WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Diet pemakanan buah pinggang kronik >

Penyakit kencing manis dan buah pinggang dan buah-buahan kiwi

2018-04-17 15:56

Penyakit kencing manis dan buah pinggang dan buah-buahan kiwiKebaikan buah Kiwi

Manfaat kesihatan dari kiwi termasuk penjagaan kulit, memperbaiki kesihatan kardiovaskular, tekanan darah yang lebih rendah dan mencegah angin ahmar. Ia juga membantu dalam rawatan kanser, insomnia, degenerasi makular, dan kencing manis. Disebabkan oleh sebatian kaya dengan flavonoid yang dijumpai di pangsapuri, ia juga membantu semasa mengandung dan menggalakkan penyerapan besi dalam badan. Selain itu, sifat-sifat anti-mikrob kiwi langkah berjaga-jaga terhadap pelbagai patogen dan menguatkan sistem imun.

Manfaat kesihatan dari Kiwi

Global populariti berkembang atribut buah kiwi untuk gabungan penampilan unik, rasa, dan aset-aset pemakanan yang menakjubkan. Faedah-faedah [3] buah-buahan bagi keadaan perubatan yang telah dibincangkan seperti di bawah:

Sifat antioksidan

Pangsapuri menawarkan sejumlah mengagumkan vitamin C, komponen fenolik dan karotenoid yang menggalakkan kesihatan yang baik. Kajian Perbandingan [4] melibatkan kiwi, buah oren dan limau gedang mendedahkan bahawa buah-buahan kiwi mengandungi ciri-ciri antioksidan yang kuat berbanding dengan kedua. Mengaitkan sesuatu yang lain kepada kehadiran menyuburkan fitokimia, ia mempunyai keupayaan untuk melindungi DNA dalam sel-sel badan dari kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas, seterusnya mengurangkan risiko penyakit dan inflammations.

Meningkatkan kesihatan jantung

Seperti yang disebutkan, buah kiwi adalah kaya dengan polyphenols perlindungan bersama-sama dengan vitamin C, vitamin E dan kalium yang berkesan dalam mengekalkan kesihatan kardiovaskular. Suatu kajian siasatan mendedahkan bahawa buah-buahan ini mengenakan pembantut aktiviti yang membantu dalam mengurangkan triglycerides dalam darah. Berdasarkan kajian, penggunaan beberapa kiwi setiap hari membantu mengurangkan tindak balas kelangsangan (keagresifan) platelet atau risiko darah kaunseling pesakit. Kesan ini fibrinolytic buah saluran darah anda mengelakkan risiko penyakit thromboembolic dan jantung seperti aterosklerosis.

Mendorong tidur yang lebih baik

Ia adalah sumber serotonin yang membantu menggalakkan tidur yang lebih baik. Suatu kajian siasatan yang dijalankan dalam hal ini telah menunjukkan bahawa penggunaan kiwi membantu dalam mempertingkatkan kualiti tidur. Ia juga boleh membantu dalam memperbaiki bermulanya tidur dan mengurangkan masa bangun selepas bermulanya, justeru memberi bantuan dari apa-apa gangguan tidur. Kajian menunjukkan bahawa pola tidur yang tidak teratur adalah alasan utama di sebalik kejadian Penyakit Alzheimer.

Buah-buahan ini mengandungi flavonoid seperti naringenin, quercetin, rutin, catechin dan epicatechin, yang memodulatkan reseptor mendorong tidur dan dianggap berkesan berasaskan tumbuh-tumbuhan sedative ejen. Mengaitkan sesuatu yang lain ini, yang mengupas kiwi adalah ramuan untuk pembangunan semula jadi bantu tidur.

Mempertingkatkan penyerapan besi

Untuk manfaat menakjubkan kiwi ialah kemampuannya untuk memudahkan penyerapan besi dalam badan. Kekayaan vitamin C dan lain-lain elemen fitokimia seperti lutein dan Zeaxanthin sangat penting untuk buah-buahan yang membantu dalam meningkatkan status besi dalam badan dan menghalang gangguan kekurangan besi. Kajian Perbandingan [10] dilakukan antara kiwi dan pisang telah mendedahkan bahawa penggunaan kiwi bersama-sama dengan satu bijirin sarapan pagi yang kaya besi dengan mengakibatkan peningkatan ketara besi dalam badan berbanding dengan pisang.

Degenerasi makular melayan

Kiwi adalah buah bagi mata dan ia menyumbang secara manfaat ke arah penjagaan mata. Seperti yang telah dinyatakan, ianya merupakan punca fitokimia lutein dan Zeaxanthin sangat penting untuk yang merupakan komponen kritikal yang menetap di mata manusia. Komponen-komponen tersebut berguna bersama-sama dengan vitamin A yang melindungi mata daripada katarak, degenerasi makular berkaitan umur, dan lain-lain penyakit yang memusnahkan wawasan.

Membantu penghadaman

Kiwi membuktikan berharga untuk mengekalkan sistem penghadaman yang sihat. Memang lazat sumber serat yang menggalakkan penghadaman dan mengekalkan kesihatan usus. Ia membantu dalam memberikan kelegaan daripada sembelit dengan merangsang sistem usus. Sifat laksatif yang semulajadi dari buah-buahan ini disebabkan kandungan serat menambah sebahagian besar kepada najis dan Jadikan ia lembut. Satu kajian [14] yang dijalankan ke atas kiwi mendedahkan itulah kaya dengan enzim proteolytic actinidin, yang meningkatkan penghadaman protein dan memudahkan kelancaran trafik melalui sistem penghadaman. Polysaccharides hadir dalam buah-buahan membantu dalam komitmennya menghalang lekat enteropathogens dan merangsang bakteria probiotik dalam usus besar. Ekstrak kiwi menggalakkan pertumbuhan asid laktik, menghalang perkembangan bakteria Escherichia Coli, dan membantu dalam mengekalkan kesihatan pencernaan.

Berfaedah semasa hamil

Kiwi adalah buah-buahan yang sempurna bagi seorang perempuan yang hamil yang mengaitkan sesuatu yang lain untuk kaya dengan asid folik yang semula jadi. Asid folik membantu mencegah berlakunya kecacatan tiub saraf pada bayi yang belum lahir dan penting untuk otak dan perkembangan kognitif mereka. Lain-lain nutrien penting seperti vitamin C, E dan K bersama-sama dengan flavonoid yang hadir dalam buah-buahan juga menyumbang secara manfaat untuk kesihatan dan pembentukan janin dan ibu mengandung.

Sebelum ini:Faedah-faedah minyak Fenugreek dan buah pinggang yang sihat

Artikel seterusnya:Magnesium minyak - manfaat dan kesan sampingan dengan penyakit kencing manis dan buah pinggang

Tag: penyakit buah pinggang kencing manis Kiwi

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat