WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Rumah > Rawatan Penyakit Ginjal > Dialisis >

Dialisis peritoneal akan risiko yang lebih tinggi daripada batuk daripada hemodialisis

2018-01-10 23:49

Dialisis peritoneal akan risiko yang lebih tinggi daripada batuk daripada hemodialisisbuah pinggang kronik (CKD) penyakit pesakit-pesakit yang menerima dialisis Peritoneal adalah pada risiko yang lebih tinggi daripada batuk kronik daripada hemodialisis.

Mungkin terdapat beberapa punca bagi batuk kronik oleh pesakit-pesakit dialisis. Ini termasuk pasca hingus meleleh, asma, bronkitis kronik, pulmonari edema dan penggunaan ACE inhibitors atau ubat-ubatan beta-blocking. Walau bagaimanapun, kajian telah mendapati penyakit refluks gastroesophageal (Tentera Darat GERD) menjadi punca utama kepada pesakitnya menghidap batuk kronik pada pesakit-pesakit dialisis peritoneal (PD); berterusan terutamanya ambulatori peritoneal dialisis (TLDM). Inilah penyakit yang memberi kesan kepada perut dan usus yang back-up kandungan perut ke esofagus; lebih dikenali sebagai pedih ulu hati dan asid refluks.

Kerana tekanan antara abdomen akan meningkat peritoneal dialisis, PD pesakit mungkin mengalami refluks asid yang teruk. Bagi mengawal Tentera Darat GERD,Jilid pertukaran (maklumat) perlu dikurangkan. buah pinggang hospital di china mencadangkan bahawa, sebagai tambahan kepada remedi di atas, anda harus mempertimbangkan mengamalkan ini di bawah gaya hidup berubah seperti terpakai untuk pelan rawatan anda.

Mengekalkan berat badan yang sihat untuk mengelakkan lebihan pound yang meletakkan tekanan pada abdomen dan menolak sehingga perut anda, menyebabkan asid untuk membuat sandaran ke dalam esofagus anda.

Elakkan pakaian ketat-pemasangan yang muat ketat di sekeliling pinggang anda,dan memberikan tekanan kepada perut anda dan sphincter esofagus yang lebih rendah.

Elakkan makanan dan minuman yang mencetuskan pedih ulu hati kerana setiap orang mempunyai pencetus khusus. Biasa mencetuskan seperti makanan berlemak atau goreng, sos tomato, alkohol, coklat, mint, bawang putih, bawang, dan kafein boleh membuat lebih pedih ulu hati yang teruk.

Elakkan makan berlebihan oleh makan hidangan yang lebih kecil.

Tunggu sekurang-kurangnya tiga jam selepas makan sebelum berbaring atau pergi ke katil.

Jangan Merokok kerana Merokok mengurangkan sphincter esofagus rendah keupayaan untuk berfungsi dengan betul.

Walaupun ada pelbagai faktor, punca utama batuk kronik pada pesakit peritoneal nampaknya gastroesophageal penyakit refluks (Tentera Darat GERD). Jika anda mengalami batuk yang kronik, maka berbincang dengan pasukan penjagaan kesihatan anda, pelbagai pilihan disediakan untuk anda termasuklah pengurangan PD bertukar jilid, perubahan gaya hidup, ubat-ubatan dan pembedahan.

Sebelum ini:Perubahan Diet buah pinggang untuk pesakit dialisis

Artikel seterusnya:Dialisis pesakit boleh bermain dalam memastikan Penjagaan berkualiti tinggi

Tag: Hemodialisis Peritoneal dialisis gejala-gejala penyakit buah pinggang batuk

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej: