WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Diet pemakanan buah pinggang kronik >

Pesakit-pesakit penyakit buah pinggang kronik yang memakan garam

2018-01-09 00:46

Pesakit-pesakit penyakit buah pinggang kronik yang memakan garamPesakit-pesakit penyakit buah pinggang kronik yang mungkin memakan jumlah garam yang banyak tanpa mengetahui

Kebanyakan orang dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD) dijangka memakan lebih garam daripada mereka menyedari kerana ia "tersembunyi" dari kedua-dua mereka mata dan citarasa. Pernahkah anda terfikir mengapa anda mempunyai tekanan darah diangkat atau mendapat terlalu banyak berat badan antara rawatan dialisis, tetapi percaya anda melakukan "kerja baik" menghapuskan makanan yang masin dan garam daripada diet anda? Baik, peluang yang anda mungkin perlu menimbang semula.

Ramai individu dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD) yang mengatakan bahawa mereka makan garam tiada atau ikut diet buah pinggang natrium yang rendah yang benar-benar mengambil dos harian yang penting garam, ia hanya tidak datang daripada dalam shaker garam. Banyak garam yang digunakan oleh pesakit-pesakit penyakit buah pinggang kronik (CKD) datang dari pakej makanan dan restoran. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu bimbang kerana terdapat tindakan yang boleh diambil untuk membetulkan isu ini:

Membaca Label pemakanan fakta untuk melihat berapa banyak sodium dalam makanan yang anda sedang mempertimbangkan. Semak label untuk lebih rendah natrium pilihan dan bandingkan natrium dalam pelbagai jenama makanan seperti makanan sejuk beku, pakej sup, roti, Kuah/sos dan makanan ringan. Pilih produk natrium terendah yang boleh didapati dan jika anda makan sayur-sayuran dalam tin kemudian pilih rendah natrium atau no-garam-ditambah. Selain itu, basuh makanan dalam tin seperti tuna, sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum memakannya. Mengalih keluar di antara natrium dalam. % DV memberitahu anda sama ada makanan yang menyumbang sedikit atau banyak kepada diet harian anda jumlah. 5% DV (120 mg) atau kurang sodium setiap hidangan dianggap rendah dalam masyarakat umum manakala 20% DV (480 mg) atau lebih sodium setiap hidangan adalah tinggi. Sahkan dengan pakar pemakanan anda bahawa anda boleh mematuhi garis panduan umum ini.

Menyediakan makanan anda sendiri apabila anda boleh. Memilih untuk membeli dan makan buah-buahan segar dari pasaran petani tempatan dan segar potong daging dari daging (ikan dan ayam adalah mesra buah pinggang lebih banyak). Makanan segar adalah umumnya lebih rendah dalam sodium. Ingat untuk menggunakan herba dan rempah ratus sebagai ganti garam untuk menambah perisa kepada makanan anda. Cuba rosemary, oregano, basil, serbuk kari, lada cayenne, Halia, bawang putih segar atau serbuk bawang putih (bukan garam bawang putih), lada hitam atau merah dan campuran perasa garam yang tidak.

"Unsalt" makanan ringan anda. Pilih produk Snek unsalted, yang ditanda "natrium yang rendah" atau "no-garam-ditambah" atau juga mempunyai segar buah-buahan/sayur-sayuran sebagai ganti. Sedar bahawa sodium dalam sos, sos salad dan paket perasa boleh tambah jadi cuba untuk membeli no-garam-ditambah sos,tambah minyak dan cuka ke dalam salad dan bukannya botol sos salad, dan menggunakan hanya sedikit bahan perasa dari peket perisa bukannya Pakej keseluruhan.

Bercakap di restoran-restoran. Meminta untuk melihat maklumat pemakanan di restoran-restoran dan Pilih opsyen lebih rendah sodium. Meminta makanan anda hendaklah disediakan tanpa garam dan permintaan yang sos dan Kuah salad disampaikan "di sebelah", kemudian gunakan kurang daripada mereka. Anda juga boleh mengurangkan saiz bahagian anda kerana kurang makanan bermakna natrium ditolak! Sebagai contoh, tanya pelayan untuk meletakkan separuh daripada hidangan anda di dalam bekas yang mengambil keluar sebelum datang ke meja anda atau berpecah untuk hidangan utama bersama teman makan malam.

Tahap sodium telah tidak menurun banyak pakej dan restoran makanan selama beberapa tahun yang lepas. Malah menurut penyelidikan (2013) yang baru diterbitkan oleh Perubatan Dalaman JAMA kandungan purata sodium dalam makanan Berbungkus 402 hanya menurun 3.5 peratus antara tahun 2005 dan 2011 dan 78 item yang ditemui di restoran-restoran di meningkat di natrium dalam jangka masa yang sama sebanyak 2.6 peratus. Ini adalah satu perkara yang serius seperti para penyelidik telah menyatakan bahawa pengambilan natrium berlebihan yang kebanyakannya diperolehi daripada diet garam yang boleh membawa kepada 2.3 juta orang terkorban di seluruh dunia setiap tahun, dan kita boleh spekulasi impak yang ketara dalam masyarakat CKD khusus . Persatuan jantung Amerika mencadangkan bahawa makan terlalu banyak garam boleh menjadi punca untuk tekanan darah tinggi di satu pertiga rakyat Amerika dan boleh menyebabkan pengekalan cecair di dalam badan yang meletakkan tekanan yang lebih pada tengah-tengah, meningkatkan risiko bagi angin ahmar, kegagalan jantung , kanser perut dan osteoporosis.

Minuman tertentu seperti minuman tenaga cenderung untuk mempunyai jumlahyang tinggi natrium di dalamnya. Jangan cuba untuk menggunakan pengganti garam kerana ia mempunyai banyak kalium dan boleh mengganggu kesihatan anda dengan cara lain. Hospital buah pinggang di China mencadangkan bahawa anda hanya bercakap dengan pakar pemakanan anda untuk membincangkan cara-cara untuk anda mengurangkan natrium secara terkawal memandangkan tabiat peribadi anda.

Sebelum ini:Makanan yang disesuaikan untuk pesakit penyakit ginjal kronik

Artikel seterusnya:Buah-buahan terbaik penyakit buah pinggang yang kronik dan pesakit kencing manis

Tag: diet Diet penyakit buah pinggang garam Pesakit penyakit ginjal

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat