WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Diet pemakanan buah pinggang kronik >

Makan dengan penyakit buah pinggang kronik

2018-04-05 09:49

pendapatan untuk makan dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD) boleh kelihatan rumit, tetapi ia sebenarnya boleh menjadi agak mudah apabila diperkemaskan untuk fokus kepada perubahan paling penting yang boleh membantu menjaga buah pinggang yang baik. Empat bidang yang memberi tumpuan ketika membuat pengubahsuaian diet akan di makan jumlah protein, fosforus, sodium, dan kalium yang tepat. Makan dengan penyakit buah pinggang kronik boleh mudah digabungkan dengan mana-mana lain-lain keperluan pemakanan seperti pemakanan untuk penyakit kencing manis atau penyakit jantung, kerana asas diet yang sama: makan pelbagai jenis makanan yang sihat yang hanya bersedia dan sihat. Mengesan pengambilan nutrien anda selama beberapa hari untuk melihat bagaimana pengambilan protein, fosforus, sodium, dan kalium langkah untuk jumlah yang disyorkan untuk CKD yang disenaraikan di bawah.

Protein

Protein berlebihan boleh stress buah pinggang apabila fungsi mereka sudah terjejas, jadi makan jumlah yang tepat tanpa makan terlalu banyak adalah berguna untuk menjaga buah pinggang anda akan kuat. Protein ditemui dalam daging, makanan laut, sup tulang, telur, hasil tenusu, kacang, kacang pis, kacang, dan benih. Sejumlah kecil protein didapati dalam makanan seperti bijirin dan sayur-sayuran. Badan anda memerlukan protein untuk membina tisu dan kekal kukuh, jadi makan jumlah yang tepat tanpa makan lebihan. Kebanyakan penghidap penyakit buah pinggang kronik memerlukan antara 60-70 gram protein sehari, iaitu jumlah kira-kira 7 auns daging atau 10 biji telur bersaiz besar. Keperluan protein individu akan berbeza mengikut keperluan kalori secara keseluruhan, tahap aktiviti dan fungsi buah pinggang. Rule of thumb yang baik ialah untuk menghadkan daging tidak lebih daripada 6 auns sehari. Sebagai rujukan, dek kad kelihatan seperti kira-kira 3 auns daging. Enam auns daging sehari akan menyediakan kira-kira 52 gram protein, meninggalkan beberapa elaun anda harian protein makanan lain seperti susu, bijirin dan sayur-sayuran.

Fosforus

Fosforus adalah nutrien yang penting, tetapi ianya banyak terdapat dalam pelbagai jenis makanan supaya mudah untuk mendapatkan lebih daripada cukup. Makanan yang kaya dengan protein adalah juga tinggi fosforus, jadi apabila anda menghadkan pengambilan protein pengambilan fosforus juga secara semula jadi akan berkurangan. Tidak semua orang dengan CKD perlu menghadkan fosforus – hanya mereka yang mempunyai tahap darah tinggi fosforus atau bertingkat PTH levels1. Bercakap dengan doktor anda untuk mengetahui jika anda perlu untuk menyekat fosforus dalam diet anda. Bagi mereka yang mempunyai darah tinggi fosforus dan PTH, fosforus pemakanan harus dihadkan kepada 800-1,000 mg setiap hari.

Makanan yang tinggi fosforus termasuk daging, tenusu, kekacang, biji benih, kacang, kacang pis, coklat, bijirin, oatmeal, gelap cola, keseluruhan dan botol teh ais. Pilih bahagian kecil fosforus yang tinggi makanan, dan cuba untuk tidak makan lebih daripada dua atau tiga bahagian makanan yang tinggi fosforus dalam satu hari. Memilih minuman rendah fosforus dan mengelakkan colas gelap dan teh botol.

Natrium

Pengambilan sodium yang tinggi boleh meningkatkan tekanan darah dan tekanan pada buah pinggang. Satu cara yang terbaik untuk menghadkan natrium adalah dengan makan makanan yang dimasak di rumah dan membataskan diproses makanan dan makan di luar. AIM bagi pengambilan sodium yang 1,500-2,000 mg setiap hari. Satu sudu teh garam mempunyai 2,300 mg natrium.

Petua masakan untuk mengurangkan pengambilan Sodium:

Ingatlah bahawa satu sudu teh garam mempunyai 2,300 mg natrium, cukup untuk satu hari.

Jika anda biasa makan makanan anda secara besar-besaran masin, cuba secara beransur-ansur memotong kembali menggunakan kurang dari semasa ke semasa dan membolehkan selera anda untuk menyesuaikan diri secara perlahan-lahan.

Salting makanan di meja dengan hanya boleh di permukaan makanan juga boleh untuk rasa saltier tanpa menggunakan sebagai banyak garam.

Ingat bahawa sesetengah makanan yang masin secara semula jadi, seperti sesetengah keju, daging dan sos makanan Asia, dan dipelihara dengan baik supaya menjaga bahagian-bahagian pada makanan orang-orang kecil.

"Cahaya garam" produk telah menambah potassium, supaya ia tidak pilihan yang baik untuk mereka yang mempunyai CKD. Memilih sebati tanpa garam, herba, rempah ratus, jus lemon, dan jumlah garam laut di Jadual untuk perasa makanan yang sangat ringan.

Tips membeli belah untuk mengurangkan pengambilan Sodium:

Membaca label makanan untuk mendapatkan idea daripada natrium berapa banyak dalam makanan yang anda makan kerap.

Pilih produk yang dilabelkan natrium yang rendah atau tanpa garam apabila membeli-belah untuk barang-barang dalam tin.

Kedai yang membeli air rebusan cenderung menjadi tinggi dalam natrium walaupun membeli jenis "rendah natrium", jadi membuat sup di rumah apabila anda boleh.

Makanan yang datang dengan peket perisa dan perasa ke biasanya akan menjadi lebih tinggi dalam natrium. Kedai perimeter gedung untuk bahan-bahan segar yang semula jadi lebih rendah dalam sodium.

Membeli garam laut atau Himalaya pink garam untuk rangsangan kecil mineral garam anda.

Kalium

Makan kalium yang berlebihan boleh menyebabkan tekanan tambahan pada bersumberkan fungsi buah pinggang, terutamanya di peringkat kemudian CKD. Jika anda mempunyai maju penyakit buah pinggang kronik, matlamat untuk 1,500-2,700 mg sehari bergantung kepada tahap kalium darah anda dan cadangan-cadangan doktor anda. Kalium adalah sebahagian daripada pelbagai makanan yang sihat dan didapati dalam kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam jumlah yang berbeza-beza. Kebanyakan orang mempunyai kesukaran makan kalium cukup untuk memenuhi pengambilan harian yang disyorkan melainkan mereka makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan kalium yang tinggi, jadi agak mudah untuk menghadkan kalium untuk jumlah yang selamat bagi penyakit buah pinggang. Jika anda memerlukan sekatan kalium kerana kalium darah tinggi, Hadkan kepada satu atau dua hidangan makanan kalium yang tinggi setiap hari sepanjang hari, dan makan sederhana jumlah mana-mana lain-lain jenis buah-buahan dan sayur-sayuran untuk menjaga anda kalium dalam jarak yang selamat.

Sebelum ini:4 cara pesakit buah pinggang boleh memastikan percutian mereka tanpa tekanan

Artikel seterusnya:penyakit buah pinggang kronik: makan juga untuk lebih rendah tekanan darah

Tag: penyakit buah pinggang kronik Makan

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat