WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Diet pemakanan buah pinggang kronik >

Cikori dan buah pinggang yang sihat

2018-04-19 14:05

Cikori dan buah pinggang yang sihatFaedah-faedah cikori

Cikori adalah sejenis tumbuhan herba, woody yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Ini termasuklah keupayaan untuk melegakan masalah penghadaman, mengelakkan pedih ulu hati, mengurangkan kesakitan artritis, menyahtoksik hati dan pundi hempedu, mencegah jangkitan bakteria, meningkatkan sistem imun dan mengurangkan kemungkinan penyakit jantung. Ia juga merupakan ubat pelali semula jadi yang boleh melawan batu buah pinggang dan menggalakkan penurunan berat badan. Secara keseluruhannya, tumbuhan kecil ini merupakan tempat kuat kepada mana-mana diet.

Manfaat kesihatan cikori

Manfaat kesihatan cikori termasuk:

Membantu penghadaman

Salah satu alasan paling biasa untuk menambah cikori ke diet ialah untuk meningkatkan pelbagai fungsi sistem penghadaman. Cikori mengandungi inulin, itulah yang berkuasa prebiotic. Prebiotics akan pengelasan bakteria yang memberi manfaat pada tuan rumah, dan bukannya penyakit, iaitu bakteria apa yang biasa dikaitkan dengan. Inulin digunakan untuk memerangi beberapa kebimbangan usus dan penghadaman, termasuk penyakit refluks asid, senak dan pedih ulu hati kerana ia secara aktif mengurangkan keasidan dalam sistem badan.

Mengurangkan penyakit jantung

Inulin ini bukan sahaja bermanfaat untuk sistem penghadaman, ia juga telah terbukti untuk mengurangkan tahap kolesterol LDL "buruk" dalam badan. Kolesterol ini merupakan salah satu punca utama aterosklerosis dan tekanan darah tinggi kerana ia menyekat aliran darah apabila ia mengikat arteri dan urat-urat. Ia juga boleh menyumbang kepada kemungkinan serangan jantung dan strok. Cukup menarik, laluan kimia inulin yang berfungsi untuk mengurangkan kehadiran LDL kolesterol adalah jarang aktif melainkan jika seseorang menggunakan tahap yang tinggi karbohidrat, jadi manfaat ini mempunyai pelbagai kesan yang sedikit lebih kecil. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan sedang dilakukan pada bagaimana cikori boleh membantu kesihatan jantung dengan cara lain.

Cikori juga dipenuhi dengan tumbuhan phenols, yang telah dikaji secara meluas sebagai agen anti thrombotic dan anti arrhythmic. Ia dikira sebagai antioksidan, dan kajian telah menunjukkan bahawa kopi berasaskan cikori bukannya kopi biasa boleh meningkat kira-kira darah dan plasma di dalam badan, yang mengurangkan penyakit kardiovaskular.

Mencegah kanser

Walaupun kajian ini masih berterusan dari segi mekanisme tepat pencegahan, ekstrak cikori telah telah dikaitkan dengan pengurangan pertumbuhan tumor dalam pelbagai kajian kanser. Laporan awal menunjukkan bahawa ia adalah disebabkan oleh fructans dalam lingkungan cikori, yang mempunyai kualiti anti tumor dan sifat antioksidan. Polyphenols dan fitokimia dalam cikori juga mempunyai kesan positif kepada mencegah barah dari pelbagai jenis, termasuk kanser payudara dan kanser Kolorektal.

Mengurangkan sakit Arthritis

Cikori secara tradisional telah digunakan sebagai rawatan untuk artritis, dan kajian telah menunjukkan untuk mempunyai sifat-sifat anti-radang, itulah sebabnya ia mengurangkan sakit dalam keadaan seperti Osteoartritis. Dalam kajian 2010, 70% daripada subjek ujian yang menerima rawatan cikori melaporkan peningkatan yang ketara dalam kesakitan yang berkaitan dengan syarat-syarat mereka Osteoartritis. Cikori juga boleh digunakan sebagai ejen anti-radang yang umum untuk sakit, sakit otot dan kesakitan sendi ini sebab yang sama.

Penurunan berat badan

Cikori adalah merupakan punca Oligofruktosa yang baik, dan inulin itu sendiri adalah satu bentuk fiber semulajadi, yang membantu dalam pengurusan berat badan dengan menggalakkan penurunan berat badan. Kedua-dua bantuan ini dalam pengawalseliaan ghrelin, asid amino terutamanya berkaitan dengan perasaan lapar dan tingkah-laku yang mencari makanan. Dengan mengurangkan jumlah ghrelin yang, cikori boleh mengurangkan kemungkinan makan berlebihan dan menggalakkan kepuasan atau rasa kenyang, seterusnya membantu dalam penurunan berat badan.

Merawat sembelit

Sekali lagi, inulin, peranan sebagai serat semulajadi yang datang sebagai manfaat utama kepada pemakan cikori! Gentian membantu pukal sehingga pergerakan usus dan meningkatkan gerakan peristalsis dan rembesan jus gastrik. Pada dasarnya, ini bermakna sistem penghadaman yang keseluruhannya bertambah baik, dan sembelit juga amat berkurangan. Dengan mengekalkan proses penghadaman yang lancar dan terkawal, rakyat boleh mengurangkan kemungkinan beberapa keadaan gastrousus dan penyakit, termasuk kanser perut dan usus!

Meningkatkan imuniti

Cikori mempunyai beberapa kualiti yang berguna yang menjadikannya sejenis penggalak yang kuat untuk sistem imun anda. Ia memaparkan kesan-kesan yang jelas anti-bakteria beberapa strain bakteria yang berbahaya, dan kita telah menyebut faedah sebatian polyphenolic dalam cikori dari segi meningkatkan sistem imun untuk. Terdapat juga fitokimia di cikori yang bertindak sebagai antioksidan, seterusnya menyapu keluar radikal dari aliran darah. Ini mengurangkan peluang untuk dijangkiti pelbagai penyakit atau penyakit, termasuk penyakit jantung dan kanser.

Mengurangkan kebimbangan cikori mempunyai kualiti sedative yang boleh mengurangkan kebimbangan dan melegakan fikiran, sekali gus melegakan tekanan dan kesan bahaya ia boleh mempunyai pada badan. Ekstrak akar cikori juga boleh digunakan sebagai bantuan tidur yang disebabkan oleh kualiti sedative ini dan adalah lebih sihat berbanding kebanyakan pil tidur di pasaran konvensional. Melegakan tekanan dan kebimbangan juga boleh membantu mengurangkan peluang anda untuk penyakit jantung, ketidakseimbangan hormon, insomnia, kemerosotan kognitif, dan penuaan pra-matang.

Merawat penyakit buah pinggang

Ekstrak akar cikori sering digunakan sebagai diuretik, yang meningkatkan isipadu air kencing. Kerap kencing boleh membantu menghapuskan toksin yang badan Kedai-kedai di hati dan buah pinggang, dan sekali gus mengelakkan keadaan berbahaya yang berlaku apabila toksin akan dibenarkan untuk kekal di dalam badan. Selain itu, kerap kencing boleh menghilangkan berat lebihan air, dan juga mengurangkan lemak, kerana 4% air kencing biasanya lemak Deposit yang tidak akan disimpan di tempat lain dalam badan.

Perkataan perhatian: walaupun ada faedah-faedah yang jelas banyak menggunakan cikori untuk kesihatan anda, anda tidak perlu menggunakan lebihan cikori jika anda hamil, kerana terdapat kemungkinan bahawa ia boleh merangsang haid dan mungkin membawa kepada keguguran. Selain itu, wanita tidak perlu makan cikori yang berlebihan ketika menyusukan anak, kerana terdapat kekurangan penyelidikan yang dilakukan ke atas pemindahan antara ibu dan anak melalui susu.

Sebelum ini:Manfaat & kesan sampingan jus saderi dan buah pinggang yang sihat

Artikel seterusnya:Geranium dan buah pinggang yang sihat

Tag: buah pinggang sihat Cikori

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat