WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Diet pemakanan buah pinggang kronik >

Diet untuk pesakit dengan penyakit buah pinggang peringkat akhir (ESRD)

2017-12-23 22:16

Diet untuk pesakit dengan penyakit buah pinggang peringkat akhir (ESRD)Penyakit buah pinggang peringkat akhir (ESRD) merujuk kepada peringkat akhir semua jenis penyakit buah pinggang kronik. Konsep peringkat buah pinggang penyakit (ESRD) adalah serupa dengan di uremia, tetapi tahap diagnosis adalah berbeza. Lazimnya bercakap, Bilakah penurunan kadar penapisan glomerular kepada 5ml/(min.1.73m2) atau bahkan kurang daripada 5ml/(min.1.73m2), telah bermakna kemajuan penyakit pesakit ke akhir peringkat buah pinggang penyakit (ESRD).

Di peringkat awal dari akhir peringkat buah pinggang penyakit (ESRD), pesakit tidakketidakselesaan yang jelas. Walau bagaimanapun, sebagai kemerosotan fungsi buah pinggang, toksin akan mendepositkan dalam badan tambahan dan menyebabkan pelbagai jenis gejala-gejala seperti loya, muntah, kulit gatal, bengkak dan sebagainya,ia juga boleh menyebabkan beberapa komplikasi seperti anemia.

Mengenai diet

Menghadkan pengambilan cecair.

Menghadkan pengambilan makanan dengan kaya dengan cecair seperti tembikai, oren, saderi dan tomato. Di samping itu, natrium adalah punca mudah retensi cecairdalam badan dan aggravates bengkak dan tekanan darah tinggi. Oleh itu, pesakit perlu Elakkan makanan tinggi sodium.

Makanan tinggi-kalium dan fosforus had yang ketat.

Bagi pesakit dengan ESRD, buah pinggang anda tidak boleh mengekalkan baki elektrolit dan ia akan membawa kepada mineral keseimbangan. Jika pesakit pengambilan terlalu banyak makanan dengan posssium yang tinggi, ia boleh menyebabkan rentak jantung tidak teratur yang boleh membahayakan. Oleh itu, anda perlu menghadkan buah-buahan dengan kalium yang tinggi seperti pisang, oren, avocados, kiwi dan buah-buahan kering Andainya. Walau bagaimanapun, untuk pesakit dengan dialisis, mereka akan kehilangan kalium dalam proses tersebut; Jadi, orang-orang pesakittidak ketat had pengambilan kalium. Satu perkataan, pesakit perlu mengikut keadaan mereka untuk memastikan sama ada menghadkan pengambilan kalium. Fosforusboleh menyebabkan tulang kehilangan kalsium, yang boleh membawa kepada osteoporosis. Di samping itu, darah tinggi fosforus boleh menyebabkan gatal-gatal kulit.Produk tenusu, kacang dan kacang tanah dan lain-lain makanan yang tinggi fosforus hendaklah menghadkan.

Menghadkan pengambilan makanan dengan tinggi protein

Disebabkan oleh proteinuria boleh membuat kemerosotan buah pinggang. Pesakitperlu menghadkan pengambilan protin. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami dialisis, anda perlu meningkatkan pengambilan makanan berkualiti tinggi protein seperti ikan, ayam dan telur putih. Lain pesakit lain mempunyai keadaan yang berbeza, anda perlu dapatkan nasihat doktor dalam talian untuk membantu anda membuat keputusan.

Sebelum ini:Teh hijau dan penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Pesakit penyakit buah pinggang perlu memberi perhatian Diet

Tag: penyakit buah pinggang peringkat akhir makanan Pemakanan Diet penyakit buah pinggang

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat