WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Rawatan Penyakit Ginjal > Dialisis >

Pesakit-pesakit dialisis tidak perlu takut untuk mandi dengan kateter

2018-01-10 00:46

Pesakit-pesakit dialisis tidak perlu takut untuk mandi dengan kateterJangkitan aliran darah kateter yang berkaitan adalah punca utama kematian pesakit dialisis, dan lebih daripada 80% daripada pesakit-pesakit dialisis di Amerika Syarikat mula hemodialisis dengan kateter. Anda mungkin tertanya-tanya mengenai risiko jangkitan daripada kateter (RCMO) dalam Pusat apabila pancuran mandian pesakit dialisis. Selain itu, cuci luka membuat perbezaan dalam wad dari jangkitan? Satu kajian baru yang dibiayai oleh Persatuan jururawat Nefrologi Amerika mempunyai beberapa keputusan mengejutkan.

Kajian ini diikuti 39 pesakit hemodialisis lebih daripada enam bulan dengan tunneled, central (RCMO) dalam kateter yang tidak menggunakan baju ke Laman keluar kateter mereka. Satu Kumpulan mempunyai pancuran mandian yang kerap, dan satu kumpulan yang bermandikan dengan tangan. Kedua-dua kumpulan ini pula menjalankan penjagaan tapak tetap keluar. Para penyelidik melihat kesan pada jangkitan kateter yang membimbing. Kira-kira 10% - 20% dari hospitalizations kalangan pesakit buah pinggang adalah disebabkan oleh jangkitan aliran darah darikateter hemodialisis. Kira 12% - 25% daripada kematian pesakit juga dikaitkan dengan jangkitan.

Terdapat 30 pesakit-pesakit dalam kajian ini yang mendapati dengan kateter mereka (tanpa baju) manakala 9 tangan pesakit yang bermandikan. Ia telah ditemui bahawa pesakit-pesakit yang membimbing tanpa cuci luka yang sesuai telah dijangkiti pada kadar yang jauh lebih tinggi daripada mereka yang bermandikan tangan.

Hasil kajian menunjukkan perkara-perkara berikut:

Tiada keluar lokasi jangkitan dalam Kumpulan sama ada selepas tempoh enam bulan

Tiga terowong jangkitan, Semua dalam Kumpulan televisyen

Dua jangkitan aliran darah kateter yang berkaitan, Semua dalam Kumpulan televisyen

Jangkitan bakteria dua bebas-berkaitan dengan kateter, yang satu lagi dalam setiap Kumpulan

Terdapat dua hospitalizations, satu dalam setiap Kumpulan. Pesakit-pesakit dialisis yang lebih tua dalam kajian mempunyai kadar jangkitan yang tertinggi, kata penyelidik.

Terdapat tiada masalah mengambil pancuran mandian sambil memakai kateter, kecuali pasukan penjagaan kesihatan anda tidak mencadangkan ia. Walau bagaimanapun, tidak mengambil mandian, dan ketika mandi, elakkan air panas atau sejuk yang berlebihan dan memohon cuci luka pelindung kateter yang sesuai. Selain itu, anda tidak perlu menggunakan sebarang losyen atau serbuk di tapak kateter. Tanya doktor anda untuk pelincir yang disyorkan untuk mengelakkan kerengsaan. Berikut adalah kateter amalan penjagaan yang anda harus menggunakan untuk membuat lebih menyenangkan anda kateter yang digunakan:

Basuh dua kali sehari di tapak kateter, menggunakan sabun dan air.

Letakkan sekeping membentang ' proposal ' sekitar tapak kateter jika berlaku kebocoran. Menggantikan setiap kali kateter yang digantikan.

Jangan tarik atau tunda pada Amaran:.

Membawa kepada perhatian Pengarah jururawat dan/atau doktor anda bila-bila berlebihan bengkak, kemerahan dan Saliran.

Sebelum ini:Sesetengah pesakit dialisis mengatakan mereka adalah Uncomfortable

Artikel seterusnya:Mencegah dialisis lengan Fistula digunakan apabila tidak sedarkan diri atau tidur

Tag: Dialisis Kateter

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat