WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Gejala penyakit buah pinggang kronik >

Pesakit penyakit buah pinggang perlu untuk menggunakan otot Mental mereka atau mereka akan kehilangan

2018-02-27 00:01

Pesakit penyakit buah pinggang perlu untuk menggunakan otot Mental mereka atau mereka akan kehilanganBerasakan sebagai pesakit penyakit buah pinggang kronik (CKD), anda sudah bimbang tentang sekurang-kurangnya satu organ badan anda, tetapi anda perlu menghadiri satu lain serta apabila mempertimbangkan kesihatan anda, dan itulah otakanda. Sebanyak 60% daripada pesakit-pesakit dialisis boleh memenuhi kriteria diagnostik untuk disfungsi kognitif (mental). Satu kajian yang dikeluarkan oleh Persatuan geriatri Amerika mendapati bahawa CKD adalah amat berkaitan dengan bebasdaripada umur, jantina, pendidikan, dan faktor-faktor risiko lain vaskular dementia.

Jelas sekali, anda harus terus bekerjasama pada perkara-perkara yang mungkin dari segi fizikal, tetapi anda juga harus memastikan bahawa untuk menjaga fikiran yang merangsang. Ia telah ditemui bahawa rangsangan mental bersama-sama dengan senaman fizikal meningkatkan fungsi otak dan benar-benar dilindungi daripada penurunan mental. Ianya tidak pernah terlambat untuk mula berfikir tentang cara-cara untuk memastikan otak anda sihat. Berikut adalah sebahagian daripadanya:

Latihan mental: Tidak menggunakan otak untuk jangka masa tempoh yang lama mungkin melemahkan beberapa kognitif kemahiran yang anda telah bekerja keras untuk membangunkan. Bersenam otak anda dengan membaca, menyelesaikan teka-teki atau melakukan permainan yang mencabar akan membantu memastikan otakanda dalam bentuk atas dan sedia untuk diguna. Mencabar otak anda dengan mempelajari dan mengalami sesuatu yang baru. Anda boleh belajar untuk memainkanalat muzik atau mempelajari bagaimana muzik; belajar bahasa asing; mendaftar untuk sesuatu kursus komputer atau pun menggunakan tangan menguasai anda yang kurang untuk tugas-tugas yang mudah seperti makan dan menulis.

Senaman fizikal: Senaman memainkan peranan dalam mengawal peredaran darahmelalui otak anda dan juga mengurangkan risiko pelbagai penyakit. Di samping itu, pengeluaran Endorfin selepas aktiviti fizikal secara positif boleh mengubah mood anda, yang juga menggambarkan pada kebolehan kognitif anda. Aktiviti fizikal tidak hanya bermakna bersenam di gimnasium, jika anda suka anda hanya boleh berjalan kaki selepas makan malam, pusingan Lif sambil duduk, atau mengambil dan membuat semula katil anda setiap hari.

Makan sihat: Pemakanan memainkan peranan yang besar dalam keupayaan mental dan kognitif. Pastikan diet anda mengandungi asid lemak Omega-3, yang boleh didapati dalam banyak makanan seperti ikan. Antioksidan yang boleh didapati di kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah bahagian penting lain daripada"otak-diet." Hidangan seimbang yang boleh mengurangkan risiko penyakit otak tertentu seperti dementia. Ia juga boleh meningkatkan ingatan dan tumpuan anda dan meningkatkan keupayaan anda untuk belajar.

Rangsang deria anda: Sesetengah orang adalah pelajar visual, manakala orang lain belajar dengan pengulangan audio. Ia bukanlah luar biasa bahawa sesetengah orang mungkin menggunakan bau atau rasa sebagai kaedah pembelajaran. Menggunakan lebih banyak deria merangsang bahagian-bahagian yang lebih daripada otak anda dan membantu menjaga fikiran yang tajam.

Sebelum ini:Pengurusan anemia meletakkan pesakit penyakit buah pinggang berisiko kesihatan yang teruk

Artikel seterusnya:Ramai pesakit buah pinggang tidak membuat masa untuk mendengar badan mereka

Tag: simptom penyakit buah pinggang Otot mental

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat