WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Nefropati diabetes > Diet nefropati diabetes >

Mitos yang dikaitkan dengan Diabetes dengan penyakit buah pinggang dan kencing manis

2018-02-28 19:07

Kencing manis adalah penyakit kronik yang paling pesat berkembang. Malah, lebih 40% daripada pesakit-pesakit penyakit buah pinggang kronik (CKD) adalah kencing manis manakala satu lagi 15% hingga 20% daripada pesakit CKD menjadi diabetes selepas pemindahan buah pinggang mereka. Oleh itu, keadaan ini bukanlah hanya satu ancaman yang serius kepada pesakit kencing manis dan pesakit kencing manis mungkin kerana sejarah keluarga atau tingkah laku, tetapi juga kepada orang-orang yang menderita dengan CKD sebelum dan selepas pemindahan. Nota Persatuan Diabetes Amerika (ADA) yang terdapat banyak mitos mengenai diabetes yang menyukarkan orang ramai untuk percaya di antara fakta-fakta yang sukar. Mitos ini boleh mencipta gambar kencing manis yang tidak tepat dan penuh dengan stereotaip dan stigma.

Mitos: Penghidap kencing manis tidak boleh makan gula-gula atau coklat.

Fakta: ADA cabaran salah faham ini sangat biasa, "If dimakan sebagai sebahagian daripada pelan makanan sihat, atau digabungkan dengan senaman, " kata ADA "sweets dan pencuci mulut yang boleh dimakan oleh Penghidap kencing manis. " oleh yang demikian, melayan-tidak perlu mana-mana "off limits lebih banyak" untuk orang yang menghidap diabetes daripada mereka kepada orang-orang tanpa kencing manis. Dalam kes pesakit dialisis, anda harus mengikuti pelan diet buah pinggang-kencing manis yang anda cipta dengan pakar pemakanan anda. Menghadkan pengambilan gula-gula dengan memiliki sebahagian kecil hanya semasa majlis-majlis khas. Semua hidangan makanan yang lain harus memberi tumpuan kepada makanan yang sihat.

Mitos: Mengambil gula terlalu banyak menyebabkan kencing manis.

Fakta: Ini mungkin tidak jelas kerana ia mula-mula muncul. ADA yang mencadangkan bahawa kencing manis jenis 2 adalah disebabkan oleh faktor genetik dan gaya hidup antara faktor-faktor keuntungan diet dan berat badan. Manakala faktor-faktor genetik juga menyumbang kepada jenis 1 kencing manis, faktor-faktor lain yang tidak diketahui mungkin mencetuskan penyakit itu.

Kajian telah menunjukkan bahawa meminum minuman manis dikaitkan dengan jenis 2 kencing manis jadi anda harus menghadkan biasa soda, punch buah-buahan, minuman buah-buahan, minuman-minuman sukan dan lain-lain gula minuman yang cukup. Hanya satu hidangan boleh meningkatkan paras glukosa darah anda dan menyebabkan anda untuk pengambilan kalori kosong beberapa ratus. Satu cawan punch buah-buahan dan lain-lain minuman buah-buahan manis mempunyai kira-kira 100 kalori (atau lebih) dan 30 gram karbohidrat.

Mitos: Penghidap kencing manis harus makan makanan Khas diabetis.

Fakta: Pelan makanan sihat untuk pesakit diabetes secara umumnya adalah sama seperti diet yang sihat untuk sesiapa sahaja dan harus rendah lemak (tepu dan lemak trans), sederhana dalam garam dan gula, makanan berasaskan gandum makanan, sayur-sayuran dan buah-buahan. Ironinya, kata ADA, "Diabetic makanan secara umumnya menawarkan tiada manfaat khas. Kebanyakan daripada mereka masih meningkatkan tahap glukosa darah, biasanya lebih mahal dan juga boleh mempunyai kesan laksatif yang jika ia mengandungi alkohol gula. "

Mitos: Jika anda menghidap diabetes, anda perlu hanya makan jumlah yang kecil starchy makanan seperti roti, kentang dan pasta.

Fakta: Makanan Starchy boleh menjadi sebahagian daripada pelan makanan sihat, tetapi saiz adalah penting. Oleh itu, roti gandum, bijirin, pasta, nasi dan berkanji seperti kentang, kacang pis, yams dan jagung boleh dimasukkan dalam makanan utama dan Snek. Anda mungkin perlu lebih atau kurang karbohidrat pada menu bergantung kepada bagaimana anda menguruskan kencing manis anda, tetapi sentiasa semak dengan pasukan penjagaan kesihatan anda untuk mengetahui amaun yang sesuai untuk anda.

Mitos: Penyakit kencing manis bukanlah yang serius penyakit.

Fakta: Jika anda mengambil pengurusan proaktif dalam kesihatan anda maka anda boleh mencegah atau melambatkan komplikasi teruk akibat penyakit kencing manis. Walau bagaimanapun, jika anda tidak menyedari seriusnya penyakit kencing manis kemudian ia menjadi amat berbahaya. Kencing manis menyebabkan lebih banyak kematian setahun berbanding kanser payudara dan AIDS yang digabungkan. Dua daripada tiga penghidap diabetes mati daripada penyakit jantung atau strok. Memandangkan ini mengejutkan statistik, jangan lupa untuk melawat Hospital buah pinggang di china secara tetap untuk strategi terbaik untuk mengurus dan mencegah kencing manis semua bersama-sama.

Sebelum ini:Pesakit kencing manis penyakit buah pinggang perlu tahu tekanan darah tinggi

Artikel seterusnya:Adalah jus benar-benar lebih baik daripada Colas bagi pesakit kencing manis dan penyakit buah pinggang?

Tag: penyakit kencing manis buah pinggang kencing manis

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat