WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Rawatan Penyakit Ginjal > Dialisis >

Survival perbandingan antara Peritoneal dialisis dan hemodialisis

2018-03-16 10:58

Survival perbandingan antara Peritoneal dialisis dan hemodialisisSurvival perbandingan antara Peritoneal dialisis dan hemodialisis menawarkan pandangan yang tidak dijangka

Impak dari kewujudan modaliti dialisis adalah masih agak kontroversi kerana terdapat keputusan penyelidikan yang bercanggah tentang perbezaan hidup antara dialisis Peritoneal (PD) dan hemodialisis (HD), terutama semasa yang pertama 2 tahun dialisis rawatan. Percanggahan survival dalam kalangan pesakit penyakit buah pinggang kronik (CKD) yang menggunakan kaedah dialisis yang berbeza adalah sukar untuk pin-down kerana perbezaan kadar modaliti menukar, mengubah kadar pemindahan buah pinggang, dan kemungkinan perbezaan dalam pesakit perwatakan peribadi yang membawa kepada kematian.

Walau bagaimanapun, satu kajian baru yang dikeluarkan pada 30 Disember 2013 mencadangkan bahawa awal kadar hidup adalah lebih baik apabila pesakit menggunakan PD berbanding HD, walaupun selepas melaraskan perbezaan individu ciri-ciri pesakit. Terutamanya, punca kematian yang paling biasa adalah jangkitan. Secara lebih khusus, kebarangkalian survival pesakit PD dan HD berada 96.9% dan 94.1% pada bulan 12 dan 94.3% dan 87.6% di 24 bulan. Secara keseluruhannya, pesakit CKD yang memilih PD di awal tempoh dialisis mempunyai 51% mengurangkan risiko kematian berbanding dengan orang-orang yang memilih HD.

Walaupun Dapatan ini tidak harus menjadi "end-all dalam" bagi mereka yang mengalami dialisis, ia menyokong kajian berasingan dikeluarkan awal tahun lepas, April 2013, dari klinik jurnal daripada Nefrologi Persatuan Amerika yang dinyatakan, "Peritoneal dialisis seolah-olah associa Ted dengan 48% kematian yang lebih rendah daripada hemodialisis selama 2 tahun pertama terapi dialisis bebas daripada modaliti suis atau pemindahan yang berbeza kadar. "oleh yang demikian, pesakit-pesakit dialisis harus sedar risiko mereka dan berjaga-jaga yang memuncak untuk mengelakkan jangkitan sebanyak mungkin dengan membasuh tangan mereka, mengambil vaksin yang sesuai, tidak menyentuh permukaan kemudahan penjagaan kesihatan, dan memastikan bahawa pasukan penjagaan kesihatan mereka mengikut protokol yang betul sebelum menyentuh tapak akses mereka.

Sebelum ini:Pesakit hemodialisis akan mempertimbangkan Peritoneal dialisis

Artikel seterusnya:Jangkitan yang paling kerap dihadapi oleh pesakit penyakit buah pinggang

Tag: Hemodialisis Dialisis peritoneal

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat