WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Diet pemakanan buah pinggang kronik >

Kalium dan penyakit buah pinggang kronik

2017-12-21 21:52

Kalium dan penyakit buah pinggang kronikApakah kalium dan apakah ia lakukan dalam badan?

Kalium adalah mineral yang mengawal fungsi saraf dan otot. Denyutan jantung pada irama biasa kerana kalium. Kalium adalah juga perlu untuk mengekalkan tahap keseimbangan dan pH cecair dan elektrolit.

Dalam usaha kalium untuk melaksanakan fungsi-fungsi ini, tahap darah mesti disimpan antara 3.5 dan 5.5 mEq/L. Buah pinggang membantu menjaga kalium pada paras normal.

Apabila sudah kalium terlalu rendah atau terlalu tinggi?

Kalium yang rendah

Kalium datang dari makanan yang kita makan. Buah pinggang sihat keluarkan lebihan kalium dalam air kencing untuk membantu mengekalkan tahap normal dalam darah.

Oleh kerana kebanyakan makanan mempunyai kalium, rendah kalium (hypokalemia)adalah sesuatu yang luar biasa pada orang-orang yang makan diet yang sihat.

Antara kesan rendah kalium termasuk kelemahan otot, kekejangan dan keletihan.

Kalium yang tinggi

Apabila buah pinggang gagal mereka tidak lagi boleh mengeluarkan lebihan kalium, jadi tahap membina di dalam badan. Kalium yang tinggi di dalam darah yang dipanggil hyperkalemia, yang boleh berlaku dalam penghidap penyakit buah pinggangkronik (CKD) peringkat maju. Antara kesan kalium yang tinggi ialah rasa loya, lemah,kebas dan nadi perlahan.

Bagi orang-orang peringkat 5 CKD (juga dikenali sebagai penyakit buah pinggang peringkat akhir atau ESRD), dialisis perlu untuk membantu mengawal atur kalium. Antara rawatan dialisis, Walau bagaimanapun, tahap kalium meningkat dan makanan tinggi-kalium mestilah terhad.

Mempunyai tahap kalium anda disemak secara kerap dan tanya pakar diet buah pinggang atau doktor anda mengenai keputusan anda kalium.

Sesetengah buah-buahan mengandungi tinggi potassium, jadi, pesakit perlu Elakkan, pada perkara-perkara berikut adalah senarai buah-buahan kalium yang tinggi untuk anda, harap ia boleh membantu anda lebih atau kurang bagi memastikan keadaan kesihatan anda.

Kalium dalam kandungan setiap 100g fruit(mg/100g)

Nangka 448, penyakit longan kering Andainya 392, buah-buahan Kiwi 312, penyakit Longan 266 Loquat 266 Apricot 259, 256 pisang, 236 Delima, Cherry 232, 191 anggur, Peach 190, 182 Amerika Utara, Organ 181, Litchi 171, 168 mangga, Waxberry 168,161 astringen, Plum 157 153 Strawberi, limau gedang 148 Lemon 138, PIR 116 113 kelapa, Nanas 109, Apple 107, Blueberry 77, manggis 48

Sebelum ini:Penyakit buah pinggang dan makanan yang pedas

Artikel seterusnya:Pesakit yang menghidapi penyakit buah pinggang yang boleh minum jus epal?

Tag: makanan penyakit buah pinggang kronik pemakanan penyakit buah pinggang Potassium

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat