WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Diet pemakanan buah pinggang kronik >

Pesakit buah pinggang untuk makan makanan yang tinggi fosforus

2018-03-30 10:19

Pesakit buah pinggang untuk makan makanan yang tinggi fosforusApabila sudah baik-baik saja untuk pesakit penyakit ginjal kronik untuk makan makanan yang tinggi fosforus?

"I'm tidak gatal-gatal, " seorang pembaca menulis, "and I am keinginan makanan cheesy, Itali. Adakah ia baik-baik saja untuk makan Jika nombor fosforus saya muncul untuk menjadi baik? "ramai orang yang mengalami dialisis perlu menghadkan pengambilan fosforus mereka kerana mereka tidak dapat menghilangkan tahap tinggi fosforus (hiperphosphatemia) yang sering mengakibatkan tulang gangguan; penyakit jantung; Pembangunan Deposit yang keras di tengah-tengah, arteri, sendi, kulit atau paru-paru yang boleh menyakitkan atau menyebabkan masalah kesihatan yang serius; sakit tulang; dan kegatalan teruk. Hiperphosphatemia juga telah dikaitkan dengan hormon paratiroid berkontraksi (PTH) yang dari semasa ke semasa boleh melemahkan tulang dan menjadikan mereka lebih cenderung untuk memecahkan dan membangunkan osteodystrophy buah pinggang (kekurangan mineral tulang).

Walaupun pesakit penyakit buah pinggang kronik (CKD) harus cuba untuk mengimbangi fosforus mereka dalam lingkungan had yang ditetapkan mereka, ini boleh menjadi sangat sukar kerana fosforus dalam hampir setiap makanan. Malah, ia adalah begitu umum bahawa ia akan menjadi hampir mustahil untuk memastikan tahap fosforus selamat hanya dengan makan makanan yang betul. Selalunya, CKD pesakit dialisis mendapati sangat sukar untuk mengelakkan semua fosforus dalam susu, keju, penkek, pizza, dan walaupun beberapa roti. Profesional terkemuka, termasuk orang-orang di dalam kedua terbesar dialisis organisasi (LDO) di Amerika Syarikat, DaVita Inc., sedang mengesyorkan "Liberalization pelan diet buah pinggang, " termasuk reevaluating cadangan aras fosforus. Oleh itu, jika anda berlaku untuk memberi ke dalam godaan dan lebih mengambil makanan yang lebih tinggi fosforus, ia bukanlah penghujung dunia.

Walaupun anda harus menghadkan ini daripada berlaku, Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi kesihatan anda.

Pengikat fosfat: Pengikat fosfat adalah ubat-ubatan yang membuang fosforus tambahan untuk najis anda dan dengan mengambil pengikat ini membolehkan anda untuk memilih dari pelbagai jenis makanan. Bercakap dengan pakar pemakanan anda tentang berapa banyak pengikat fosfat yang anda perlukan untuk mengambil dengan makanan dan makanan ringan serta seolah-olah anda makan makanan yang lebih tinggi dalam fosforus. Mengambil pengikat anda dalam masa 5 hingga 10 minit makan makanan ringan dan makanan. Mengambil sedikit pengikat dengan snek atau hidangan kecil, dan lebih banyak pengikat dengan hidangan besar atau selepas makan tinggi fosforus makanan.

Disyorkan bacaan: Boleh "Too Many" pengikat fosforus boleh memudaratkan kepada pesakit-pesakit penyakit buah pinggang kronik?

Makan monitor: Anda tidak boleh menguruskan fosforus sepenuhnya dengan hanya menonton apa yang anda makan, tetapi ia boleh pergi jauh sangat! Jumlah yang tinggi fosforus boleh didapati dalam makanan protein berkualiti tinggi, seperti daging dan produk tenusu dan makanan protein berkualiti rendah, seperti kacang kacang dan kering. Makanan tinggi fosforus biasa lain termasuk cola minuman, coklat, dan diproses makanan (terutama keseluruhan bijirin bijirin). Anda mungkin perlu untuk menghadkan fosforus dalam makanan untuk kira-kira 800 hingga 1,200 mg/hari manakala pada dialisis. Adakah ini bermakna anda boleh tidak pernah makan makanan ini lagi? tidak. Jika anda ingin makanan yang tinggi fosforus, cuba makan bahagian kecil, mengambil tambahan pengikat dan merancang makanan anda untuk hari tersebut.

Keputusan makmal: Bekerja dengan pakar pemakanan anda untuk mengubah tabiat makan anda berdasarkan keputusan dari ujian darah bulanan anda. Mereka adalah petunjuk terbaik kejayaan pengurusan diet anda.

Lebih banyak dialisis: Jika anda mendapati bahawa anda akan terus-menerus melebihi tahap fosforus anda, dan mahu menyimpan fosforus anda dalam lingkungan jarak yang selamat, anda harus mempertimbangkan mendapatkan lebih banyak masa pada dialisis. Ini mungkin termasuk memanjangkan Pusat anda dalam rawatan, melakukan dialisis waktu malam atau cuba rumah dialisis. Selain itu, mendapat pemindahan yang akan menjadi cara terbaik untuk meliberalisasikan sector-diet anda.

Sebelum ini:Tinggi tahap sodium yang besar bagi pesakit penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Memasak didapati lebih rendah punca kematian pesakit buah pinggang dialisis

Tag: makanan penyakit buah pinggang Fosforus

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat