WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Rawatan Penyakit Ginjal > Dialisis >

Rawatan dialisis membawa perubahan kepada kualiti hidup

2018-03-13 09:30

Rawatan dialisis membawa perubahan kepada kualiti hidupAdakah jenis rawatan dialisis membuat perubahan kepada kualiti hidup dan pemikiran membunuh diri?

Jika anda mempunyai penyakit buah pinggang peringkat akhir (ESRD) maka anda sudah jauh lebih cenderung untuk melakukan perbuatan bunuh diri daripada orang dalam masyarakat umum. Jangka pendek dan jangka panjang peribadi pelarasan untuk dialisis tepat tol sangat berat pada pesakit dari segi kesihatan dan kematian. Peningkatan risiko bunuh diri dikaitkan dengan akhir peringkat buah pinggang penyakit (ESRD) dilihat merentasi semua kumpulan pesakit demografi dan cenderung untuk menyerlahkan pola-pola bunuh diri Kebangsaan.

Kajian yang menyiasat perbezaan dalam 84 hemodialisis (HD) dan 60 pesakit dialisis peritoneal (PD). Keputusan menunjukkan bahawa pesakit HD dilaporkan lebih rendah kualiti hidup dalam hubungan sosial dan persekitaran. Keputusan yang kurang memuaskan juga ditemui dalam bidang keresahan, insomnia dan kemurungan yang teruk. Ini termasuk masalah tidur dan fikiran untuk membunuh diri.

Bunuh diri dan dialisis pengeluaran adalah amat berkaitan walaupun corak risiko berbeza agak antara kedua-dua kaedah untuk mendorong kematian. Risiko bunuh diri adalah tertinggi dalam tempoh 3 bulan pertama selepas permulaan dialisis dan berkurangan beransur-ansur dari masa ke masa, manakala kemungkinan pengeluaran dialisis adalah agak tinggi bagi tahun pertama dialisis dan dikurangkan dengan banyaknya selepas itu. Beberapa faktor yang signifikan dengan pengeluaran telah dikenal pasti, termasuk hemodialisis dan bukannya peritoneal dialisis dan beberapa keadaan comorbid (wujud bersama-sama penyakit).

Dapatan kajian ini mengesahkan perbezaan antara modaliti rawatan dua, menunjukkan bahawa HD pesakit mempunyai kurang kualiti hidup dalam beberapa aspek hubungan sosial dan alam sekitar mereka. Kedua-dua kumpulan melaporkan kemurungan bertingkat. Walau bagaimanapun, pesakit HD dilaporkan fikiran untuk membunuh diri lebih dan masalah tidur berbanding PD pesakit.

Pemikiran membunuh diri dan kemurungan boleh mempunyai sebab-sebab yang banyak. Dalam hal seseorang yang telah didiagnos dengan penyakit buah pinggang kronik hanya mungkin ada banyak maklumat untuk memproses mengenai kesihatan fizikal, yang boleh membawa kepada emosi yang kuat tentang kehidupan dan bagaimana ia boleh berubah. Begitu juga, sebaik sahaja seseorang mencecah penyakit buah pinggang peringkat akhir dan mula dialisis, ada gaya hidup pelarasan dibuat yang boleh membawa perasaan putus asa. Walau bagaimanapun, pemikiran diri memudaratkan yang boleh dirawat. Seperti anda mendapatkan rawatan perubatan bagi penyakit buah pinggang anda, terdapat rawatan bagi kemurungan yang teruk.

Beberapa kajian telah mengenal pasti penyakit mental, khususnya kemurungan, sebagai faktor risiko bunuh diri dalam kebanyakan daripada mereka yang mempunyai penyakit buah pinggang peringkat akhir. Buah pinggang Hospital di china mengingatkan anda bahawa ianya sangat jarang berlaku bagi seseorang untuk menjadi lebih baik dengan bantuan dari semasa ke semasa. Kemurungan yang teruk memerlukan keterbukaan dengan pasukan penjagaan kesihatan anda, mempercayai bahawa perkara-perkara yang akan menjadi lebih baik, dan menyelesaikan untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk menjadi lebih baik. Paling penting ingat bahawa anda tidak bersendirian dan bahawa hidup anda adalah penting.

Sebelum ini:Pelancongan tidak mempunyai tujuan untuk pesakit penyakit ginjal semasa dialisis bermula

Artikel seterusnya:Pelayaran & dialisis untuk pesakit penyakit ginjal kronik

Tag: Dialisis rawatan

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat