkan dengan keradangan, satu proses yang merosakkan arteri itu dan boleh menyebabkan strok. Mereka belajar lebih 6,000 lelaki sihat, mengukur risiko angin ahmar, tekanan darah dan tahap protein plasma keradangan sensitif (ISPs). Orang-orang yang diikuti untuk hampir 19 tahun, di mana angin ahmar 238 masa berlaku.

Lelaki dengan paras ISP dan tekanan darah tinggi adalah empat (4) kali lebih cenderung untuk mempunyai strok berbanding lelaki dengan tekanan darah normal dan ISP. Apabila tekanan darah telah dilantik, tetapi ISP yang normal, risiko adalah hanya 2.5 kali kaum lelaki yang sihat. Jelas sekali, ISP dan keradangan adalah faktor-faktor dalam menentukan risiko angin ahmar di kalangan pesakit tekanan darah tinggi.

Mencegah keradangan dan rawatan di penghidap penyakit buah pinggang kronik biasanya bermula dengan diet yang sihat, mesra buah pinggang. Untuk mengelakkan zat makanan, yang bersambung dengan keradangan, cuba memberi tumpuan kepada makanan yang mengandungi antioksidan dan pengambilan protein dan kalori yang mencukupi. Makanan yang mengandungi protein berkualiti tinggi adalah:

Ikan

Ayam (dada ayam)

Daging merah tanpa lemak

Produk-produk telur kolesterol yang rendah

Telur atau putih telur

Produk soya (natrium, kalium dan fosforus berbeza mengikut - membaca label atau semak dengan pakar pemakanan anda)

Salah satu aspek paling penting pencegahan keradangan makan ikan 2 - 3 kali seminggu kerana kesan anti-radang asid lemak omega-3 ikan. Albacore tuna, herring, ikan kembung, rainbow trout dan ikan salmon adalah antara ikan yang paling tinggi dalam omega 3s. Jika anda tidak suka ikan, tanya doktor anda mengenai mengambil suplemen minyak ikan untuk meningkatkan omega 3s.

Pesakit hemodialisis yang mempunyai kateter untuk capaian dialisis mereka adalah pada risiko yang lebih besar untuk keradangan. Fistula atau rasuah untuk menggantikan kateter yang disyorkan untuk meningkatkan kesihatan dan mengurangkan risiko keradangan. Beberapa pertimbangan tambahan dalam merawat keradangan kronik termasuk dialisis yang mencukupi untuk membuang toksin daripada darah, pembetulan terhadap kekurangan anemia dan vitamin D, dan senaman meningkat.

Ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor untuk merawat keradangan. Manakala anda boleh belajar bahawa sesetengah ubatan yang boleh merawat keradangan, adalah disyorkan bahawa anda berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil apa-apa ubat apabila anda mempunyai penyakit buah pinggang kronik. Orang dengan CKD, terutamanya yang mengalami dialisis, keradangan kronik boleh membawa kepada penyakit jantung dan ataupun kematian. Itulah sebabnya mengapa ia adalah penting bahawa anda berbincang keradangan dengan pasukan penjagaan kesihatan anda tentang bagaimana ia boleh dicegah dan dirawat.

Sebelum ini:Mengatasi masalah kulit kering, gatal dan alahan untuk pesakit-pesakit penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Dialisis peritoneal (PD) boleh digunakan dengan selamat jangka panjang

Tag: penyakit buah pinggang tekanan darah tinggi

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat