WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Rawatan Penyakit Ginjal > Dialisis >

Tips untuk pesakit dialisis untuk mengelakkan komplikasi kulit dan meningkatkan kualiti hidup

2018-03-10 19:16

Tips untuk pesakit dialisis untuk mengelakkan komplikasi kulit dan meningkatkan kualiti hidupTips untuk Disease(CKD) buah pinggang yang kronik dan pesakit-pesakit dialisis untuk mengelakkan komplikasi kulit dan meningkatkan kualiti hidup

Pemapar kerap menulis, "I saya sedang menjalankan dialisis. Manakala rawatan adalah sukar cukup semata-mata, kadang-kadang selepas rawatan, saya sedang mencari kulit saya seolah-olah tercetus di sarang seperti ruam yang gatal. Saya tertanya-tanya jika ini berlaku kepada sesiapa, dan jika demikian apa yang boleh saya lakukan mengenainya? Terima kasih. "

Pesakit-pesakit penyakit buah pinggang kronik yang menjalankan rawatan dialisis sering perasan perubahan boleh dilihat kepada badan mereka seperti keguguran rambut, kerengsaan kulit, gatal-gatal, kekeringan dan ruam. Ruam kulit adalah kawasan kulit yang telah menjadi bengkak atau jengkel. Gejala-gejala paling biasa ruam badan termasuk: lebam kecil, gatal-gatal kulit, pembakaran, stinging, keradangan, kekeringan, cuci, blistering, nanah dipenuhi luka-luka, pinkish cincin di kulit, dan demam. Ruam pada umumnya adalah masalah kecil yang boleh hilang dengan rawatan yang betul. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes, ruam tidak hilang atau kulit boleh menjadi begitu jengkel bahawa rawatan perubatan yang diperlukan. Berikut adalah beberapa petua untuk mengelakkan ruam kulit dan lain-lain komplikasi kulit untuk membantu meningkatkan kualiti hidup keseluruhan pesakit penyakit buah pinggang kronik dan dialisis.

Satu kajian yang disiarkan dalam jurnal Oxford diperhatikan, ruam "Skin adalah perkara biasa pada pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik. " satu laporan menyatakan bahawa pesakit dialisis telah "soiled kebanyakan Nya helaian pakaian dan katil dengan darah daripada menggaru cergas. " ada tiga punca utama ruam kulit bagi pesakit penyakit buah pinggang kronik:

1. tinggi fosforus peringkat - apabila fungsi buah pinggang mengalami kerosakan yang teruk, fosforus yang berlebihan tidak boleh dipindahkan dengan berkesan daripada badan yang menyebabkan tahap tinggi fosforus. Seterusnya, pesakit boleh mengalami gatal-gatal kulit yang teruk, kulit reddening (membuat atau menjadi merah), dan walaupun ruam. Oleh itu, pastikan anda mengambil pengikat fosforus anda seperti yang disyorkan oleh pasukan penjagaan kesihatan anda.

2. pengumpulan toksin uremic (build-up toksin) - sebagai pesakit dialisis tahu semua terlalu baik, apabila buah pinggang berhenti berfungsi mereka juga berhenti penapisan bahan buangan dan toksin daripada darah. Sementara dialisis cuba untuk memberikan pampasan bagi buah pinggang, apa-apa jenis gangguan kepada jadual berkala rawatan pesakit (rawatan dipendekkan dilangkau rawatan dialisis akses komplikasi, dll) boleh menyebabkan pengumpulan toksin tambahan) uremic toksin) dalam badan dan menyebabkan kulit ruam atau gatal-gatal. Walaupun beberapa perkara yang berada di luar kawalan anda, cuba anda yang terbaik untuk tidak melangkau atau memendekkan times rawatan anda. Jika anda mempunyai sentiasa miskin pembersihan dan bahan beracun membina, maka ia mungkin menandakan masalah yang anda perlu dibawa kepada perhatian Nephrologist anda.

3. jangkitan - sebab ruam badan juga mungkin termasuk jangkitan virus seperti campak, rubella, cacar air, Kayap dan Ketuat. Jangkitan bakteria seperti impetigo juga boleh menyebabkan ruam badan. Methicillin tahan Staphylococcus Aureus (MRSA) adalah "staph kulit yang sangat biasa dan sangat mudah berjangkit" jangkitan dalam komuniti penyakit buah pinggang kronik. Memang sukar untuk merawat daripada kebanyakan strain Staphylococcus Aureus--atau staph--kerana ianya tahan sesetengah antibiotik yang biasa digunakan. MRSA menyebabkan jangkitan di bahagian badan yang berbeza dan gejala-gejala MRSA bergantung di mana anda telah dijangkiti, tetapi boleh muncul sebagai ruam. Pesakit penyakit buah pinggang kronik adalah pada risiko yang lebih tinggi daripada jenis jangkitan (kedua-dua virus dan bakteria) kerana sistem imun yang lemah.

Sebelum ini:Minuman disesuaikan pesakit dialisis Tempahan telah hilang

Artikel seterusnya:Dialisis pesakit mungkin tidak mempunyai untuk bimbang tentang gatal-gatal dan rawatan

Tag: Dialisis elakkan kulit komplikasi

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat