WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Rawatan Penyakit Ginjal > Dialisis >

5 peringkat dan tahap Creatinine dalam penyakit ginjal kronik

2018-08-26 09:31

5 peringkat dan tahap Creatinine dalam penyakit ginjal kronikApakah hubungan di antara peringkat dan tahap creatinine dalam penyakit buah pinggang kronik? Di klinik, mengikut peringkat GFR, penyakit buah pinggang kronik boleh dibahagikan kepada lima peringkat, setiap peringkat mempunyai creatinine sepadan tahap. Yang berikut, saya akan memberikan anda beberapa maklumat mengenainya.

Penyakit buah pinggang kronik adalah suatu gangguan buah pinggang dengan satu proses perkembangan yang panjang. Ia dibahagikan kepada 5 peringkat mengikut GFR (kadar penapisan Glomerular) yang boleh membantu untuk menggambarkan sejauh mana masalah buah pinggang telah berkembang.

5 peringkat penyakit buah pinggang kronik

Penyakit buah pinggang kronik peringkat 1: peringkat dalam penyakit buah pinggang kronik 1, GFR adalah tidak lebih rendah daripada 90 mL/min/1.73m2 dan fungsi buah pinggang adalah normal, tetapi terdapat bukti-bukti lain-lain penyakit buah pinggang.

Penyakit buah pinggang kronik peringkat 2: peringkat 2 dicirikan oleh mL/min/1.73m2 GFR 60-89 dan sedikit penyakit buah pinggang kronik mengurangkan fungsi buah pinggang. Dalam banyak kes penyakit buah pinggang kronik 2 lakonan pentas, tiada tanda-tanda yang jelas atau hanya tekanan darah tinggi.

Penyakit buah pinggang kronik tahap 3: penyakit buah pinggang kronik tahap 3, GFR adalah mL/min/1.73m2 30-59. Pelbagai ketidakselesaan fizikal mula muncul dalam peringkat ini.

Peringkat penyakit buah pinggang kronik 4: terdapat pengurangan teruk GFR (15-29 mL/min/1.73m2) Bilakah penyakit buah pinggang kronik berkembang ke tahap 4. Di peringkat ini, pesakit biasanya dicadangkan untuk menyediakan pemindahan buah pinggang atau dialisis.

Penyakit buah pinggang kronik peringkat 5: peringkat penyakit buah pinggang kronik 5 atau Failure(ESRD) buah pinggang peringkat akhir didiagnosis apabila GFR menurun lebih rendah berbanding 15. Pemindahan buah pinggang atau dialisis biasanya diperlukan untuk keselamatan hidup.

Peringkat creatinine sepadan lima peringkat

Peringkat 1 peringkat creatinine adalah lebih rendah daripada 1.5 mg/dl

Peringkat 2 peringkat creatinine adalah lebih tinggi daripada 1.5 mg/dl dan lebih rendah daripada 2.0 mg/dl

Peringkat 3 peringkat creatinine adalah lebih tinggi daripada 2.0 ml/dl dan lebih rendah daripada 5.0 mg/dl

Peringkat 4 peringkat creatinine adalah lebih tinggi daripada 5.0 ml/dl dan lebih rendah daripada 8.0 mg/dl

Peringkat 5 peringkat creatinine adalah lebih tinggi daripada 8.0 mg/dl

Sebelum ini:Akan dialisis mendorong kebas di kaki

Artikel seterusnya:Bagaimana untuk melegakan darah beku yang disebabkan oleh dialisis

Tag: Penyakit buah pinggang yang kronik paras creatinine

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat