WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Diet pemakanan buah pinggang kronik >

Boleh pesakit penyakit ginjal makan pucuk buluh?

2017-12-19 21:35

Boleh pesakit penyakit ginjal makan pucuk buluh?Manfaat kesihatan pucuk buluh termasuk kehilangan berat badan yang sihat, kawalan kolesterol yang tidak baik dan pengukuhan sistem imun. Ia juga mempunyai sifat-sifat melawan kanser dan anti-radang. Ia adalah hati yang mesra, mengandungi protein, bekalan cukup vitamin dan mineral dan jumlah lemak yang boleh diabaikan. Ia juga mengandungi sejumlah besar serat diet.

CKD (penyakit buah pinggang kronik) boleh disebabkan oleh banyak faktor sepertibatu buah pinggang, gangguan imun, jangkitan dan isu-isu genetik, dan lain-lain. CKD membangun dalam masa bertahun-tahun. Mengekalkan diet yang mesra-buah pinggang adalah sangat penting bagi melambatkan perkembangan anak. Kalau begitu, CKD pesakit dengan batu ginjal boleh makan pucuk buluh?

Punca-punca batu buah pinggang

Pucuk buluh untuk buah pinggang batu pesakit

Lain-lain makanan yang kaya dengan asid

Fakta-fakta pemakanan pucuk buluh

Menurut kajian yang dijalankan oleh Nirmala Chongtham, Madho Singh Bhisht danSheena Haorongbam dari Universiti Punjab di Chandigarh, India, pucuk buluh yangkebanyakannya kaya dengan pelbagai komponen, protein, karbohidrat, mineral, dangentian dan adalah rendah dalam lemak dan gula.

Kandungan kalori rendah

Satu hidangan 100 gram pucuk buluh mengandungi hanya 20 kalori. Selain itu, karbohidrat yang terdapat di dalamnya tidak berjumlah lebih daripada 3-4 gram setiap hidangan 100 gram.

Kandungan gula yang rendah

Jumlah gula yang ditemui di pucuk buluh adalah kira-kira 2.5 gram setiap hidangan100 gram. Ini adalah kurang daripada jumlah gula yang didapati dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Jumlah lemak yang diabaikan

Satu hidangan 100 gram pucuk buluh mengandungi kurang daripada 0.49 gram lemak. Lemak ini terdiri daripada lemak tepu dan tak tepu. Lemak tak tepu yang diperlukan oleh badan dan mereka boleh mengawal penyebaran kolesterol LDL buruk seluruh badan.

Tinggi dalam Protein

Satu hidangan 100 gram pucuk buluh akan mempunyai kira-kira 2-2.5 gram protein.Protein ditemui dalam buluh terdiri daripada tujuh belas asid amino perlu dan asidamino penting separa dua.

Vitamin & mineral

Pucuk buluh mengandungi vitamin seperti vitamin A, vitamin B6, vitamin E, thiamin,riboflavin, niacin, asid folik dan asid pantothenic. Mineral yang ditemui termasuklahkalsium, magnesium, fosforus, kalium, natrium, zink, kuprum, mangan, selenium danferum.

Serat makanan yang tinggi

Buluh yang tinggi dalam serat diet. Jumlah serat makanan yang terkandung di dalam pucuk buluh membentuk 6-8 gram daripada satu hidangan 100 gram.

Kesan-kesan selera

Pucuk buluh mengandungi tinggi bahan terbaik yang merangsang selera makan. Rasa dan tekstur pucuk buluh juga menjadikan mereka pada pembuka selera yang baik.

Sebelum ini:kesan penyembuhan daripada sapodilla buah-buahan untuk pesakit penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Ikan minyak Mei baik untuk pesakit yang menghidapi penyakit buah pinggang

Tag: diet makanan penyakit buah pinggang Diet penyakit buah pinggang

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat