WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Nefropati diabetes > Gejala nefropati diabetes >

Bagaimana penyakit buah pinggang dan pesakit kencing manis boleh mengelakkan pemotongan anggota badan yang tidak perlu

2018-03-30 09:49

Bagaimana penyakit buah pinggang dan pesakit kencing manis boleh mengelakkan pemotongan anggota badan yang tidak perluBagaimana penyakit buah pinggang yang kronik dan pesakit kencing manis boleh mengelakkan pemotongan anggota badan yang tidak perlu

Penghidap kencing manis akan mengalami komplikasi yang teruk menuju ke kaki dan kaki yang dipotong jika tidak perlu, mengikut kajian yang dijalankan oleh Persatuan ini bagi mengkaji kencing manis mereka. Ini adalah benar terutamanya bagi pesakit penyakit buah pinggang kronik (CKD) yang juga mempunyai kencing manis. Malah, beberapa tokoh-tokoh mencadangkan bahawa 15% daripada pesakit-pesakit yang menerima dialisis telah menjalani pemotongan, berbanding dengan 6.4% yang telah mempunyai dialisis.

Komplikasi kencing manis termasuk kerosakan saraf dan peredaran darah yang buruk. Masalah ini menjadikan kaki terdedah kepada kulit kudis (ulser) yang boleh memburukkan lagi dengan pantas dan sukar untuk dirawat. Ulser kaki juga boleh mempengaruhi bagaimana orang berjalan kaki dan boleh membawa kepada komplikasi serius yang memerlukan anggota amputating.

Pada tahun 2008 sahaja, kira-kira 70,000 orang telah Amputasi anggota, menurut data dari pusat kawalan penyakit dan pencegahan (CDC). 60% daripada pemotongan yang telah telah disebabkan oleh kencing manis; Bilakah anda termasuk orang-orang yang diakibatkan oleh kemalangan.

32% daripada pesakit-pesakit yang menerima dialisis mempunyai sejarah ulser kaki. Dr. Agbor Ndip menunjukkan bahawa umum mencabar daripada neuropati (kerosakan saraf) hanya terus menghalang keputusan pesakit. Disekat sensasi kesakitan disebabkan oleh kerosakan saraf boleh menyebabkan kecederaan kaki tanpa disedari dan lepuh "then yang pecah dan membentuk satu ulser dan ulser tersebut maka tidak tumit, " kata Dr. Ndip. Perubahan fizikal, seperti anjakan pengoksigenan tisu (kepekatan oksigen dalam darah), dan cecair di dalam badan boleh memperhebatkan ulser kaki.

Penyembuhan ulser yang menyebabkan kerosakan yang teruk kepada tisu-tisu dan tulang mungkin memerlukan pembedahan pembuangan jari kaki, kaki atau sebahagian daripada kaki. Walau bagaimanapun, dengan pengurusan CKD dan kencing manis serta juga penjagaan kaki berhati-hati, anda boleh membantu mencegah ulser kaki dan secara drastik meningkatkan risiko Amputasi. Apabila ulser kaki membangunkan, ia adalah penting untuk mendapatkan rawatan segera.

Penyelidik menunjukkan bahawa orang-orang di dialisis adalah kurang cenderung untuk mempunyai penjagaan kaki biasa, berbanding dengan dialisis tersebut bukan. Ini adalah mungkin kerana berjaya dialisis adalah lebih penting daripada apa-apa penyakit pengurusan kriteria lain untuk pesakit-pesakit CKD. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu memilih. Pastikan untuk memantau kesihatan anda secara keseluruhan dan bukan hanya satu aspek.

Beberapa cara mudah untuk mengekalkan kesihatan kaki anda termasuk pemangkasan dengan berhati-hati periksa bahagian dalam Kasut, memakai sarung kaki bersih, pemeriksaan dan basuh kaki setiap hari, dan tidak berjalan di luar barefoot. Ingat Jadual pemeriksaan berkala kaki dan mengambil serius kecederaan kaki. Jika anda mempunyai kelepuhan satu atau lain-lain luka-luka kaki, mengalih keluarnya diri anda, pergi ke doktor.

Sebelum ini:Sebab-sebab dan remedi untuk berlebihan pening dalam buah pinggang dan pesakit kencing manis

Artikel seterusnya:Membantu membetulkan gangguan tidur di buah pinggang dan pesakit kencing manis

Tag: penyakit buah pinggang penyakit buah pinggang diabetes

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat