WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Gejala penyakit buah pinggang kronik >

Adakah anda tahu menilai fungsi buah pinggang

2018-01-02 00:42

Adakah anda tahu menilai fungsi buah pinggangBuah pinggang mempunyai beberapa fungsi, perkumuhan air, termasuk sisa larut(contohnya, urea dan creatinine) dan bahan-bahan asing (contohnya, dadah). Ia bertanggungjawab bagi komposisi dan isipadu cecair dengan air dan elektrolit baki dan status asid-asas dalam edaran. Ia mempunyai fungsi endokrin memainkan sebahagian dalam penghasilan vitamin D dan erythropoietin dan sebagai sebahagian daripada paksi renin/angiotensin/aldosterone. Pengukuran fungsi ginjal bergantung pada ukuran, dalam pelbagai cara sejauh mana buah pinggang adalah berjaya dalam peranan ini.

Penilaian ke atas fungsi buah pinggang mungkin diperlukan untuk beberapa alasan:

Mengenal pasti kerosakan buah pinggang.

Untuk memantau perkembangan penyakit.

Untuk menilai pengukuran asas sebelum memulakan rawatan dengan ubat-ubatan tertentu.

Untuk memantau perkembangan penyakit.

Jenis pengukuran fungsi buah pinggang yang dilakukan akan ditentukan oleh sebab menilai aktiviti buah pinggang.

Penyiasatan

Urinalysis

Lihat juga artikel berasingan analisis Dipstick air kencing.

Penampilan - darah, warna, kekeruhan.

Graviti - kayu mengukur ionik zarah sahaja, tidak glukosa.

pH - biasanya berasid, kecuali selepas makan.

Glukosa - kehadiran glukos dalam air kencing mungkin menandakan glukosa darah meningkat, atau gangguan tiub.

Proteinuria - kehadiran protein dalam air kencing boleh disebabkan oleh kebocoran glomerular, dibangkitkan serum berat molekul rendah protein, protein Bence Jones, myoglobulin atau protein asal buah pinggang. Institut Kebangsaan kesihatan dan penjagaan kecemerlangan (NICE) bimbingan menyerlahkan kepentinganproteinuria sebagai petanda untuk penyakit buah pinggang kronik (CKD) yang mungkin signifikan sebagai penapisan glomerular kadar (GFR), khususnya dari segimenentukan dalam perkembangan komplikasi kardiovaskular. [1]

Microscopy - jangkitan saluran kencing akan menunjukkan polimorf dengan tiada acuan; glomerulonephritis akut akan menunjukkan sel-sel dan acuan; glomerulonephritis kronik menunjukkan enapan yang sedikit.

Anggaran GFR

Kadar anggaran penapisan glomerular (eGFR) adalah ujian paling kerap fungsi buah pinggang. GFR adalah berbeza-beza sebagai fungsi fisiologi normal serta penyakit. Pengukuran yang berdasarkan menentukan isipadu plasma daripada bahanyang dikeluarkan oleh glomerular penapisan sepanjang laluan yang melalui buah pinggang - dalam erti kata lain, 'kebenaran' bahan itu.

Kelulusan = (U x V) / p

Di mana U = kepekatan kencing X; V = kadar pembentukan air kencing (ml/min);P = kepekatan plasma X

Pelepasan creatinine sering digunakan sebagai satu ukuran kasar GFR, dengan himpunan masa air kencing (kerap 24 jam) dan sampel darah diambil untuk mengukur plasma creatinine dalam tempoh masa tersebut. Ia adalah dihadkan oleh masalah pengumpulan air kencing yang tepat dan cenderung GFR ini yg terlalu tinggi. Ianya juga memakan masa.

Inulin GFR merupakan piwaian emas bagi pengukuran tetapi prosedur yang kompleks yang digunakan hanya apabila keputusan yang lebih tepat adalah penting.

Isotopic GFR juga kadang-kadang dilakukan menggunakan isotop radioaktif.

eGFR:

Kepekatan creatinine plasma (sahaja) adalah hanya panduan kasar kepada fungsibuah pinggang.

Creatinine dihasilkan oleh otot-otot pada tahap yang agak berterusan oleh tubuh dan kepekatan plasma itu bergantung pada kadar perkumuhan oleh buah pinggang.

Tahap, Walau bagaimanapun, dipengaruhi oleh umur, jantina, kumpulan etnik, sebahagian besar otot, ditelan daging dimasak, zat makanan dan selepas penggunaan beberapa jenis ubat - contohnya, trimethoprim.

Orang ramai yang keterlaluan jisim otot (cth, ahli bina badan, orang-orang yang telah menjalani Amputasi untuk atau orang yang mempunyai otot yang membuang gangguan) eGFR yang harus ditafsirkan dengan berhati-hati. Akan jisim otot berkurangan membawa kepada overestimation dan peningkatan jisim otot untukmenganggar kurang daripada GFR ini.

Menasihati orang untuk tidak makan daging mana-mana dalam 12 jam sebelumujian darah untuk eGFR. Elakkan melambatkan penghantaran sampel darah untuk memastikan bahawa mereka akan diterima dan diproses oleh Makmal dalam masa 12 jam selepas venepuncture.

Ia adalah lebih baik untuk menganggarkan GFR mengambil beberapa pemboleh ubah. Terdapat beberapa persamaan tersedia (kegunaan pengiraan makmal tempatan anda jika Penjual, kerana ini mungkin akan lebih tepat kerana ia boleh membawa ke akaun tempatan variasi dalam ketepatan creatinine aktiviti di bawah):

Persamaan yang berbeza bagi menilai fungsi buah pinggang termasuklah:

Persamaan creatinine kerjasama Epidemiologi penyakit buah pinggang (CKD-EPI)kronik:

Menggunakan serum creatinine, umur, jantina dan bangsa.

4-barang pengubahsuaian daripada pemakanan dalam persamaan penyakit buah pinggang (MDRD):

Menggunakan serum creatinine, umur, jantina dan bangsa

Cenderung untuk memandang rendah fungsi normal atau berhampiran normal -nilai-nilai yang sedikit rendah tidak harus terlalu ditafsirkan. Ia adalah tidak sah dalam orang-orang yang berumur di bawah 18 tahun.

6-item MDRD persamaan:

Menggunakan serum creatinine dan albumin, darah urea nitrogen dan juga umur, jantina dan bangsa

Persamaan Cockroft dan Gault:

Menggunakan serum creatinine, berat badan, umur dan jantina

Kaedah Counahan-Barrat: digunakan untuk orang-orang di bawah 18 tahun.

EGFR yang kemudiannya boleh digunakan untuk menilai keterukan CKD itu.

Sebelum ini:Apakah yang menyebabkan penyakit buah pinggang kronik?

Artikel seterusnya:Penyakit buah pinggang kronik & pesakit dialisis boleh mencuci tangan mereka semua salah

Tag: Fungsi buah pinggang

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat