WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Gejala penyakit buah pinggang kronik >

Tahap fosfat yang tinggi dikaitkan dengan peningkatan kematian untuk CKD

2018-02-14 19:15

Tahap fosfat yang tinggi dikaitkan dengan peningkatan kematian untuk CKDJurnal daripada di Amerika masyarakat daripada Nefrologi (JASN) menyatakan bahawa bagi orang-orang dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD), tinggi tahap fosfat dalam mineral mungkin isyarat peningkatan risiko kematian. Kalsium dan fosforus, iaitu mineral, membantu membina tulang yang kuat. Buah pinggang yang sihat membantu mengawal tahap fosforus dalam darah anda dengan membuang fosforus tambahan. Jika buah pinggang anda tidak bekerja dengan betul, akhirnyaanda akan mungkin mempunyai tahap fosforus yang tinggi dalam darah (hiperphosphatemia). Fosforus terlalu banyak mengurangkan tahap kalsium dalam darah anda, yang boleh membawa kepada penyakit tulang.

Keperluan fosforus anda mungkin berbeza, bergantung kepada fungsi buah pinggang anda. Untuk orang dewasa dengan penyakit buah pinggang. Ramai orang dewasa yang sihat makan hampir dua kali ganda jumlah ini. Hampir setiap makananmengandungi beberapa fosforus. Sebagai peraturan am, makanan tinggi proteinadalah juga tinggi fosforus. Jika anda mempunyai peringkat awal penyakit buah pinggang, anda mungkin dinasihatkan untuk menghadkan pengambilan fosforus danprotein. Diet protein berkurangan yang membantu menghadkan jumlah bahan buangan yang membina di dalam darah. Jika anda mempunyai penyakit buah pinggang peringkat akhir dan kau dialisis, gambar perubahan sedikit. Dialisis menghilangkan protein (dalam bentuk bahan buangan) dari darah, jadi protein anda memerlukan peningkatan — tetapi anda masih perlu untuk memilih makanan yang rendah fosforus.

Kajian ini merupakan salah satu yang pertama untuk memeriksa fosfat sebagai faktor risiko untuk pesakit-pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD). Tahap fosfat yang cenderung untuk menjadi lebih tinggi untuk pesakit dengan tahap yang lebih rendah daripada fungsi buah pinggang. Selepas pelarasan untuk langkah-langkah lain fungsi buah pinggang, risiko kematian adalah ketara meningkat bagipesakit buah pinggang kronik penyakit (CKD) dengan tahap fosfat 3.5 miligram setiap deciliter (mg/dL) yang tinggi, tetapi masih dalam julat normal bagi orang-orang yang sihat . Lebih 3.5 mg/dL, risiko kematian meningkat beransur-ansur, dengan kira-kira 23 peratus bagi setiap Tambahan satu-rniligram peningkatan parasfosfat. Risiko serangan jantung akut (infarksi miokardium) meningkat sebanyak 35peratus setiap peningkatan rniligram fosfat.

Tahap fosfat yang tinggi adalah faktor risiko yang diketahui bagi kematian bagi pesakit yang menghidapi kegagalan buah pinggang yang memerlukan dialisis. Bagi pesakit-pesakit, tahap fosfat yang tinggi membawa kepada Deposit kalsium dalam saluran darah yang besar, meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular. Keputusanbaru mencadangkan bahawa tahap fosfat yang tinggi adalah tanda bahaya yang penting dalam penyakit buah pinggang kronik (CKD). Ia masih dapat dilihat jika tahap fosfat yang tinggi adalah faktor causative atau semata-mata tanda amaran komplikasi, terutamanya penyakit kardiovaskular. Rawatan untuk menurunkan paras fosfat mungkin membantu untuk mengurangkan risiko kematian dalam penghidap penyakit buah pinggang kronik (CKD).

Pakar diet berdaftar anda boleh membantu anda memilih makanan kaya dengan protein yang lebih rendah dalam fosforus untuk membantu anda mengenalpasti pengganti bagi tinggi fosforus makanan. Walaupun makanan atau minuman boleh rendah fosforus, anda masih perlu untuk menonton saiz bahagian dan menghadkanjumlah hidangan yang anda makan atau minum setiap hari.

Rawatan boleh dibahagikan kepada dua kategori. Salah satu adalah tradisional berasaskan medico model (penekanan kepada perubatan) yang kini menghasilkan kelebih banyak model sosio-Perubatan (penekanan kepada sosial) yang menekankanpendekatan pencegahan dan bukannya rawatan. Tumpuan harus pada accentuating, seboleh-bolehnya, perubahan gaya hidup seseorang individu kerana masalah dengan diet akan tidak diselesaikan lebih malam kerana mereka mungkin mempunyai akar budaya lama, dan perubahan tingkah laku akan memerlukan kesabaran dan persefahaman oleh semua berkenaan.

Sebelum ini:Jari kebas boleh bermakna besar masalah bagi penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Memberi kesan kepada mereka yang mempunyai penyakit kronik buah pinggangdan kencing manis

Tag:

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat