WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Nefritis > Gejala-gejala Nefritis dan sebab-sebab >

Apakah perbezaan jenis-jenis glomerulonephritis?

2018-01-02 00:35

Apakah perbezaan jenis-jenis glomerulonephritis?Serta glomerulonephritis yang sama ada secara tiba-tiba-bermulanya (akut) ataujangka panjang (kronik), Terdapat pelbagai cara untuk mengelaskan pelbagai jenis glomerulonephritis yang boleh berlaku. Bercakap secara umum, glomerulonephritis boleh:

Rendah - glomerulonephritis membangunkan sendiri dan tidak berkaitan dengansatu lagi penyakit yang sedia ada atau keadaan dalam badan.

Menengah - glomerulonephritis berkembang kerana lain penyakit sedia ada penyakit atau keadaan dalam badan. Contoh-contoh penyakit-penyakit yang bolehmembawa kepada glomerulonephritis pada sesetengah orang adalah systemic lupus erythematosus (SLE) dan polyarteritis nodosa. Lihat risalah berasingan yang dipanggil Systemic Lupus Erythematosus untuk maklumat lanjut.

Apabila sampel tisu Diambil daripada buah pinggang yang terjejas oleh glomerulonephritis (apabila diambil biopsy buah pinggang), glomerulonephritis tersebutboleh diklasifikasikan mengikut perubahan-perubahan yang boleh dilihat Bilakahsampel tisu diperiksa di bawah mikroskop yang. Sebagai contoh, glomerulonephritis boleh:

Glomerulosclerosis tumpuan dan segmen - glomeruli yang ada sclerosed atau berparut. Tumpuan bermaksud hanya sebahagian daripada glomeruli yang akan terjejas dan segmen bermakna bahawa hanya bahagian glomerulus dengan (dan tidak di seluruh glomerulus) mungkin akan terjejas.

IgA glomerulonephritis - IgA merupakan salah satu antibodi yang dihasilkan olehsistem imun untuk melawan jangkitan. Dalam IgA glomerulonephritis, IgA menyelesaikan (menjadi disimpan) di buah pinggang, menyebabkan keradangan, parutdan kerosakan.

IgM glomerulonephritis - glomeruli yang menjadi rosak oleh antibodi IgM yangmenetap di dalamnya.

Membranoproliferative glomerulonephritis - glomerulus yang terdiri daripada satu membran (dalam saluran darah kecil yang menapis darah) dan mesangium yang menyediakan sokongan kepada struktur glomerulus. Dalam membranoproliferative glomerulonephritis, membran ini dan mesangium dalam kedua-dua terjejasdan rosak.

Membranous glomerulonephritis - hanya membran glomerulus yang rosak danmesangium yang tidak terjejas dalam glomerulonephritis jenis ini.

Perubahan minima nephropathy - jika sampel tisu buah pinggang (biopsy) diperiksa di bawah mikroskop dalam glomerulonephritis jenis ini, ia kelihatan biasa pada dasarnya - terdapat perubahan yang minima. Walau bagaimanapun, gejala-gejala glomerulonephritis masih boleh hadir. Inilah jenis glomerulonephritis kanak-kanak biasa.

Sebelum ini:Apakah punca glomerulonephritis?

Artikel seterusnya:Apakah gejala-gejala glomerulonephritis?

Tag: Glomerulonephritis

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat