WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Nefropati diabetes > Gejala nefropati diabetes >

Apa itu kencing manis?

2018-04-05 09:52

Apa itu kencing manis?Kencing manis adalah penyakit yang menghalang badan daripada menggunakan insulin dengan betul menyebabkan paras gula tinggi dalam darah (dipanggil hiperglisemia). Dalam penyakit kencing manis jenis 1 pankreas tidak membuat cukup insulin dan dalam jenis 2 kencing manis badan berkesan tidak dapat menggunakan insulin, biasanya disebabkan oleh pendedahan jangka panjang badan kepada tahap insulin yang tinggi. Diabetes jenis 2, biasanya muncul semasa dewasa, adalah bentuk paling umum, manakala jenis 1 kencing manis biasanya berkembang dalam zaman kanak-kanak atau awal dewasa. Diagnosis penyakit kencing manis akan disahkan dengan ujian darah tetapi tanda-tanda dahaga yang berlebihan, kerap kencing dan kelaparan tidak pernah puas biasanya bertepatan dengan penyakit.

Ubat-ubatan dan rawatan

Kencing manis jenis 2 boleh sering berjaya dikawal dengan ubat-ubatan oral, manakala jenis 1 kencing manis memerlukan suntikan insulin. Ubat-ubatan oral boleh menyebabkan kesan sampingan termasuk perut kecewa, pertambahan berat badan dan hipoglisemia (gula darah rendah). Ia adalah penting untuk mengetahui dan memahami bagaimana untuk merawat rendah gula dalam darah jika ia berlaku. Terdapat banyak jenis ubat-ubatan yang bekerja berbeza untuk merawat kencing manis, dan ia mungkin diperlukan untuk pesakit untuk mengambil ubat-ubatan beberapa rangka untuk menguruskan tahap gula dalam darah mereka. Di samping itu, ubat-ubatan lain boleh ditetapkan untuk membantu mencegah penyakit jantung dan buah pinggang dalam pesakit kencing manis.

Ujian gula dalam darah

Untuk menentukan jika rawatan kencing manis yang berkesan, ujian gula dalam darah dengan sebuah meter gula dalam darah adalah penting. Bergantung kepada keterukan penyakit atau kerumitan rawatan, doktor mungkin mengesyorkan anda menguji sekali sehari atau sehingga tiga atau empat kali sehari. Ujian gula dalam darah melibatkan hanya prick kecil sebelah jari yang menghasilkan penurunan kecil daripada darah. Gula dalam darah meter menghasilkan keputusan serta-merta yang sangat berguna dalam pengurusan penyakit kencing manis.

Insulin Tips

Banyak jenis insulin wujud untuk meniru bagaimana badan menghasilkan insulin sebagai tindak balas kepada pancang gula dalam darah yang disebabkan oleh makan atau minum. Insulin lakonan panjang biasanya diberi sekali sehari manakala lakonan pendek insulin diberi terlebih dahulu sebelum menu. Insulin boleh didapati dalam bebuli dos berbilang yang memerlukan suntikan dengan penyuntik tradisional atau sebagai pen terlebih dahulu sarat yang menggunakan jarum pakai buang pen. Insulin pen adalah pilihan yang mudah untuk pesakit pada pergi dan mudah untuk beroperasi. Insulin memerlukan penyejukan sebelum penggunaan pertama tetapi kemudiannya boleh disimpan pada suhu bilik di mana-mana dari 28 hingga 42 hari bergantung kepada produk.

Hidup dengan Diabetes

Kiri tidak dirawat, penyakit kencing manis boleh membawa kepada utama masalah kesihatan seperti penyakit kardiovaskular, penyakit buah pinggang, kehilangan penglihatan, saraf koma kerosakan dan pesakit kencing manis. Ubat-ubatan adalah penting dalam menguruskan kencing manis tetapi pengubahsuaian gaya hidup, seperti pemakanan dan senaman, adalah juga penting. Menghadkan pengambilan pemakanan gula adalah selain kepada pelan pengurusan penyakit kencing manis. Gula bukan semua dicipta sama supaya pembelajaran makanan yang dimakan dan yang untuk mengelakkan boleh menjadi satu cabaran. Pendidikan adalah kunci dalam menguruskan diabetes dengan lebih berkesan.

Sebelum ini:Membantu membetulkan gangguan tidur di buah pinggang dan pesakit kencing manis

Artikel seterusnya:apa itu penyakit buah pinggang dalam kencing manis

Tag: kencing manis

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat