WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Nefropati diabetes > Gejala nefropati diabetes >

Apa itu penyakit kencing manis buah pinggang?

2017-12-29 22:56

Apa itu penyakit kencing manis buah pinggang?Penyakit kencing manis buah pinggang

Penyakit buah pinggang diabetes adalah komplikasi yang berlaku pada sesetengah orang menghidap kencing manis. Ia boleh meningkat kepada kegagalan buah pinggang dalam beberapa kes. Rawatan ini bertujuan untuk mencegah atau melambatkan perkembangan penyakit tersebut. Selain itu, ia bertujuan untuk mengurangkan risiko mendapat penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok yang lebih biasa daripada purata penghidap penyakit ini.

Apa itu penyakit kencing manis buah pinggang?

Penyakit buah pinggang diabetes (kencing manis nephropathy) adalah komplikasi yang berlaku pada sesetengah orang menghidap kencing manis. Dalam keadaan ini yang penapis buah pinggang, glomeruli, menjadi rosak. Oleh kerana buah pinggang 'bocor' abnormal jumlah protein darah ke dalam air kencing. Protein utama yang bocor dari buah pinggang rosak dipanggil albumin.

Buah pinggang sihat yang normal hanya sejumlah kecil albumin didapati dalam air kencing. Dibangkitkan tahap albumin dalam air kencing merupakan tanda pertama tipikal bahawa buah pinggang menjadi rosak oleh penyakit kencing manis. Penyakit buah pinggang diabetes terbahagi kepada dua kategori utama, bergantung kepada berapa banyak albumin yang hilang melalui buah pinggang:

Microalbuminuria: dalam keadaan ini, jumlah albumin yang bocor ke dalam air kencing adalah antara 30 dan 300 mg setiap hari. Ia kadang-kadang dipanggil nephropathy sedang berlangsung.

Proteinuria: dalam keadaan ini bilangan albumin yang bocor ke dalam air kencing adalah lebih daripada 300 mg sehari. Ia kadang-kadang dipanggil macroalbuminuria atau terang-terangan nephropathy.

Bagaimana lazim ialah penyakit kencing manis buah pinggang?

Walaupun penyakit kencing manis buah pinggang adalah lebih biasa di penghidap diabetes jenis 1, terdapat lebih ramai orang dengan jenis 2 kencing manis dankencing manis penyakit buah pinggang. Ini adalah kerana penyakit kencing manis jenis 2 adalah jauh lebih biasa daripada jenis 1 kencing manis.

Penyakit buah pinggang diabetes adalah sebenarnya punca paling biasa untuk kegagalan buah pinggang. Kira-kira satu dalam lima orang yang memerlukan dialisis mempunyai penyakit buah pinggang diabetes.

Nota: kebanyakan Penghidap kencing manis tidak perlu dialisis.

Bagi Penghidap kencing manis jenis 1

Microalbuminuria atau proteinuria (ditakrifkan di atas) adalah jarang hadir padamasa Bilakah penyakit kencing manis yang mula-mula didiagnosis. Oleh lima tahun selepas diagnosis penyakit kencing manis, kira-kira 1 dalam 7 orang akan telah membangunkan microalbuminuria.

Selepas 30 tahun, kira-kira 4 dalam 10 orang akan telah membangunkan microalbuminuria. Sesetengah orang dengan kemajuan microalbuminuria kegagalan proteinuria dan buah pinggang.

Bagi penghidap diabetes jenis 2

Pada masa itu penyakit kencing manis yang pertama kali didiagnos, kira-kira 1 dalam 8 orang mempunyai microalbuminuria dan 1 dalam 50 mempunyai proteinuria. Ini adalah bukan kerana penyakit kencing manis buah pinggang berlaku segera mulakan mendandan dalam sesetengah kes tetapi kerana ramai orang dengan jenis 2 kencing manis tidak mempunyai kencing manis mereka yang didiagnosis sekian lama selepas penyakit itu telah bermula.

Orang yang tidak mempunyai sebarang masalah buah pinggang apabila kencing manis mereka dikesan, microalbuminuria berkembang kira-kira 1 dalam 7 orangdan proteinuria dalam 1 dalam 20 orang, dalam tempoh lima tahun.

Penyakit buah pinggang diabetes adalah jauh lebih biasa di Asia dan hitam Penghidap kencing manis daripada orang putih.

Sebelum ini:Bagaimana untuk pengurusan kencing manis nephropathy

Artikel seterusnya:Bagaimana Adakah penyakit buah pinggang diabetes membangun dan maju?

Tag: penyakit buah pinggang kencing manis

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat