WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Diet pemakanan buah pinggang kronik >

Manfaat mengejutkan 9 tauhu dan penyakit buah pinggang

2018-04-06 10:41

Manfaat mengejutkan 9 tauhu dan penyakit buah pinggangFakta pemakanan

Tauhu mempunyai kiraan sangat rendah kalori, yang menjadikan ia pilihan yang menarik untuk orang yang ingin menurunkan berat badan.

Ia mengandungi jumlah lemak, tetapi sejumlah besar protin yang sangat kecil. Selain itu, ia mempunyai tahap sangat rendah natrium dan kolesterol hampir tiada.

Dari segi vitamin dan mineral, tauhu adalah sumber yang kaya besi, magnesium, kuprum, fosforus, dan ia juga mempunyai jumlah kalsium dan kalium yang baik.

Malah terdapat jumlah jejak zink, yang merupakan mineral yang penting untuk kesihatan.

Sebatian-sebatian organik yang dijumpai dalam tauhu terutamanya terdiri daripada isoflavones yang mempunyai impak yang besar terhadap kesihatan.

Dari segi vitamin pemakanan, ia mempunyai tahap vitamin C, thiamin, riboflavin, dan vitamin B6.

Ia juga mengandungi jumlah yang lebih kecil dengan asid pantothenic dan niacin.

Manfaat kesihatan tauhu

Manfaat kesihatan tauhu termasuk keupayaannya untuk membantu paras kolesterol yang lebih rendah, mengelakkan anemia dan menguruskan berat badan, antaranya.

Merendahkan tahap kolestrol

Memakan tauhu mengurangkan tahap kolestrol dalam badan. Selain itu, menggunakan tauhu sebagai alternatif kepada protein haiwan boleh membantu merendahkan LDL (buruk) kolesterol di dalam badan. Berbanding dengan daging seperti daging, tauhu mempunyai tahap asid lemak tepu yang lebih rendah dan tahap asid lemak tak tepu yang lebih tinggi. Ia juga merupakan sumber baik Lesitin dan asid linoleik, yang membantu mengawal metabolisme, bersama-sama dengan penyebaran dan penghapusan Deposit kolesterol di dalam badan.

Mengekalkan kesihatan kardiovaskular

Tauhu membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Penggunaan kerap produk soya seperti tauhu boleh menurunkan paras lemak tepu yang bersama-sama dengan paras kolesterol dalam badan. Kerana kandungan sodium yang rendah, ianya juga baik untuk penghidap darah tinggi.

Menguruskan berat badan

Pengambilan tauhu juga membantu dalam pengurusan berat badan dengan berkesan. Satu kajian menunjukkan bahawa Diet rendah kalori berasaskan kacang soya mempunyai kesan yang baik terhadap pengurangan lipid darah dan berat badan.

Melegakan simptom menopaus

Sebatian-sebatian organik dalam tauhu, iaitu isoflavones, akan memainkan peranan penting dalam urusan gejala-gejala menopaus di kalangan wanita. Isoflavones adalah sebatian berasaskan tumbuh-tumbuhan yang meniru hormon estrogen di dalam badan. Tauhu boleh membantu menstabilkan paras estrogen semasa menopaus dan melegakan berkelip panas.

Sifat-sifat anti-kanser

Isoflavones dalam tauhu akan terkenal bermanfaat dalam mengurangkan risiko pelbagai jenis kanser. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan produk seperti tauhu yang tinggi membantu mencegah barah endometrial di kalangan wanita selepas menopaus. Ia juga telah dikaitkan dengan pengurangan dalam payudara, paru-paru dan kanser prostat.

Menghalang Osteoporosis

Tauhu adalah sumber yang kaya dengan kalsium, yang merupakan bahan utama dalam pembentukan tulang. Inilah sebabnya pengambilan tauhu amat disyorkan. Kekurangan kalsium di dalam badan boleh membawa kepada osteoporosis, terutamanya di usia tua. Memakan tauhu memperlahankan proses keseluruhan dengan mengekalkan tulang yang kuat.

Kencing manis

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan protein soya merendahkan gula darah dan insulin, lantas mengurangkan risiko kencing manis.

Merawat penyakit buah pinggang

Tauhu, kaya dengan protein, fosforus dan natrium adalah makanan yang baik untuk kesihatan buah pinggang anda. Mineral ini membuat tambahan yang bagus untuk diet buah pinggang anda dan membantu mencegah penyakit buah pinggang kronik.

Mencegah Anemia

Tauhu, menjadi sumber yang sangat baik besi, boleh membantu mencegah anemia. Kekurangan besi menyebabkan penurunan dalam bilangan sel darah merah sihat yang membawa kepada anemia. Kajian yang dijalankan di China juga menunjukkan yang tauhu yang membantu mengurangkan risiko anemia di kalangan orang dewasa.

Kerosakan hati

Tauhu curdled dengan pelbagai coagulants yang membantu menghalang kerosakan hati akibat tekanan oksidatif.

Kesihatan otak

Tauhu juga dikenali untuk meningkatkan ingatan dan fungsi kognitif untuk wanita di atas umur 65 tahun. Kandungan Lesitin yang hadir dalam tauhu membantu tubuh menghasilkan asid phosphatidic phospholipid (PA) dan phosphatidylserine (PS), yang membantu dalam neuron yang berfungsi dengan normal.

Keguguran rambut

Orang menggunakan tauhu untuk mencegah isu keguguran rambut kerana ia menyediakan keratin, protin yang penting untuk pertumbuhan rambut. Jadi, Buang itu rawatan rambut yang mahal dan tambah tauhu kepada diet anda.

Kaya dengan Protein

Tauhu, soya produk lain, dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik protein untuk orang vegan dan vegetarian. Mereka juga menyediakan asid amino yang diperlukan, yang berfaedah untuk mengekalkan kesihatan yang optimum.

Merawat Gout

Kajian ke atas tauhu mencadangkan bahawa ia adalah lebih baik sumber protein, terutama bagi pesakit gout dengan pelepasan asid urik lebih daripada had lebih rendah yang biasa. Walau bagaimanapun, mereka adalah dinasihatkan untuk mengelakkan pengambilan lebihan tauhu.

Sebelum ini:10 luar biasa manfaat daripada Beet jus dan penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:9 terbaik faedah-faedah daripada pemakanan & oren fakta-fakta dan penyakit buah pinggang

Tag:

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat