WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Diet pemakanan buah pinggang kronik >

Penyakit buah pinggang dan cuka nilai pemakanan

2018-04-13 16:57

Penyakit buah pinggang dan cuka nilai pemakananKandungan antioksidan kuat cuka melengkapi ia dengan banyak manfaat kesihatan amazing termasuk mengawal kencing manis, mengawal tekanan darah, kesihatan jantung bertambah baik, dan pencegahan batu buah pinggang, antara lain. Ia juga membantu dalam meningkatkan keseimbangan asid-alkali badan, mempunyai ciri-ciri antimikrobial, mencegah kanser dan melindungi dari lisan bakteria.

Nilai pemakanan

Menurut nutrien pangkalan data kebangsaan bagi rujukan Standard, 100 gram cuka terdiri daripada 94 gram air, kcal tenaga 21, kira-kira 1 gram karbohidrat, 0.4 gram gula, 7 mg kalsium, 0.2 mg zat besi 5 mg magnesium, 8 mg fosforus , 73 mg kalium, 5 mg natrium dan 5 gram asid asetik.

Manfaat kesihatan

Ini lama 'masam wine' menyediakan banyak manfaat. Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan mengambil cuka dengan kerap.

Kaya dengan sumber antioksida

Cuka mengandungi antioksidan yang berkuasa seperti asid asetik, asid gallic, catechins dan polyphenols. Mereka membantu dalam mengurangkan tekanan oksidatif pada keseluruhannya dalam badan dan melawan daripada radikal bebas, seterusnya memperbaiki kesihatan dan menghalang penuaan pramatang.

Mengawal tahap glukosa darah

Ianya berguna untuk pesakit kencing manis. Untuk menguji kesannya telah dijalankan ke atas subjek kencing manis jenis 2. Kajian ini mendedahkan bahawa ia mempunyai kesan merangsang yang rawatan menggunakan insulin di kalangan pesakit diabetis dan sekiranya terdapat orang yang tahan insulin, ia membantu meningkatkan sensitiviti insulin. Mengambil 2 sudu teh cuka sebelum pergi tidur boleh memperbaiki keadaan pesakit kencing manis 2 jenis.

Penurunan berat badan

Cuka membantu membendung selera makan dan meningkatkan tahap kepuasan, dan oleh itu, ia berkesan meningkatkan penurunan berat badan. Ia juga membantu mencegah Sindrom metabolik dengan mengurangkan risiko obesiti.

Kolesterol tinggi

Kehadiran asid chlorogenic dipanggil kompaun yang di dalamnya menghalang berlakunya kolesterol LDL (buruk). Ini membantu dalam pengurangan kolesterol keseluruhan dan tahap trigliserida dalam tubuh.

Melawan kanser

Satu kajian mengenai kesan cuka ke atas sel-sel kanser telah dijalankan. Ia menunjukkan bahawa cuka dari unpolished beras, apabila ditadbirkan kepada pelbagai sel-sel kanser yang bermula daripada usus besar, paru-paru, payudara, pundi kencing dan prostat, dikawal pertumbuhan sel-sel kanser. Kesan itu bergantung kepada dos bagi setiap jenis barah.

Meningkatkan kesihatan jantung

Ia membantu dalam mengurangkan tekanan darah tinggi dan renin aktiviti. Kajian ke atas kesan cuka di atas tekanan darah menunjukkan bahawa menggunakan untuk jangka masa panjang membantu mengawal tekanan darah tinggi disebabkan oleh kehadiran asid asetik di dalamnya dan sekali gus meningkatkan kesihatan jantung. Ia juga membantu dalam mengurangkan risiko angin ahmar atau serangan jantung.

Antimikrobial Properties

Ia memiliki sifat-sifat antimikrobial. Kajian menunjukkan bahawa cuka kayu amat berkesan dalam mengawal pertumbuhan kultur mikroorganisma.

Alahan makanan

Ia boleh digunakan sebagai satu bahan tambahan dalam makanan tertentu sesetengah orang yang alah kepada. Ujian ke atas makanan seperti telur, ayam dan kacang Pi bercampur dengan kuantiti yang kecil cuka dijalankan. Ekstrak makanan dengan cuka yang telah diuji dengan orang-orang yang mengalami alahan makanan anaphylactic. Ujian sampel pada kulit menunjukkan tanda-tanda berkurangan berbanding dengan ekstrak makanan tanpa reaksi alahan. Walau bagaimanapun, nasihat doktor adalah disyorkan dalam situasi tersebut, kerana alahan makanan kadang-kadang boleh membawa maut jika rawatan tidak diberikan dalam masa.

Merawat asid refluks & pedih ulu hati

Cuka, dengan kandungan asid yang hebat, boleh membantu mengurangkan keadaan reflux asid dan sekali gus mengelakkan pedih ulu hati.

Alzheimer

Dengan mengurangkan pembentukan amyloid di dalam otak yang menggalakkan penghasilan protein, cuka membantu meningkatkan fungsi kognitif, meningkatkan kesihatan otak dan menghalang Penyakit Alzheimer.

UTI & batu buah pinggang

Mengambil dua sudu besar daripadanya setiap hari boleh membantu mengurangkan alkalinity yang tinggi dalam darah. Alkalinity meningkat sebanyak metabolisme yang tetap, yang telah diimbangi oleh dengan asid, seterusnya menjadikan ia pilihan yang baik untuk merawat batu buah pinggang dan menghalang jangkitan saluran kencing (UTI).

Anti

Ia telah digunakan sebagai makanan Awetan selama beratus-ratus tahun. Cuka, kerana sifatnya yang anti-bakteria, berkesan boleh bertindak sebagai pengawet yang baik untuk makanan dengan mengawal mikroorganisma yang biasanya menyerang makanan dan menyebabkan penguraian.

Mengurangkan Glycemia

Cuka juga adalah berguna dalam mengurangkan glycemia. Kajian telah menunjukkan bahawa budi selain hidangan glisemia tinggi mempunyai kesan yang positif dalam mengurangkan postprandial glycemia.

Menguruskan butiran Myringitis

Kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan larutan cair cuka adalah berkesan dalam menguruskan butiran myringitis

Sifat-sifat anti-penuaan

Dalam banyak budaya, cuka difikirkan meningkatkan daya imuniti dan dikaitkan dengan kehidupan yang lebih panjang dan kekuatan. Kajian kerana ia tikus telah menunjukkan keputusan yang agak menggalakkan.

Sebelum ini:Kesan-kesan sampingan kunyit dan buah pinggang penyakit

Artikel seterusnya:Faedah-faedah teh Ceylon dan buah pinggang penyakit

Tag: penyakit buah pinggang Cuka

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat