WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Gejala penyakit buah pinggang kronik >

Bagaimana penyakit buah pinggang kronik dikesan?

2018-01-01 21:59

Bagaimana penyakit buah pinggang kronik dikesan?Fungsi buah pinggang diukur menggunakan kombinasi ujian darah yang dikenali sebagai kadar anggaran penapisan glomerular (eGFR) dan ukuran jumlah proteindalam air kencing (proteinuria). Protein dalam air kencing meningkat dan menurun eGFR kedua-duanya dikaitkan dengan peningkatan risiko CKD progresif.

Anggaran kadar penapisan glomerular (eGFR)

EGFR yang biasa adalah 90 ml/minute/1.73 m atau lebih. Jika sebahagian daripada glomeruli yang Jangan Tapis seberapa banyak yang biasa kemudian buah pinggang dikatakan telah berkurangan atau terjejas fungsi buah pinggang.

Ujian eGFR melibatkan ujian darah yang mengukur kandungan kimia dipanggil creatinine. Creatinine adalah produk kerosakan otot. Creatinine biasanya dibersihkan dari darah oleh buah pinggang. Jika buah pinggang anda tidak berfungsi begitu baik dan glomeruli yang akan menapis darah sebanyak seperti biasa, tahap creatinine dalam darah naik.

EGFR yang dikira dari tahap creatinine anda umur, jantina dan darah. Pelarasan kepada pengiraan diperlukan bagi orang-orang Afrika-Caribbean asal. Dapatkanmaklumat lanjut tentang ujian darah fungsi buah pinggang yang rutin dan kadaranggaran penapisan glomerular (eGFR)

Proteinuria

Proteinuria bermakna bahawa air kencing mengandungi nilai protein yang tidak normal. Kebanyakan protein adalah terlalu besar untuk lulus melalui penapis buah pinggang tersebut dan masuk ke dalam air kencing. Walau bagaimanapun, kitasemua kebocoran kecil Jumlah protein kecil yang dipanggil albumin ke dalam air kencing kita.

Jika buah pinggang yang telah rosak maka peningkatan jumlah albumin dan lain-lain protein yang lebih besar dari darah kita boleh lulus ke dalam air kencing. Jumlah protein dalam air kencing tidak normal ini dikenali sebagai proteinuria. Jumlah proteinuria adalah petunjuk berguna tentang tahap kerosakan buah pinggang. Proteinuria ini juga dikaitkan dengan peningkatan risiko terhadap penyakit jantung dan salur darah.

Proteinuria adalah biasanya pertama dikesan oleh ujian air kencing dipstick mudah. Jumlah proteinuria kemudian biasanya diukur dengan sampel air kencing yangdihantar ke makmal untuk mengukur nisbah tahap albumin atau jumlah proteindalam air kencing berbanding jumlah creatinine dalam air kencing.

Peringkat rendah lebihan protein dalam air kencing dipanggil microalbuminuria.

Sebelum ini:Apa itu penyakit buah pinggang kronik?

Artikel seterusnya:Apakah tanda-tanda penyakit buah pinggang kronik

Tag: penyakit buah pinggang kronik didiagnosis

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat