WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Diet pemakanan buah pinggang kronik >

Penyakit buah pinggang yang kronik pesakit Diet Vegetarian

2018-01-04 00:04

Penyakit buah pinggang yang kronik pesakit Diet VegetarianKajian terbaru telah menunjukkan bahawa pengurangan pengambilan protein haiwan dan peningkatan pengambilan makanan berasaskan tumbuh-tumbuhan boleh mempengaruhi risiko kardiovaskular profil dan kematian kadar yang boleh "membawa kepada beberapa faedah bagi penghidap penyakit buah pinggang kronik (CKD )." Potensi kesan-kesan berfaedah vegetarian diet termasuk kesimbangan fosfat, sensitiviti insulin dan kawalan metabolik acidosis (keadaan di mana terdapat asid terlalu banyak dalam cecair badan). Di sisi lain, kelemahan wujud apabila diet vegetarian yang dikaitkan dengan pengambilan protin yang pengambilan tenaga yang terlalu ketat dan/atau tidak mencukupi. Jadi sesiapa sahaja memandangkan vegetarian diet perlu Jadual susulan pemakanan biasa dengan kedua-dua mereka Nephrologist dan pakar diet.

Walaupun inovasi dialisis berkaitan teknologi dan kemajuan dalam rawatan penyakit buah pinggang kronik (CKD) termasuk penyakit anemia dan tulang, "persepsikira-kira vegetarianisme telah tidak berkembang sama dengan cepat," kata seorang bangsawan baru diterbitkan yang dikaji penerbitan oleh kakitangan kesihatan Dietitians buah pinggang, Akademi pemakanan dan Dietetik. Yang dicadangkan "lama vegetarian mitos" yang menanam protein adalah lebih rendah protein haiwan masih kekal. Penerbitan mencadangkan bahawa mitos termasuk kepercayaan bahawa apa-apa diet vegetarian boleh menyebabkan tahap fosforus dan kalium meningkat dan bahawa protein tumbuhan tidak memenuhi keperluan penduduk dialisis. Sebagai hasilnya, loji berasaskan diet pilihan tidak biasanya disediakanuntuk orang-orang dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD).

Walau bagaimanapun kajian mendapati bahawa walaupun kebimbangan telah dibangkitkan tentang fosforus dalam makanan berasaskan tumbuhan, ia adalah kecil berbanding dengan peningkatan eksponen aditif fosfat dalam bekalan makanan dan ditemui dalam daging; meningkat daripada 500mg setiap hari pada tahun 1990 kepada 1000mg sehari semalam. Ketersediaan (Biologi ketersediaan) fosforus untuk diserap ke dalam badan dari protein daging adalah 70% manakala loji berasaskan fosforus adalah kurang daripada 50%. Apatah lagi adalah bahawa penyerapan fosforus organik akan bertambah kepada lebih 90% daripada makanan yang diproses termasuk banyak minuman berperisa, bijirin, makanan sejuk beku dan meningkatkan produk daging.

Kalium kebimbangan "tidak perlu menjadi penghalang bagi pesakit untuk mengikuti diet berasaskan tumbuh-tumbuhan yang berjaya", kerana pakar pemakanan boleh mencadangkan pilihan kalium lebih rendah seperti tauhu, seitan atau lebih rendah kalium kacang (kacang Pi, pinto atau kacang ginjal) kajian postulates bagiorang-orang dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD). Juga pelarasan bolehdibuat untuk penggunaan lain-lain buah-buahan dan sayur-sayuran untuk membolehkan protein berasaskan tumbuh-tumbuhan yang lebih baik.

Satu kajian baru melihat pesakit dialisis vegetarian berbanding vegetarian lebih daripada enam bulan dan mendapati ada perbezaan dalam tahap albumin, kekuatan genggaman tangan atau penilaian Global subjektif (alat penilaian pemakananyang terbukti yang telah didapati menjadi sangat ramalan komplikasi berkaitan pemakanan) markah. Ini menunjukkan bahawa protein berasaskan tumbuh-tumbuhan boleh sama dengan protein berasaskan daging dari segi kualiti dan keberkesanan.

Kerana penyakit buah pinggang kronik (CKD) pesakit hidup lebih lama, pendidikan pemakanan perlu mengambil kira pertimbangan pilihan diet untuk perlindungan jangka panjang dan kesihatan. Memperkenalkan manfaat sihat makanan berasaskan tumbuh-tumbuhan dengan cara yang mudah untuk menyediakan dan kreatif adalah satu pendekatan yang lebih banyak untuk menggalakkan keremajaan, mengelakkan keadaan co-fobia serta mengubah secara positif semasa komplikasi kesihatan. Orang-orang dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD) boleh memilih untuk tidak mematuhi diet yang 100% vegetarian tetapi menambah pilihan berasaskan tumbuh-tumbuhan untuk diet buah pinggang masih boleh bermanfaatkepada kesihatan pesakit.

Dapatan kajian dibentangkan dalam penerbitan Forum pemakanan buah pinggang akan penulis dan tidak buah pinggang hospital di china. Mereka menyatakan bahawa "protein berasaskan tumbuh-tumbuhan boleh ditambah dengan mudah dan selamat untuk diet pesakit kami, menyediakan kualiti yang sama sebagai protein haiwan dengan manfaat tambahan." Namun, sama ada anda berada di dialisis, di peringkat awal penyakit buah pinggang kronik (CKD) atau penerima pemindahan, buah pinggang hospital di china amat menggalakkan anda untuk membincangkan perkara tersebut dengan anda pakar pemakanan sebelum cuba untuk meningkatkan pengambilan protein berasaskan tumbuh-tumbuhan atau mengubah diet anda semasa dalam apa jua cara.

Sebelum ini:Semua pesakit penyakit buah pinggang kronik Elakkan ikan

Artikel seterusnya:Adalah minyak sayur-sayuran yang sihat untuk mereka yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik

Tag: penyakit buah pinggang kronik Diet penyakit buah pinggang diet makanan Vegetarian

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat