WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Rawatan Penyakit Ginjal > Dialisis >

Sesetengah pesakit dialisis mengatakan mereka adalah Uncomfortable

2018-01-09 23:45

Sesetengah pesakit dialisis mengatakan mereka adalah UncomfortableSesetengah mengatakan pesakit dialisis yang merekalah Uncomfortable menimbulkan kebimbangan berhubung dengan pasukan penjagaan kesihatan mereka

Sebagai pesakit dengan penyakit yang kronik seperti peringkat buah pinggang penyakit (ESRD), ia adalah penting bahawa anda akan terlibat. Penglibatan bermaksud menjadi rakan kongsi, atau lebih baik lagi jurulatih, dengan pembekal penjagaan kesihatan dan terlibat secara langsung dalam penjagaan diri anda dan merancang rawatan. Kajian telah mendapati bahawa pesakit yang terlibat mempunyai kualiti hidup yang lebih baik daripada mereka yang tidak terlibat dalam penjagaanmereka sendiri. Juga mendapati bahawa mereka yang pasif dalam penjagaan mereka, dan mempunyai kesukaran yang mengatakan tidak, mereka sering merasa terharu dan bimbang; mengakibatkan tekanan, rendah diri dan juga kemurungan. Oleh itu jika anda mengetahui sewajarnya menjadi tegas dan terlibat dalam rawatan anda, anda akan menjadi peguambela yang lebih baik untuk diri sendiri, dan menyedari hasil perubatan yang lebih baik. Strategi-strategi berikut akan membantu anda menjadi seorang rakan kongsi/jurulatih lebih terlibat.

Kadang-kadang salah faham atau diagnosis yang tepat boleh berlaku kerana anda belum berikan pasukan penjagaan anda dengan semua butiran yang diperlukan untuk membuat diagnosis yang tepat. Ia adalah sangat penting bahawa anda memberikan pasukan anda betul, teliti penerangan tentang tanda-tanda anda, perasaan, dan mana-mana episod tertentu yang anda alami yang menyebabkan kesakitan atau telah menghalang aktiviti harian anda dalam beberapa cara. Jika anda mendapati bahawa anda tidak dapat mengingati semua simptom, atau bahawa anda "kosong Keluar" apabila bercakap dengan doktor anda, simpan dalam buku nota dan tuliskan tanda-tanda ia berlaku.

Perlu berpengetahuan tentang isu-isu kesihatan anda dengan mengambil kira melakukan penyelidikan anda sendiri. Sentiasa mendapat maklumat terkini mengenai rawatan yang disediakan, ubat-ubatan dan perkembangan penyelidikan yang menggunakan sumber-sumber seperti Hospital buah pinggang di China. Terdapat tiada mudarat dalam meningkatkan maklumat dengan pasukan penjagaan kesihatan anda yanganda telah mengambil masa untuk penyelidikan berkaitan dengan penyakit anda.

Salah satu perkara yang paling sukar bagi ramai pesakit mengetahui bagaimana untuk bertanya soalan-soalan dari doktor anda, dan anda lain profesional penjagaan kesihatan (jururawat, pakar pemakanan, pekerja sosial) yang akan menghimpunkan jawapan yang disasarkan untuk membantu anda lebih memahami situasi ini. Sebab-sebab kesukaran yang sebahagiannya emosi, dan sebahagian lagi kerana anda mungkin tidak tahu apa yang betul-betul meminta. Berikut adalah beberapa teknik untuk membantu anda menjadi lebih tegas tentang jujur menyatakan permintaan anda, isu-isu atau kebimbangan.

Tahu apa hasil yang anda mahu untuk mencapai

Memilih masa apabila anda emosi berada dalam kawalan

Berfikir lebih awal daripada apa yang anda mahu katakan

Melihat secara langsung orang yang kepada siapa anda bercakap

Mula penyata anda dengan "I" untuk menerangkan perasaan anda dan bukannya"You." Sebagai contoh, daripada berkata, "Anda tidak pernah menyemak dengan saya sebelum mengubahsuai rancangan rawatan saya," berkata sebaliknya, "Saya rasa diabaikan apabila anda menukar pelan rawatan saya tanpa saya terlebih dahulu."

Langsung dan jujur mengenai perasaan, matlamat dan niat

Katakan tidak kepada tuntutan yang tidak munasabah dan menawarkan penjelasan jika perlu. Ada tidak perlu minta maaf atau menawarkan alasan.

Mendapatkan sokongan. Jika anda tidak merasakan mampu untuk menyuarakan kebimbangan anda sendiri (contohnya, halangan bahasa, tekanan, kemurungan, ketakutan, gagap, dll), meminta seseorang yang boleh dipercayai untuk datang bersama-sama dengan anda. Anda masih boleh melakukan penyelidikan dan menyediakan orang sokongan anda dengan senarai. Anda mungkin mendapati bahawa anda tidak perlu orang ini bercakap untuk anda, bahawa kehadiran mereka adalah kekuatan yang mencukupi untuk anda, tetapi ia perlu memastikan bahawa seseorang hadir yang mengambil berat tentang anda. Walaupun anda melakukan kebanyakan yang bercakap, rakan anda boleh membantu anda ingat mata penting atau isu-isu yang anda ingin alamat.

Jika anda tidak berasa selesa dengan atau mempercayai anda penyedia penjagaan kesihatan sedia ada dan Nephrologist, mendapatkan nasihat daripada Nephrologist lain mengenai perubahan pembekal anda. Ini mungkin tidak selalu boleh, tetapi ia adalah pilihan yang boleh diterima. Peraturan-Peraturan Persekutuan memerlukan bahawa setiap klinik dialisis mempunyai prosedur kemusykilan untuk menangani dan menyelesaikan masalah. Hospital buah pinggang di China mencadangkan bahawa jika apa-apa masalah yang timbul mengenai penjagaan anda, anda harus alamat terlebih dahulu dengan pekerja sosial anda, dan ikuti langkah-langkah yang digariskan dalam prosedur kemusykilan kemudahan dialisis anda.

Fikirkan kakitangan penjagaan kesihatan anda sebagai pasukan anda di mana anda adalah jurulatih. Ia adalah kesihatan anda dan anda akhirnya boleh menjadi boss, membuat keputusan. Walau bagaimanapun, anda juga dapat mendapat manfaat daripada pengalaman dan pengetahuan mereka. Ingat bahawa anda mempunyai hak untuk menolak rawatan atau ujian. Jika anda tidak berpuas hati denganpilihan-pilihan yang dipersembahkan kepada anda; kemudian mendapatkan pendapat, atau anda boleh memilih daripada rawatan atau ujian sama sekali. Ia adalah tubuh dan pada dasarnya pilihan anda; Hanya pastikan anda mempertimbangkan nasihat orang-orang yang mengambil berat tentang anda.

Sebelum ini:Penyakit buah pinggang peringkat akhir buah pinggang tiruan

Artikel seterusnya:Pesakit-pesakit dialisis tidak perlu takut untuk mandi dengan kateter

Tag: Dialisis tidak selesa

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat