WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Gejala penyakit buah pinggang kronik >

Penyakit buah pinggang dan Biopsy buah pinggang

2017-12-29 22:28

Penyakit buah pinggang dan Biopsy buah pinggangBiopsy ginjal boleh memberikan diagnosis muktamad histologikal glomerular atau ruang-antara penyakit:

Ianya membantu terutamanya dalam pesakit dengan:

Teruk proteinuria.

Haematuria yang bukan disebabkan oleh penyakit saluran kencing lebih rendah.

Kecederaan buah pinggang akut dianggap boleh disebabkan oleh penyakit ginjalyang intrinsik.

Penyakit-penyakit utama yang disahkan oleh biopsy ginjal termasuk glomerulonephritis, lain-lain penyakit yang glomerular seperti amyloidosis dan kencing manisserta Nefritis ruang-antara.

Renal biopsy adalah suatu penyiasatan yang penting dalam pengurusan pesakit-pesakit yang telah menjalani pemindahan ginjal:

Postoperative oliguria: untuk membezakan nekrosis tiub iskemia akut disebabkanoleh keracunan ubat-ubatan, penolakan akut atau infarksi.

Sebagaimana yang mereka katakan tambahan mungkin perlu memantau tindak-balas kepada terapi anti penolakan, dan meneliti berulang lagi penyakit buah pinggang yang asal atau pembangunan glomerulonephritis dalam rasuah ini.

Tanda-tanda

Proteinuria dan haematuria:

Haematuria mikroskopik yang terpencil atau proteinuria daripada kurang daripada 1 g/24 jam bukanlah biasanya petunjuk bagi biopsy ginjal kerana ia tidak mungkin bahawa sebarang rawatan khusus akan diperlukan.

Mikroskopik haematuria dengan dysmorphic sel atau acuan, keadaan keturunanyang mungkin, berkaitan proteinuria, hipertensi atau kadar penapisan glomerulardikurangkan (GFR) akan dianggap petunjuk bagi biopsy.

Tahap rendah proteinuria dikaitkan dengan haematuria, hipertensi atau dikurangkan GFR juga dianggap sebagai tanda untuk biopsy.

Tahap yang lebih tinggi proteinuria (lebih dari 1 g/24 jam) atau gabungan proteinuria dan haematuria (terutamanya dengan acuan) adalah petunjuk bagi biopsy,potensi rawatan berkesan untuk glomerulonephritis dan Nefritis ruang-antara.

Sindrom nephrotic: pesakit kurang dari 1 tahun atau melebihi umur 10 tahun. Kanak-kanak berumur 1 hingga 10 tahun biasanya mempunyai minimum-perubahan nephropathy, yang bertindak balas terhadap rawatan steroid; oleh itu, risiko biopsy dianggap melebihi faedah mungkin rawatan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak ini mungkin memerlukan biopsy jika ada yang response miskin untuk rawatan awal.

Kecederaan buah pinggang akut:

Untuk mengecualikan nekrosis tiub akut iskemia: sedimen kencing yang tidak normal, proteinuria positif antibodi cytoplasmic antineutrophil (ANCA) / antinuclearantibodi (ANA) / antiglomerular basement membran (anti-GBM) antibodi keputusan, teruk tekanan darah tinggi, tiada sebab yang jelas atau sejarah lama.

Dianggapkan nekrosis tiub akut iskemia: biopsy adalah ditunjukkan jika pemulihan ditangguhkan.

Penyakit buah pinggang kronik: buah-pinggang saiz yang sama dengan yang tidak kecil dan shrunken, dengan dysmorphic atau proteinuria haematuria.

Dikenali diagnosis buah pinggang: buah-pinggang saiz yang sama dengan yangtidak kecil dan shrunken, dengan secara tiba-tiba tidak dapat dijelaskan pengurangan GFR atau proteinuria peningkatan tidak dapat dijelaskan.

Sebelum ini:Kehamilan pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang sedia ada

Artikel seterusnya:Renal Biopsy: Kontra-indikasi dan langkah berjaga-jaga

Tag: penyakit buah pinggang Biopsy ginjal

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat